Κόνδορας των Άνδεων


Ο Sayani, ένας κόνδορας των Άνδεων, ο οποίος βρέθηκε ανίκανος να πετάξει το 2012 από την αστυνομία στην Catamarca στάλθηκε στο ζωολογικό κήπο του Μπουένος Άιρες για να αναρρώσει, στο πλαίσιο του προγράμματος συντήρησης των Κόνδορων των Άνδεων. Και αργότερα απελευθερώθηκε στην πλαγιά του Portezuelo, στο Serra de Ancasti στην Catamarca. Σύμφωνα με τους υγειονομικούς ελέγχους που έγιναν, ο Sayani έπασχε από αφυδάτωση και ήταν λιποβαρής, πιθανώς λόγω δηλητηρίασης.

Ο κόνδορας ζει κατά σμήνη κυρίως στις Άνδεις της Ν Αμερικής. Μοιάζει πολύ με τους γύπες της Ευρώπης και έχει ύψος πολύ περισσότερο από 1 μ., ενώ το άνοιγμα των φτερών του ξεπερνά τα 3 μ. Θεωρείται το μεγαλύτερο πουλί της Αμερικής.
Έχει μαύρο και γυαλιστερό φτέρωμα. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι μία πλατιά άσπρη λωρίδα στα φτερά και τα άσπρα πούπουλα στην αρχή του λαιμού. Ο λαιμός και το κεφάλι του, που είναι γυμνά, έχουν σταχτί -ρόζ χρώμα, ενώ το λειρί και τα μάγουλά του είναι κόκκινα.
Ο αρσενικός κόνδορας ξεχωρίζει από το θηλυκό από μια τούφα σκληρές τρίχες που έχει πάνω στο κεφάλι. Έχει δυνατό κυρτό και κοφτερό ράμφος, με το οποίο ξεσχίζει τα σώματα των ζώων. Μπορεί να πετά σε ύψος από 5-6000 μ., χάρη στη δύναμη και στο μεγάλο άνοιγμα των φτερών του. Στο σύνολό του είναι ένα πολύ όμορφο πουλί με μεγάλη δύναμη και ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια. Γι` αυτόν το λόγο ακριβώς έχει θεοποιηθεί από τους Ινδιάνους και ιδιαίτερα από τους ιθαγενείς του Περού (Ίνκας), που τον θεωρούσαν θεό του αέρα και βασιλιά των ουρανών. Ακόμα και σήμερα τον απεικονίζουν στους θυρεούς, στις σημαίες και πάνω στα όπλα τους.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

kaliakouda