ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΠΡΟΣ

  1. Τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Βουλευτή Τρικάλων κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα
  2. Τους Βουλευτές του Νομού Τρικάλων κ.κ.

– Αθανάσιο Λιούτα

– Κατερίνα Παπακώστα

– Αθανάσιο Παπαδόπουλο

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, κυρία και κύριοι Βουλευτές,

Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυνηγετικού Συλλόγου Τρικάλων, να σας εκφράσουμε την δυσαρέσκειά μας και συνάμα να σας μεταφέρουμε την απογοήτευση και αγανάκτηση των μελών του πολυπληθέστερου συλλόγου του Νομού σχετικά με το προσφάτως κατατεθέν στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών υπό τον τίτλο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα ‘‘ΆΡΓΟΣ’’».

Η κυβερνητική αυτή νομοθετική πρωτοβουλία μας βρίσκει διαμετρικά αντίθετους εξαιτίας των προληπτικών τιμωρητικών  διατάξεων που εισάγει (επιβολή κυρώσεων κατά το: διότι δεν συνεμορφώθει προς τας υποδείξεις……….. ή ότι άλλο ο καθένας σκεφτεί…….).  Κύριοι της κυβέρνησης ουδείς νόμος στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ μπορεί να προσβάλλει προληπτικά το δικαίωμα του πολίτη να κατέχει ένα υγιές και όχι «ακρωτηριασμένο» ζώο, χωρίς ο πολίτης να έχει παραβεί το νόμο. Εκ των προτέρων τιμωρία για αδίκημα που δεν έχει διαπραχθεί, είναι αδιανόητη στις σύγχρονες Δημοκρατίες!

Το Υπουργείο πλανάται αν νομίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τους όποιους ανεύθυνους και ασυνείδητους, ως βολικό «άλλοθι» εις βάρος χιλιάδων άλλων πολιτών, που αντιλαμβανόμαστε τον υποχρεωτικό ευνουχισμό ως περιορισμό των δικών μας συνταγματικών δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα δε, παραβιάζει τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος που προστατεύουν την κατοικία, την ιδιοκτησία και την ατομική περιουσία. Ο επιβαλλόμενος αναγκαστικός και προληπτικός ακρωτηριασμός των ζώων, ισοδυναμεί με κακοποίηση και βαναυσότητα. Επιπλέον η πολιτεία δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πολίτη της ως εν δυνάμει «ανεύθυνο και ασυνείδητο», νομοθετώντας με οδηγό τη ρήση «πονάει το δόντι κόψε το κεφάλι».

Κύριε Υπουργέ, κυρία και κύριοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, σας τονίζουμε ότι δεν έχουμε την ανάγκη ενός τέτοιου νόμου για να αναλάβουμε την ευθύνη, απέναντι στα πλάσματα που αγαπάμε και φροντίζουμε. Είναι ανόητο και επικίνδυνο να επιβάλλεται με νόμο ο υποχρεωτικός ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά, με το επιχείρημα ότι μέσω του… αφανισμού τους θα βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής τους.

Αλήθεια σκέφτηκαν και γνωρίζουν άραγε οι συντάκτες του εν λόγω νομοσχεδίου και οι συμβουλάτορές τους τις επιπτώσεις του τοξικού τους πονήματός, ιδιαίτερα με τα άρθρα 5 και 6 όπου προβλέπεται η καθολική στείρωση όλων των δεσποζόμενων σκύλων και η ποινικοποίηση κάθε μορφής ερασιτεχνικής εκτροφής; Σκέφτηκαν τι θα γίνει με τους σκύλους εργασίας για τη φύλαξη των κοπαδιών των κτηνοτρόφων και πως θα γίνεται η αναπλήρωση τους; Σκέφτηκαν τον κόπο, το χρόνο και τις δαπάνες όλων αυτών που ανέδειξαν την ελληνική κυνοφιλία και τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές (ελληνικός ιχνηλάτης, ελληνικός ποιμενικός, μολοσσός της Ηπείρου, κρητικός ιχνηλάτης κ.λ.π.). Γνωρίζουν άραγε ότι τα σωματεία αναγνώρισης και διατήρησης των φυλών αυτών δεν είναι από εκείνα που ο κρατικός προϋπολογισμός και τα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδοτούν για τις δράσεις τους; Γνωρίζουν ότι οι δαπάνες για όλες τις δράσεις αυτών καλύπτοντα εξ ολοκλήρου από τα μέλη τους;

