ΜΙΝΚ

Τοποθετήθηκαν, σήμερα Σάββατο 17/7, σε συγκεκριμένα σημεία γειτονιών, πέριξ του νοσοκομείου Κοζάνης, ειδικές μεταλλικές παγίδες, που στο εσωτερικό τους έχουν δόλωμα, για τη ζωντανή σύλληψη των άγριων μικρών ζώων που, το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν αναστατώσει, με τις εμφανίσεις του στα μπαλκόνια των σπιτιών τους, πολλούς συμπολίτες μας.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του kozan.gr, που αποκαλύπτει τη συγκεκριμένη εξέλιξη, την όλη επιχείρηση έχει αναλάβει το Εργαστήριο Άγριας Πανίδας και Ιχθυοπονίας Γλυκέων Υδάτων του Τμήματος Δασολογίας του Α.Π.Θ., με επί κεφαλής τον Δρ. Δημήτρη Μπακαλούδη, ο οποίος είχε μιλήσει πριν από μέρες στο kozan.gr (δείτε εδώ), όταν είχε προκύψει το πρόβλημα και ζητήθηκε η γνώμη του.

Στην επιχείρηση – έρευνα – επιστημονική μελέτη συμμετέχει προσωπικό της Διεύθυνσης Δασών Κοζάνης καθώς και του Δασαρχείου Κοζάνης. Το πρώτο στάδιο είναι η παγίδευση, το δεύτερο στάδιο η αναγνώριση των εν λόγω ειδών και το τρίτο στάδιο η διαχείρισή τους. Είναι μινκ, κουνάβια ή πετροκούναβα; Πολύ σύντομα θα το γνωρίζουμε.

Απώτερος στόχος της όλης έρευνας – επιχείρησης είναι η περισυλλογή των μικρών άγριων θηλαστικών κι εν συνεχεία, στην περίπτωση που είναι κουνάβια ή πετροκούναβα, η απελευθέρωσή τους στο φυσικό περιβάλλον. Στην περίπτωση που τα μικρά θηλαστικά είναι απελευθερωμένα γουνοφόρα εκτροφής (δηλ. μινκ), η περαιτέρω ειδική διαχείριση τους θα γίνει σύμφωνα με τις οδηγίες της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της αρμόδιας τοπικής Κτηνιατρικής Αρχής.

ΠΗΓΗ kozan.gr

kaliakouda