Ο αμερικανικός στρατός επέδειξε γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας (AR) για στρατιωτικούς σκύλους, σχεδιασμένα για να τους επιτρέπουν να λαμβάνουν εντολές εξ αποστάσεως.

Όπως αναφέρει το BBC, τη συγκεκριμένη τεχνολογία, που έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία Command Sight, διαχειρίζεται το US Army Research Laboratory.

Οι στρατιωτικοί σκύλοι λειτουργούν ως ανιχνευτές, αναζητώντας εκρηκτικά και άλλους πιθανούς κινδύνους στο περιβάλλον τους, αλλά χρειάζονται οδηγίες. Τα γυαλιά αυτά είναι σχεδιασμένα για να επιτρέπουν στου χειριστές τους να τους δίνουν οδηγίες, ενώ οι ίδιοι παραμένου σε απόσταση ασφαλείας.

Επί της παρούσης οι χειριστές των σκύλων τους καθοδηγούν συνήθως με χειρονομίες ή laser pointers- ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να βρίσκονται σχετικά κοντά. Εάν αρχίσουν να χρησιμοποιούνται τέτοιου είδους γυαλιά, δεν θα είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό.

Οι σκύλοι μπορούν να βλέπουν στα γυαλιά τους οπτικές ενδείξεις για τις οποίες λαμβάνουν οδηγίες, έτσι ώστε να καθοδηγούνται σε συγκεκριμένα σημεία- ενώ παράλληλα ο χειριστής βλέπει τι συμβαίνει μέσω βίντεο.

«Η AR θα χρησιμοποιηθεί για να δίνονται στους σκύλους εντολές και υποδείξεις- δεν είναι για να αλληλεπιδρά ο σκύλος μαζί της όπως κάνει ένας άνθρωπος» είπε ο Στίβεν Λη, επιστήμονας στο ARL.

Το κάθε σετ γυαλιών είναι ειδικά διαμορφωμένο για να ταιριάζει στον κάθε σκύλο, με οπτική ένδειξη που επιτρέπει να κατευθύνεται ο σκύλος σε συγκεκριμένο σημείο και να αντιδρά στις οπτικές ενδείξεις που εμφανίζονται. Αξίζει να σημειωθεί πως τα ίδια τα γυαλιά για σκύλους δεν είναι κάτι καινούριο, καθώς οι στρατιωτικοί σκύλοι τα χρησιμοποιούσαν εδώ και καιρό για σκοπούς προστασίας- η νέα εξέλιξη είναι το σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας

ΠΗΓΗ https://www.naftemporiki.gr/

kaliakouda