Αλήθεια γνωρίζουν οι συντάκτες του νομοσχεδίου τι είναι τα αδέσποτα και πως προέκυψαν; Γνωρίζουν τη σχέση των κυνηγετικών και κτηνοτροφικών σκύλων στη διαμόρφωση του συνολικού σώματος των αδέσποτων στη χώρα; Αν λοιπόν γνωρίζουν τα παραπάνω και προέβησαν στη σύνταξη αυτού του εκτρωματικού χαρακτήρα νομοσχεδίου φαίνεται πως δεν έχουν συναντηθεί ποτέ στη ζωή τους με τη ντροπή!!!!!!

Για εμάς είναι σαφές ότι στοχοποιούν σκοπίμως και αναίτια κάθε δραστηριότητα που ασκείται στην ύπαιθρο και όσους ζουν και κινούνται σ’ αυτή: α) το κυνήγι, τους κυνηγούς και τους σκύλους τους.

β) την παραδοσιακή κτηνοτροφία, τους παραδοσιακούς κτηνοτρόφους και τους σκύλους τους.

  Κύριε Υπουργέ, κυρία και κύριοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, είτε επειδή δεν μπορέσατε να παρέμβετε, είτε επειδή δεν εισακουστήκατε, γεγονός παραμένει ότι στο διάστημα από την τελευταία ενημέρωση που σας έκανε η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, δεν έγινε τίποτα για να ματαιωθεί η προώθηση του απαράδεκτου νομοσχεδίου που προβλέπει την καθολική στείρωση όλων των δεσποζόμενων σκύλων.

Κύριε Υπουργέ, κυρία και κύριοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, από εσάς ζητάμε έστω και τώρα να παρέμβετε, ώστε να αποσυρθούν ΑΜΕΣΑ τα άρθρα του νομοσχεδίου που προκαλούν και έχουν, ήδη, απορριφθεί στη συνείδηση χιλιάδων κυνηγών, χιλιάδων άλλων πολιτών, αλλά και όλων των συναφών επιστημονικών και κοινωνικών φορέων της χώρας μας (κτηνίατροι, ΓΕΩΤΕ, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Πανεπιστημιακές Σχολές Κτηνιατρικής και πλείστοι άλλοι).

Το επόμενο διάστημα θα παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον τις δημόσιες παρεμβάσεις σας και θα ενημερώσουμε τα μέλη μας για όποιες ενέργειες σας εξασφαλίζουν ότι, τα απαράδεκτα άρθρα 5 και 6 του νομοσχεδίου δεν θα γίνουν ποτέ νόμος του κράτους.

Όσοι προσπαθήσουν να ποινικοποιήσουν τη συνύπαρξη και τη σχέση ζωής με τα ζώα μας, θα μας βρουν απέναντί τους!

Τέλος σας ενημερώνουμε ότι ήδη βρισκόμαστε στο στάδιο λήψης αποφάσεων για τη μορφοποίηση των τρόπων αντίδρασης και τη διεξαγωγή κινητοποιήσεων στα πλαίσια της κυνηγετικής οικογένειας  (Γ. Κ.Ο.Θ. & Κ.Σ.Ε.) και σε συνεργασία  με τον αντίστοιχο στο νομό σύλλογο κτηνοτρόφων για την έμπρακτη απόδειξη της εναντίωσής μας στο απαράδεκτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Με εκτίμηση

για το Δ.Σ. του κυνηγετικού συλλόγου Τρικάλων

Ο Πρόεδρος                                                            Ο Γεν. Γραμματέας

Σταύρος Τραγάνης                                                    Κων/νος Μακρής