Χρηματικά πρόστιμα πέραν των €10.000 και δεκάχρονη απαγόρευση κυνηγιού σε ένα άτομο, επέβαλε η Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων τις τελευταίες βδομάδες λγω παράνομης παγίδευσης πουλιών.

Όπως αναφέρει Δελτίο Τύπου του Γραφείου Τύπου των Βρετανικών Βάσεων, έχουν επίσης εκδοθεί δικαστικές εντολές αποκλεισμού σε περιοχές για καταδικασέντες παγιδευτές, για συνολικά επτά έτη, δύο άτομα καταδικάστηκαν σε ένα χρόνο φυλάκισης και με τρία χρόνια αποκλεισμού.

Οι καταδίκες, όπως σημειώνεται, οι οποίες σχετίζονται με συλλήψεις που έγιναν από την ειδική ομάδα δράσης της Αστυνομίας των Βάσεων κατά της παγίδευσης πτηνών (Bird Trapping Action Team) πέρυσι, στέλνουν μια ισχυρή προειδοποίηση στους επίδοξους παγιδευτές καθώς πλησιάζει η εποχή της μετανάστευσης των Αμπελοπουλιών (Black Caps), η οποία ξεκινά στα τέλη αυτού του μήνα.

Τα τελευταία χρόνια, η Αστυνομία των Βάσεων έχει δεσμεύσει τεράστιους πόρους για την αντιμετώπιση του προβλήματος και μια τελευταία στατιστική από τη Αστυνομική Δύναμη επιβεβαιώνει μια εκπληκτική μείωση στις παγιδεύσεις κατά 95,6% από το 2016 μέχρι και σήμερα.

Ο Βοηθός Διευθυντής της Αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας, Ανδρέας Πιτσιλλίδης, Πρόεδρος της ομάδας κατά της παγίδευσης των πτηνών, τόνισε ότι δεν θα υπάρξει εφησυχασμός φέτος παρά την εμφανή επιτυχία.

«Φυσικά, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τα πρόστιμα, τις αποφάσεις αποκλεισμού, τις ποινές φυλάκισης και την 10ετή περίοδο απαγόρευση κυνηγιού για τα άτομα που κρίθηκαν ένοχα στο δικαστήριο των Βρετανικών Βάσεων τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά ελπίζουμε επίσης το μήνυμα προς τους παγιδευτές να είναι πολύ σαφές».

Διαβεβαίωσε πως θα δίνουν προτεραιότητα στην εξάλειψη της παράνομης παγίδευσης εντός των Βάσεων και δεν θα υπάρξει χαλάρωση τους επόμενους μήνες. «Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλη την τεχνολογία που έχουμε στη διάθεσή μας για επιτήρηση, συμπεριλαμβανομένων των κρυμμένων καμερών, των drone και των τακτικών περιπολιών μαζί με τους συναδέλφους μας στην Υπηρεσία Θύρας και Πανίδας, το Bird Life Cyprus, τη Βασιλική Εταιρεία Προστασίας των Πτηνών και φυσικά, τη Διοίκηση των Β.Β», είπε.

Η περίοδος παγίδευσης Αμπελοπουλιών διαρκεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και το Νοέμβριο, οι Τσίχλες (Τζίκλες – Thrushes) θα γίνουν στόχοι των παγιδευτών μέχρι τον Φεβρουάριο.

«Η ομάδα μας εργάζεται σε αυτό το θέμα όλο το χρόνο. Όταν δεν βρισκόμαστε σε περίοδο  παγιδεύσεων, ετοιμαζόμαστε για τον επόμενο χρόνο μαζί με τους συναδέλφους μας και γι’ αυτό έχουμε βιώσει τόσο μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια», είπε ο κ. Πιτσιλλίδης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

kaliakouda