The english pointer

Το πόιντερ είναι μια φυλή με μεγάλες αρετές, από τις πιο διαδεδομένες στον κυνηγετικό κόσμο αλλά παράλληλα και πολύ παρεξηγημένο. Οι κουβέντες γύρω απ’ αυτό συνήθως είναι του τύπου ‘’ κυνηγάει για τον εαυτό του ‘’ ‘’είναι τρελό’’ και άλλα πολλά. Προσωπικά μετά από κάποια χρόνια ενασχόλησης μου με τη ράτσα αυτή , κυνηγώντας και εκτρέφοντας πόιντερς έχω διαμορφώσει απόψεις γι΄ αυτά , τις οποίες θα αναπτύξω εν συνεχεία.
Πράγματι το πόιντερ είναι τρελό. Τρελό με το θήραμα, τρελό με το κυνήγι. Ζει μόνο γι’ αυτό. Η αλήθεια είναι ότι πρώτα κυνηγάει για τον εαυτό του και ύστερα για τον κυναγωγό του. Δεν είναι ένας σκύλος ανθρωποκεντρικός στο κυνήγι, απλά συμβιβάζεται με τον άνθρωπο. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι μεταξύ των δύο δεν υπάρχει άριστη συνεργασία , απλά το πάθος του για τη συνάντηση με το θήραμα το κάνει μερικές φορές να ξεπερνάει τα όρια. Ο κυναγωγός του πόιντερ οφείλει να έχει διαβάσει μερικά πράγματα για τη φυλή, ώστε να καταφέρει να δημιουργήσει μια ιδανική σχέση μεταξύ τους.
Είναι ένας ύπεροχος χαρακτήρας αλλά και συνάμα δύσκολος. Δεν υπάρχει τρόπος ουσιαστικά να το τιθασεύσεις απλά πρέπει να βρείς τη χρυσή τομή για να συνεργαστείς μαζί του. Εκτός κυνηγίου δείχνει γαλήνιο αλλά και ανυπόμονο περιμένοντας την επόμενη φορά που θα καλπάσει στους κάμπους και στα βουνά. Συνήθως είναι ένας καθαρός σκύλος στο κλουβί. Είναι ένας φανταστικός σύντροφος. Προσωπικά πάντα είχα ένα πόιντερ μέσα στο σπίτι και νομίζω πως δεν συγκρίνεται με πολλές από τις ράτσες συντροφιάς. Δεν αναπτύσσει τόσο μεγάλη αγάπη σε αυτόν που θα το περιποιηθεί (εάν δεν το κάνει ο κυναγωγός του) όσο σε αυτόν που θα το κυνηγήσει. Στο θήραμα είναι ένας πολύ εύκολος σκύλος. Το πόιντερ από τη φύση του εκδηλώνει τα κυνηγετικά του ένστικτα νωρις. Είναι πολλές φορές που πολύ νεαρά σε ηλικία ζώα κυνηγάν σαν έμπειρα παρ΄όλο τις ελάχιστες εμπειρίες τους.
Το πόιντερ είναι κάτι ξεχωριστό. Δεν είναι μια απλή κυνηγετική φυλή. Είναι ο ορισμός ενός παθιασμένου κυνηγόσκυλου που εξυπηρετεί το τουφέκι. Το κάθε τι πάνω του είναι φτιαγμένο τέλεια. Γρήγορο , θεαματικό μα κυρίως αποτελεσματικό. Ο τρόπος που καλπάζει,που φερμαρει και ποντάρει είναι αυτά που το κάνουν να ξεχωρίζει απ τις υπόλοιπες φυλές.Ακόμα και αυτοί που δεν το υποστηρίζουν το παραδέχονται αυτό.
Η προσέγγιση του στο θήραμα απότομη και θαραλλέα με τη φέρμα του σε όρθια στάση , σου δίνουν την αίσθηση πως κυνηγάς με έναν βασιλιά. Το ποντάρισμα του αποφασιστικό , με βίαιες και κοφτερές κινήσεις. Μου φαίνεται ακατόρθωτο να περιγράψω την έκφραση στο πρόσωπο του από την ώρα της προσέγγισης εώς την ώρα που θα φερμάρει και θα πλησιάσει το θήραμα. Δείχνει σαν να το μισεί ενώ παράλληλα διακρίνεις ένα ύφος γαλήνης στο βλέμμα του. Μοιάζει σαν μέσα του να παλεύουν δύο διαφορετικοί κόσμοι.
Ο καλπασμός του γρήγορος με μεγαλειώδη στυλ και το κεφάλι του πάντα σε όρθια θέση σε κάνουν να νομίζεις πως είναι ένα θηρίο , μια μηχανή, που καταπίνει στρέμματα γής.
Είναι ένας εξαίρετος σκύλος για όλα τα εδάφη. Οι τεράστιες δυνατότητες του το κάνουν να μπορεί να κυνηγήσει σε οποιοδήποτε κυνηγότοπο παρά τις όποιες δυσκολίες. Ακόμα και αν πολλοί πιστεύουν ότι το κοντό του τρίχωμα μπορεί να το κάνει ευάλωτο στη πυκνή και άγρια βλάστηση ή στη βροχή και στο κρύο, τότε δε μένει παρά να κυνηγήσουν με σωστά δείγματα φυλής και τότε θα διαπιστώσουν πως αυτή η ράτσα , όταν κυνηγάει δεν κρυώνει και δε φοβάται τίποτα. Από τα ψηλά βουνά , τα δάση και τους καμπους μπόρει να εργάζεται με μεγάλη ευκολία.

