Παγίδα θανάτου από ασυνείδητο λαθροθήρα

Κατά την περιπολία κλιμακίου της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου το απόγευμα της Κυριακής, στη θέση «Μακρυχώραφα» της κοινότητας Λάβδανης Πωγωνίου, σε μικρή απόσταση από τον κεντρικό επαρχιακό οδικό άξονα, οι θηροφύλακες εντόπισαν 5 αυτοσχέδιες θηλιές παγίδευσης τριχωτών θηραμάτων με συρματόσχοινο και καλαμπόκι που ο δράστης είχε ρίξει στο σημείο για την προσέλκυση των θηραμάτων.

Η εμπειρία των θηροφυλάκων και η άρτια εκπαίδευση και προετοιμασία τους για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών απέτρεψε τα χειρότερα, καθώς απέφυγαν να μπουν στον χώρο των παγίδων, αλλά κινήθηκαν περιμετρικά, για να διαπιστώσουν εάν υπήρχε κάτι περισσότερο επικίνδυνο.

Οι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν, καθώς, σε μικρή απόσταση από τις συρμάτινες θηλιές, εντοπίστηκε ένα κυνηγετικό όπλο, καλυμμένο από κλαδιά και μία πλαστική σακούλα απορριμμάτων, με τη σκανδάλη του να είναι δεμένη με πετονιά και συνδεδεμένη με τις θηλιές, ώστε το όπλο να είναι σε φάση εκπυρσοκρότησης.

Αφού οι θηροφύλακες έκοψαν με προσεκτικό τρόπο την πετονιά, απελευθέρωσαν τη σκανδάλη και το όπλο, στη θαλάμη του οποίου εντοπίστηκε ένα φυσίγγιο για τη θήρα τριχωτών θηραμάτων. Ακολούθησε η αφαίρεση των συρμάτινων παγίδων και η καταστροφή τους.

Το κυνηγετικό όπλο μεταφέρθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου, όπου ξεκίνησε η προσπάθεια ταυτοποίησης του κατόχου του και έγινε λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Η διαδικασία για την ταυτοποίηση του κατόχου του όπλου βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ εκτός από τη δικογραφία που σχηματίζεται από την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, σε συνεργασία με το Δασαρχείο Ιωαννίνων, διενεργείται και προανάκριση από την Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων.

Το ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ κρίνει το συγκεκριμένο περιστατικό ως εξαιρετικά σοβαρό, καθώς ο δράστης, πέραν της άσκησης παράνομης θήρας με απαγορευμένα μέσα, έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια και σωματική ακεραιότητα οποιουδήποτε πολίτη θα μπορούσε να διέλθει ανυποψίαστος από το συγκεκριμένο σημείο και να πέσει θύμα της εκπυρσοκρότησης του όπλου.

Συγχαίρει, επίσης, το κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής που βρέθηκε στο σημείο, για τον απόλυτα επαγγελματικό τρόπο, με τον οποίο χειρίστηκε τον εντοπισμό της παγίδας και κυρίως του παγιδευμένου κυνηγετικού όπλου.

«Απέναντι σε παρόμοιες πράξεις και λογικές, η καταδίκη είναι αυτονόητη από το σύνολο της κυνηγετικής οικογένειας, που οφείλει να θέσει στο περιθώριο τους ελάχιστους που αμαυρώνουν τη διαχρονική προσπάθεια διαφύλαξης του ελεύθερου παραδοσιακού κυνηγίου, με τη διεξαγωγή του στο πλαίσιο των κανόνων, που το διέπουν», καταλήγει σε ανακοίνωσή του.

ΠΗΓΗ Ηπειρωτικός Αγών