Την προσοχή των κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας εφιστά η Διεύθυνση Δασών Φλώρινας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται έντονη κινητικότητα αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές.

Ειδικότερα, μεγάλος αριθμός προσεγγίσεων αρκούδας καταγράφεται σε κατοικημένες περιοχές των τοπικών κοινοτήτων Κολχικής, Τροπαιούχου, Αμμοχωρίου, Κλεινών, Αλώνων, Δροσοπηγής και Σκοπού του Δήμου Φλώρινας, καθώς και σε περιοχές των τοπικών κοινοτήτων Βαρικού, Αγραπιδιών, Φιλώτα και Αετού του Δήμου Αμυνταίου.

Η Διεύθυνση Δασών Φλώρινας καλεί τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους τις βραδινές ώρες και σε περίπτωση που αντιληφθούν εμφάνιση αρκούδας να την ενημερώσουν αμέσως στο τηλέφωνο 23850-45757 εσωτερικό 0 ή στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

Μέτρα προφύλαξης

✱ Έγκαιρη συλλογή καρποφόρων δέντρων και αποφυγή συγκέντρωσης δεύτερης διαλογής καρπών εντός ορίων των καλλιεργειών ή παράνομα σε δασικές εκτάσεις.

✱ Συλλογή απορριμμάτων από εξωτερικούς χώρους, πλατείες, αυλές σπιτιών, καθώς και ό,τι άλλο μπορεί να αποτελεί τροφική πηγή για την αρκούδα.

✱ Αποφυγή ρίψης απορριμμάτων έξω από τους κάδους ή κατά τις νυχτερινές ώρες στις περιοχές που έχει παρατηρηθεί κίνηση ή αποτελούν βιότοπο της αρκούδας, ώστε οι κάδοι να είναι καθαροί τη νύχτα.

✱ Επισκευή περιφράξεων ή τοποθέτηση ηλεκτροφόρας περίφραξης όπου είναι δυνατόν, για την προστασία του γεωργικού και κτηνοτροφικού κεφαλαίου.

✱ Επαρκής φωτισμός περιμετρικά των οικοπέδων, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων κλπ.

✱ Καθαρισμός οικοπέδων, καλλιεργειών ή άλλων εγκαταστάσεων από πυκνή βλάστηση, καθώς και καθαρισμός υπολειμμάτων από περσινή σοδειά που μπορεί να υπάρχουν σε χωράφια.

✱ Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται στους κατόχους των οικόσιτων ζώων και στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι θα πρέπει να ασφαλίζουν κατά τις νυχτερινές ώρες τα ζώα τους και να μην αφήνουν εκτεθειμένα νεκρά ζώα.

✱ Φύλαξη κοπαδιών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων από ποιμενικούς σκύλους.

✱ Αποφυγή ρίψης οικιακών απορριμμάτων σε σκουπιδότοπους και διατήρηση αυτών κοντά σε κατοικημένες περιοχές/οικισμούς.
Σε περίπτωση συνάντησης ανθρώπου-αρκούδας:

✱ Δεν τρέχουμε.

✱ Μένουμε ακίνητοι.

✱ Δεν κινούμαστε απειλητικά προς το ζώο με διάφορα αντικείμενα όπως πέτρες, κλαδιά κλπ.

✱ Οπισθοχωρούμε σταδιακά, αφήνοντας χώρο διαφυγής για την αρκούδα.

✱ Φροντίζουμε να κάνουμε συνεχώς θόρυβο, εφόσον βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο.

Α.ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ

ΠΗΓΗ Ύπαιθρος

kaliakouda