Αγριόγιδο

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΓΓΕΛΗ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27-02-2020, 12:22
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το πρωινό  της 21ης Φεβρουαρίου του 2017, θηροφύλακες σταμάτησαν για έλεγχο ένα αυτοκίνητο κοντά στο Τσεπέλοβο Ζαγορίου, μετά από πυροβολισμούς που άκουσαν κατά την περιπολία τους. Στο αυτοκίνητο δεν υπήρχαν ούτε όπλα ούτε θηράματα. Οι τρεις επιβάτες υποστήριξαν ότι έψαχναν τα σκυλιά τους και αποχώρησαν.

Λίγη ώρα αργότερα, οι θηροφύλακες εντόπισαν στην περιοχή έξι σκοτωμένα θηλυκά αγριόγιδα, κρυμμένα σε θάμνους. Δόθηκε άμεσα «σήμα». Μια δεύτερη ομάδα θηροφυλάκων σταμάτησε ξανά το αυτοκίνητο με τους τρεις επιβάτες. Αυτή τη φορά ο έλεγχος ήταν πιο εξονυχιστικός. Στο αυτοκίνητο βρέθηκαν ίχνη φρέσκου αίματος και τρίχες. Οι τρεις επιβάτες συνελήφθησαν. Παράλληλα, έγινε και έλεγχος του DNA των θηραμάτων.

Και από τότε ξεκίνησε η υπόθεση της δίκης των αγριόγιδων. Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, η δίκη ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα. Αύριο Παρασκευή, στο Δικαστικό Μέγαρο των Ιωαννίνων θα γραφεί ο επίλογος της υπόθεσης.

Οι τρεις κατηγορούμενοι θα καθίσουν στο σκαμνί με την κατηγορία της παράνομης θήρας. Στη θέση της Πολιτικής Αγωγής θα βρίσκεται μόνο η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου. Το δικαστήριο, στη συνεδρίαση που έγινε τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, δεν αποδέχτηκε τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πίνδου και τον Σύλλογο «Αγριόγιδο στο Βουνό» ως διάδικους.

Οι δύο αυτοί φορείς, αλλά και η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία, είχαν ζητήσει να επεκταθεί το κατηγορητήριο σε βάρος των τριών κατηγορουμένων. Να δικαστούν όχι μόνο για παράνομη θήρα αλλά και για υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, με το δεδομένο ότι το αγριόγιδο είναι ένα είδος που απειλείται και για το οποίο προβλέπεται αυστηρή προστασία. Το δικαστήριο στάθηκε προς το παρόν στα περί παράνομης θήρας και έκρινε ότι οι δύο φορείς δεν έχουν έννομο συμφέρον, και αποδέχτηκε ως διάδικο μόνο την Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία, ως αρμόδια να παραστεί λόγω της Θηροφυλακής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία θα καταθέσει εκ νέου αύριο το αίτημα για διεύρυνση του κατηγορητηρίου.

Το 2017, η υπόθεση με τα έξι σκοτωμένα αγριόγιδα (από τα οποία τα πέντε κυοφορούσαν) στο Τσεπέλοβο είχε πάρει πανελλαδικές διαστάσεις. Το κλίμα ήταν τεταμένο και σε τοπικό επίπεδο. Ο Δήμος Ζαγορίου είχε καταδικάσει το γεγονός της παράνομης θήρας ενώ ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου είχε ζητήσει την «παραδειγματική τιμωρία των ενόχων».

Η δίκη για τα αγριόγιδα γίνεται σε μια περίοδο που το υπουργείο Περιβάλλοντος εκπονεί σχέδια δράσης τα οποία αφορούν έξι είδη στην Ελλάδα μέσω ενός μεγάλου έργου, του «LIFE-IP 4 Natura». Μεταξύ αυτών, και το αγριόγιδο…

ΠΗΓΗ https://typos-i.gr/

kaliakouda