Tsirigakis Hannibal-Lecter


Μπορεί να κυνηγήσει όλα τα εδαφόβια θηράματα με την ίδια επιτυχία λόγω της ξεκάθαρης και μεγάλης εμβέλειας μύτης του , αλλά και όπως είπαμε παραπάνω και λόγω της ευκολίας του να κυνηγάει σε όλα τα τερέν. Η δύναμη αλλά και η μορφολογία του, του δίνουν πλεονέκτημα να κυνηγάει πέρδικες για πολλές ώρες στη πέτρα και στις μεγάλες κλίσεις. Με το σπουδαίο κυνηγετικό του νού καταφέρνει να καθηλώνει τις μπεκάτσες πολύ εύκολα. Ένα θήραμα που για να το κυνηγήσει εύκολα και με αξιώσεις ένας σκύλος, πρέπει να έχει πολύ ανεπτυγμένο μυαλό! Στα ορτύκια το κοντό του τρίχωμα το κάνει να μη ζεστένεται τόσο γρήγορα και έτσι υπερτερεί σε αυτό τον τομέα έναντι των μακρύτριχων φυλών. Εκτός από τις μπεκάτσες , τις πέρδικες και τα ορτύκια προσφέρει μοναδικό θέαμα στο κυνήγι του μπεκατσινιού, ένα κυνήγι μόνο για δυνατές και ξεκάθαρες μύτες μα και κοφτερά μυαλά.
Παρά τα μεγάλα του προσόντα που ανέφερα παραπάνω , είναι αλήθεια ότι το πόιντερ πέρασε μια μεγάλη κρίση, μια μεγάλη κάμψη στη πορεία του. Μερικοί λάτρεις του το αρνούνται αυτό , όμως τα αποτελέσματα των αγώνων κυνηγετικών ικανοτήτων, αλλά και η αποχή των κυνηγών από τη φυλή το επιβεβαιώνουν. Λάθος εκτροφικές κινήσεις που έγιναν με σκοπό την αναβάθμιση της ράτσας σε χαρακτηριστικά όπως η ταχύτητα, η κίνηση κ.α έφεραν τον βασιλιά σε ένα κυνηγετικό επίπεδο που δεν του άξιζε. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί το κατηγορούν και έχουν σχηματίσει μια λανθασμένη άποψη. Παρόλ’ αυτά με μεθοδευμένες ενέργειες από επαγγελματίες κυρίως αλλά και από παθιασμένους ερασιτέχνες εκτροφείς, η φυλή κατάφερε να ανακάμψει και να κερδίσει και πάλι τη θέση του βασιλιά που δικαίως του ανήκει.

Tsirigakis Hula-Hoop (Tsirigakis Andora X Never di Ioannina) A young gun!

Βέβαια δεν θα είχε επιτευχθεί ποτέ αυτή η ανάκαμψη αν δεν υπήρχε η αγωνιστική κυνοφιλία. Οι αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σε βουνό και κάμπο είναι καθοριστικοί για την εξέλιξη των φυλών. Ένα τέτοιο καθοριστικό ρόλο έπαιξαν και στην εξέλιξη του πόιντερ.
Είναι τόσα πολλά που θα μπορούσα να γράψω γι αυτή τη ξεχωριστή ράτσα. Μεγάλωσα με πόιντερς, έμαθα να κυνηγάω με πόιντερς, περνάνε τα χρόνια και δε μπορώ να φανταστώ να ζω χωρίς αυτά.

Συναισθήματα που μόνο πραγματικοί ποιντεράδες μπορούν να νιώσουν.
Κάθε φορα που λύνεις ένα πόιντερ μαθαίνεις και κάτι καινούργιο, φεύγεις από το κυνηγότοπο με ξεχωριστές αναμνήσεις που μόνο αυτό το μοναδικό πλάσμα μπορεί να σου προσφέρει.

Κώστας Τσιριγάκης για το ΦΥΣΗ TV-www.fisi.tv

kaliakouda