Με έκπληξη πληροφορήθηκε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης την πρόσφατη απαγόρευση κυνηγιού στην περιοχή Χορτιάτη, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 3648 τεύχος Β της 2/09/2020.

Η απόφαση αυτή της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, µας βρίσκει εντελώς αντίθετους, όχι γιατί φυσικά δεν υπάρχει η ανάλογη αρμοδιότητα. αλλά γιατί συνιστά εμπαιγμό των κυνηγών πολιτών.
Και συγκεκριμενοποιούμε την σκέψη µας.
1.Καμμία σχετική συνεργασία, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν υπήρξε µε τα θεσμοθετημένα εκ του νόμου συνεργαζόµενα κυνηγετικά σωματεία και την καθ᾽ ύλην δευτεροβάθμια κυνηγετική οργάνωση, την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης.

2. Η απόφαση εκδόθηκε ενώ ήδη τρέχει η κυνηγετική περίοδος και μάλιστα βρισκόμαστε περίπου στην έκδοση περισσότερων από το 70% των φετινών κυνηγητικών αδειών. Η απλή λογική του μέσου πολίτη λέει, ότι οι κυνηγοί έχουν συνυπολογίσει κατά την έκδοση ή τη θεώρηση άδειας και την ανωτέρω περιοχή για κυνήγι, κάτι που φυσικά τώρα απαγορεύεται µετά την 2 Σεπτεµβρίου. Δεν χρειάζεται να υπάρχει σχετική εγκύκλιος για την έγκαιρη απαγόρευση, το αυτονόητο ως γνωστόν είναι το λογικό και το ζητούμενο σε µια χώρα Ευρωπαϊκού νομικού κεκτημένου. Πόσο μάλλον, όταν γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σχετικές εγκύκλιο που αντιμετωπίζουν το θέμα.

3. Δημιουργείται εν δυνάμει µια επικίνδυνη κατάσταση πληθυσμιακής έκρηξης αγριόχοιρων, µε ότι αυτό δύναται να προκαλέσει δίπλα σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων, από µια οικιστική περιοχή 1,1 εκατομμυρίων κατοίκων. Ξέρετε σε εποχές όπου στον ίδιο τον νομό δημιουργούνται έκτακτα συνεργεία εκδίωξης και διαχείρισης του πληθυσμού των αγριόχοιρων, µε την αμέριστη συμπαράσταση των κυνηγετικών οργανώσεων και την εποπτεία της δασικής αρχής, δημιουργείτε δίπλα, αντίθετες συνθήκες, επικίνδυνες για το αποτέλεσµα των διώξεων.
Δεν είναι δυνατόν να έχουμε συνεργεία στον Λαγκαδά και στην Βόλβη και σε ευθεία απόσταση µιας ώρας βαδίσµατος αγριόχοιρου να υπάρχει καταφύγιο άγριας ζωής και να δημιουργούμε επιπλέον απαγόρευση.

Επειδή κινδυνεύει πια άμεσα η περιοχή από πληθυσμιακή έκρηξη και επειδή η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων πάντα ελλοχεύει, πιστεύουμε ότι πρέπει γίνει ανάκληση της απόφασης για λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Για τον λόγο αυτό θα ενημερώσουμε και τα ΜΜΕ και φυσικά κάθε αρμόδιο, σε όλα τα επίπεδα, στον κρατικό μηχανισμό.
Το ΔΣ του ΚΣΘ Θεσσαλονίκης, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει και η περιοχή.

Ο Πρόεδρος – Παντελάκης Δημήτριος

Ο Γεν. γραμματέας – Δημηρόπουλος Σωτήριος

kaliakouda