Μανιτάρια

Περίπου 40 κιλά ραδιενεργά μανιτάρια από την αποκλεισμένη ζώνη στο Τσέρνομπιλ κατασχέθηκαν από δύο άντρες.
Οι δύο κάτοικοι γειτονικών χωριών μπήκαν παράνομα στην αποκλεισμένη ζώνη για να μαζέψουν τα μανιτάρια για προσωπική τους χρήση, όπως ανέφεραν.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ουκρανικής συνοριοφυλακής, οι άντρες της υπηρεσίας εφάρμοσαν τα πρωτόκολλα για την έκθεση σε ραδιενεργή μόλυνση, ενώ έκαναν λόγο για εγκληματικές πράξεις από την πλευρά των δύο αντρών που μάζεψαν τα μανιτάρια.

Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα, όσοι παραβιάζουν την αποκλεισμένη ζώνη αντιμετωπίζουν μέχρι και τρία χρόνια φυλάκισης.

«Τη στιγμή της σύλληψης, οι άντρες είχαν μαζέψει περίπου 40 κιλά μανιτάρια. Και όπως είπαν, θα τα χρησιμοποιούσαν για δική τους κατανάλωση» σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Τα μανιτάρια κατασχέθηκαν και οι άντρες θα αντιμετωπίσουν την επιβολή προστίμου για την πράξη τους.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τη μαρτυρία μιας γυναίκας που μαζεύει μανιτάρια από χωράφια μολυσμένα με ραδιενέργεια κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ.

Η γυναίκα πουλάει τα μανιτάρια περίπου 1 ευρώ το κιλό για να ζήσει την οικογένειά της ή τα ανταλλάζει με ρούχα και τρόφιμα.

Κάποτε η γυναίκα συνελήφθη από την περίπολο και της επιβλήθηκε πρόστιμο, οπότε πλέον έχει βρει κρυφά μονοπάτια που τα χρησιμοποιούν τα αγριογούρουνα της περιοχής για να μπορεί να εισέρχεται στην απαγορευμένη ζώνη και να μαζεύει μανιτάρια.

«Υπάρχουν πολλά ελάφια και τάρανδοι. Κάποτε είδα έναν βίσονα» λέει η γυναίκα.

Όταν ο δημοσιογράφος της λέει «μα, υπάρχει ραδιενέργεια εκεί» η γυναίκα απαντά «και τι μπορείς να κάνεις; Πηγαίνουμε και τα μαζεύουμε».

Κι ο δημοσιογράφος επιμένει και ξαναρωτά: «Και με τη ραδιενέργεια;» Η Καρνιέγκο ξαναλέει: «Τι μπορείς να κάνεις;» Όπως υποστηρίζει, η σύνταξη που λαμβάνει είναι πολύ μικρή και τα παιδιά της χρειάζονται βοήθεια.

ΠΗΓΗ Sputnik

kaliakouda