Τεμπέλικη σαλαμάνδρα – Χρήσιμες πληροφορίες: Μπορεί κάποιος να είναι τεμπέλης. Μπορεί να είναι τόσο τεμπέλης, που να μην αλλάζει θέση συχνά. Δηλαδή, να παραμένει στο ίδιο σημείο. Όμως, αυτό που ανακάλυψαν, οι επιστήμονες, δεν έχει προηγούμενο. Πρόκειται για μία σαλαμάνδρα.

Η σαλαμάνδρα βρέθηκε σε σπήλαιο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Ωστόσο, το αξιοσημείωτο δεν είναι αυτό. Το περίεργο της υπόθεσης είναι πως παρέμεινε στο ίδιο σημείο για περίπου επτά χρόνια. Ο Γκέργκελι Μπάλατς του Πανεπιστημίου του Eotvos Lorand της Ουγγαρίας προχώρησε σε δημοσίευση στο περιοδικό ζωολογίας «Journal of Zoology».

Σύμφωνα με πηγές του New Scientist και της Independent, οι επιστήμονες προχώρησαν στη μελέτη της ολμ ή πρωτέα. Πρόκειται για ένα είδος σαλαμάνδρας, το οποίο είναι γνωστό και ως «Proteus anguinus». Η συγκεκριμένη σαλαμάνδρα ζει σε υδάτινα σπήλαια της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Η ίδια φέρει την ονομασία «Vruljak 1».

Τα εν λόγω μικρά και τυφλά λευκά αμφίβια ζουν πάνω από εκατό χρόνια μέσα στο απόλυτο σκοτάδι. Μπορούν να αντέξουν χωρίς τροφή για αρκετά χρόνια. Από εκεί και πέρα, ζευγαρώνουν κατά μέσο όρο μόνο μια φορά στα δωδεκάμισι χρόνια. Μάλιστα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως σε διάστημα μιας δεκαετίας μετακινούνται το πολύ δέκα μέτρα. Όμως, η σαλαμάνδρα της προκειμένης περιπτώσεως φαίνεται πως δεν έχει κουνηθεί από τη θέση της για τουλάχιστον επτά χρόνια.

Χρήσιμες πληροφορίες: Φωτογραφία από την πιο τεμπέλικη σαλαμάνδρα του πλανήτη

ΠΗΓΗ enimerotiko.gr

kaliakouda