Αποκλειστικά και μόνο όσοι κατέχουν την απαιτούμενη άδεια για την άσκηση θήρας ή σκοποβολής να μπορούν να κατέχουν κυνηγετικό όπλο, ζητά η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας, που κατέθεσε πρόταση στη Διαρκή επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσίας Τάξης και Δικαιοσύνης για το νέο νόμο για τα όπλα στη Βουλή.

Ειδικότερα, όπως τονίζει μιλώντας στο GRTimes.gr το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Συνομοσπονδίας, Νίκος Σταθόπουλος, «αυτό που ζητάμε θεωρούμε ότι είναι και το αυτονόητο. Αν θέλουν να συνεχίσουν να το λένε κυνηγετικό ή για τη θήρα όπλο, το κράτος να πιστοποιεί ότι ο κάτοχός του είναι κυνηγός ή σκοπευτής. Διαφορετικά να το αλλάξουν όνομα και να το λέμε – όπως παγκόσμια λειόκανο» αναφέρει.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει ο κ. Σταθόπουλος, οι κυνηγοί «στιγματίζονται» όταν κάθε φορά που διαπράττεται ένα έγκλημα ή μία παράνομη πράξη αναφέρουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πως χρησιμοποιήθηκε κυνηγετικό όπλο – το οποίο είναι η ορολογία που χρησιμοποιείται από το κράτος – και το μυαλό των πολιτών πηγαίνει αυτομάτως στους κυνηγούς. «Παρά ότι οι κυνηγοί στην Ελλάδα είναι 200.000 υπάρχουν πάνω από 700.000 σπίτια με τέτοιου είδους όπλα σήμερα, όπως προκύπτει από τις πωλήσεις» σημειώνει.

Τέλος, ο Σταθόπουλος κάνει λόγο για παραλογισμό καθώς έχει τη δυνατότητα κάποιος να αγοράσει ένα κυνηγετικό όπλο χωρίς η αστυνομία να τον ρωτήσει για ποιο λόγο το παίρνει. Επίσης, όπως επισημαίνει «τίθεται το ερώτημα καθώς συμβαίνουν και ατυχήματα, για το πόσο ξέρει τη χρήση και τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει το όπλο, ένας άνθρωπος που το κατέχει χωρίς κανέναν έλεγχο για το τι σκοπό το θέλει».

Παρεμβάσεις της ΚΣΕ στη Διαρκή επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσίας Τάξης και Δικαιοσύνης στις 26 Φεβρουαρίου 2020 για το νέο νόμο για τα όπλα στη Βουλή και τα θέματα που προκύπτουν και για τα κυνηγετικά όπλα.

Ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, Γιώργος Αραμπατζής, τόνισε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πως «σήμερα με το ισχύον δίκαιο μπορεί νόμιμα να εφοδιαστεί κάποιος με κυνηγετικό όπλο – όπλο για τη θήρα – μετά από άδεια της αστυνομικής αρχής του τόπου κατοικίας του, χωρίς όμως ταυτόχρονα να διαθέτει άδεια θήρας. Το γεγονός αυτό, είναι αντιφατικό και παράδοξο να διαθέτει κάποιος κυνηγετικό όπλο χωρίς να είναι κυνηγός ή σκοπευτής (..) Προκύπτει λοιπόν, η λογική αναγκαιότητα καθώς αφορά τη σωματική ασφάλεια και ακεραιότητα των πολιτών, το κυνηγετικό όπλο να χορηγείται αποκλειστικά και μόνο για λόγους άσκησης θηρα ή εξάσκηση σκοποβολής και όχι για άλλους αδιευκρίνηστους  λόγους», επισήμανε ο κ. Αραμπατζής που εξέφρασε την ανάγκη για τροποποίηση του σχετικού νόμου.

Η εκπαίδευση των κυνηγών

«Πρώτα από όλα για να γίνει κάποιος κυνηγός δίνει εξετάσεις που μεταξύ άλλων υπάρχουν ερωτήσεις και απαντήσεις για την ασφάλεια των όπλων. Παρόλα αυτά, εμείς σαν Συνομοσπονδία έχουμε κάνει προτάσεις στο υπουργείο για καλύτερη εκπαίδευση των κυνηγών αλλά αυτό είναι απόφαση του κράτους» τονίζει ο κ. Σταθόπουλος.

«Οι άνθρωποι ωστόσο που παίρνουν όπλα και δεν είναι κυνηγοί ή σκοπευτές, δεν έχουν καμία απολύτως εκπαίδευση» σημειώνει.


Στράτος Λούβαρης ΠΗΓΗ www.grtimes.gr

kaliakouda