Κορωνοϊός: Ορισμένοι ιδιοκτήτες ζώων παίρνουν παράδοξες πρωτοβουλίες εν μέσω πανδημίας – Προειδοποίηση από τους κτηνιάτρους

Επικίνδυνη χαρακτήρισε τη χρήση χλωρίνης και υδροαλκοολικών τζελ σε σκύλους και γάτες ο κτηνιατρικός σύλλογος Γαλλίας, προειδοποιώντας τους ιδιοκτήτες μικρών ζώων να μην αναλαμβάνουν τέτοιες πρωτοβουλίες απολύμανσης.

«Είναι παράξενο να απολυμαίνεις το ζώο σου με αυτά τα είδη ενώ γνωρίζουμε ότι το σαπούνι ή τα ειδικά σαμπουάν για σκύλους δουλεύουν πολύ καλά», είπε η Κριστίν Ντεμπόβ, μια εκπρόσωπος του κτηνιατρικού συλλόγου στο Ιλ ντε Φρανς του Παρισιού. Μάλιστα προειδοποίησε ότι τέτοιες μέθοδοι απολύμανσης ενδέχεται να προκαλέσουν ερεθισμό στους βλεννογόνους και οξείες αντιδράσεις, με δεδομένο το ότι γάτες και σκύλοι γλείφονται.

Συστάσεις προς τους ιδιοκτήτες ζώων

Η κτηνίατρος τόνισε ότι αν ένας σκύλος ή μια γάτα απορροφήσει αλκοόλ μέσω του γλειψίματος, οι επιπτώσεις θα είναι πολύ πιο έντονες σε σύγκριση με τους ανθρώπους επειδή τα ζώα δεν το αφομοιώνουν με τον ίδιο τρόπο.

Είπε επίσης ότι αρκεί να πλένει κανείς τα πόδια του σκύλου του με νερό και σαπούνι όταν επιστρέφει στο σπίτι από τη βόλτα του. Υπογράμμισε όμως ότι είναι αναγκαίο επίσης «να τηρείται απόσταση μεταξύ ανθρώπου και ζώου, να πλένουμε πολύ συχνά τα χέρια μας όταν παίζουμε μαζί του και να μην αφήνουμε να μας γλείφει τα χέρια και το πρόσωπο».

Εκτός από αυτούς τους βασικούς κανόνες υγιεινής, συμβούλευσε «όταν συναντούμε έναν σκύλο ή μια γάτα που δεν μας ανήκει να μην τον χαϊδεύουμε, ούτε να τον αφήνουμε να μας πλησιάσει».

Μολονότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί από τα ζώα συντροφιάς, ο Ιατρικός Σύλλογος κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τους ιδιοκτήτες να εφαρμόζουν τα στοιχειώδη προληπτικά μέτρα.

ΠΗΓΗ www.protothema.gr

kaliakouda