Σε αγροτική κοινότητα της Βολιβίας βρέθηκαν νεκροί 35 κόνδορες των Άνδεων, πιθανότατα από δηλητηρίαση, σε μία από τις χειρότερες τέτοιες περιπτώσεις στη χώρα για το είδος που είναι υπό εξαφάνιση.

Οι αρχές της χώρας άνοιξαν έρευνα για την υπόθεση. «Είναι ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα για τη φύση και το είδος», ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργείο Περιβάλλοντος της Βολιβίας. Οι νεκροί κόνδορες βρέθηκαν στην αγροτική κοινότητα Λαντέρας Νόρτε, στη νότια περιοχή Ταρίχα.

«Η απώλεια ειναι εξαιρετικά σοβαρή, επειδή μιλάμε για κόνδορες που θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν το 0,5% του παγκόσμιου πληθυσμού αυτών των πτηνών», δήλωσε ο Ντιέγκο Μέντεζ, βιολόγος που μετέχει σε ερευνητικό πρόγραμμα για αρπακτικά πτηνά.

Ο κόνδορας των Άνδεων έχει άνοιγμα φτερών 3,5 μέτρων και είναι ένα από τα μεγαλύτερα ιπτάμενα πτηνά. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περίπου 6.700 κόνδορες, αλλά ο αριθμός τους μειώνεται. Η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης τους κατατάσσει στα σχεδόν απειλούμενα είδη.

Οι αρχές εκτιμούν ότι οι 35 κόνδορες των Άνδεων δηλητηριάστηκαν, πιθανότατα πριν από αρκετές ημέρες. Δεν είναι όμως ξεκάθαρο αν ήταν ο στόχος αυτής της ενέργειας. «Υπάρχει η πιθανότητα η δηλητηρίαση να είχε στόχο τους κόνδορες ή άλλα ζώα», δήλωσε ο Μέντεζ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για είδος που τρέφεται με κουφάρια.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γνωστή υπόθεση αυτού του είδους στη Βολιβία και ενάντια σε ένα απειλούμενο είδος. «Καταδικάζουμε την πράξη, θέλουμε να γίνει έρευνα. Είναι μια πράξη που μας πληγώνει. Σε αυτή την περιοχή οι κόνδορες ζουν και συνυπάρχουν με τις αγροτικές κοινότητες χωρίς προβλήματα», δήλωσε ο κυβερνήτης Ταρίχα, Αντριάν Ολίβα.


Με πληροφορίες από AFP
Πηγή: lifo

kaliakouda