Για την εφαρμογή ενός πρωτοποριακού προγράμματος που υλοποιεί το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» του υπουργείου Γεωργίας επιλέχθηκαν ο δήμος Κόνιτσας και ο ποταμός Αώος, σε σημεία πέριξ του οποίου τοποθετούνται ειδικοί αισθητήρες καταγραφής ήχου σε πραγματικό χρόνο.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υλοποιεί ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου με επικεφαλής τον περιβαλλοντολόγο-βιολόγο δρ. Χρήστο Αστάρα, στο πλαίσιο του οποίου οι ήχοι που καταγράφονται, θα επεξεργάζονται από ειδικό αλγόριθμο και κατόπιν θα αποστέλλεται ειδοποίηση στις Δασικές Υπηρεσίες.
«Αυτό προφανώς λειτουργεί αποτρεπτικά σε περιπτώσεις λαθροϋλοτομίας και λαθροθηρίας και θα αποτελέσει ένα σημαντικό μέσο προστασίας του δάσους και του πληθυσμού των αγριόγιδων και λοιπών σπανίων ζώων που διαβιούν στα δάση μας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου Κόνιτσας.
Κύριος χορηγός της επιστημονικής ομάδας είναι η εταιρεία κολοσσός της σύγχρονης τεχνολογίας HUAWEI, η εταιρεία τηλεφωνίας WIND, ενώ τους αισθητήρες καταγραφής τους προμηθεύει η αμερικάνικη ΜΚΟ Rainforest Connection.

Θα αποτελέσει ένα σημαντικό μέσο προστασίας του δάσους και του πληθυσμού των αγριόγιδων και λοιπών σπανίων ζώων που διαβιούν στα δάση μας.

Παράλληλα, η δράση της ερευνητικής ομάδας στην περιοχή θα καταγραφεί και θα δημιουργηθεί ένα ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί στο εξωτερικό, ενώ μικρής διάρκειας αποσπάσματα θα προβληθούν σε ελληνικά ΜΜΕ πανελλήνιας εμβέλειας.

ΠΗΓΗ www.agon.gr/

kaliakouda