Από βέβαιο πνιγμό γλίτωσε νεαρό ζαρκάδι που εγκλωβίστηκε σε αρδευτικό κανάλι σε περιοχή του Έβρου.

Το εντόπισαν κάτοικοι της περιοχής και ειδοποίησαν την θηροφυλακή των κυνηγετικών οργανώσεων. Στη συνέχεια, απομάκρυναν το ζαρκάδι από το νερό και το μετέφεραν σε κτηνίατρο για την περίθαλψη των τραυμάτων που προέκυψαν απ την απεγνωσμένη προσπάθειά του να βγει από το αρδευτικό κανάλι. Όπως αναφέρουν σε ανάρτησή τους στο facebook, «οι κυνηγοί ξέρουν να κρατούν τις ισορροπίες στη φύση και να τη σέβονται».

Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό αλλά και πολλά παρόμοια θα πρέπει τονίσουμε για άλλη μια φορά την ανάγκη για υπεύθυνη ενημέρωση των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται συστηματικά στην ύπαιθρο (πεζοπόροι, υλοτόμοι, κυνηγοί, αγρότες, κτηνοτρόφοι, κ.α.) σχετικά με την ορθή διαχείριση τέτοιων περιστατικών.

Οι αρμόδιες αρχές και φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση περιστατικών εντοπισμού ειδών της άγριας πανίδας που χρήζουν περαιτέρω φροντίδας θα πρέπει να καθιερώσουν ένα επίσημο πρωτόκολλο ενεργειών που θα τηρούνται απαρέγκλιτα σε κάθε τέτοια περίπτωση. Μέσω μιας καμπάνιας ενημέρωσης, όποιος εντοπίζει ένα τραυματισμένο άγριο ζώο θα πρέπει να γνωρίζει έναν εύκολο, τηλεφωνικό αριθμό για να αναφέρει επίσημα το περιστατικό και να ξεκινήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την διάσωση/απεγκλωβισμό, τη φροντίδα και τη διατήρησή του στο κατάλληλο περιβάλλον μέχρι και την απελευθέρωσή του σε φυσικό βιότοπο.

Ένα τραυματισμένο ζώο και με το ισχυρό σοκ που υπέστη κατά τον απεγκλωβισμό του, σίγουρα, δεν χρειάζεται να παραμένει στο δρόμο προκειμένου να φωτογραφηθούν οι παρευρισκόμενοι. Το φταίξιμο, οπωσδήποτε, δεν είναι των ατόμων που τυχαία εντόπισαν και διέσωσαν ένα εγκλωβισμένο, άγριο ζώο. Αυτοί, κατ΄αρχήν, αξίζουν συγχαρητήρια!

ΠΗΓΗ https://dasarxeio.com/

kaliakouda