«Έρευνες πρέπει να κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και όχι ΜΚΟ που πάντα κινδυνολογούν, για να απομυζούν κρατικά κονδύλια»

«Ο πληθυσμός της αρκούδας δεν πέρασε ποτέ από πληθυσμιακή κρίση»

Μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει κυρίως στα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης για την κάθοδο αρκούδων στον αστικό ιστό το τελευταίο διάστημα σε διάφορα μέρη της χώρας. Άλλες πάλι ειδήσεις έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο για καταστροφές που προξενούν σε αγρότες και κτηνοτρόφους.

Φυσικά για εμάς, τους κυνηγούς και τους κατοίκους της υπαίθρου αυτό δεν είναι κάποιο νέο, αλλά μια πραγματικότητα. Είναι χαρακτηριστική μάλιστα η ανακοίνωση μιας οργάνωσης, ξέρετε από αυτές που κλείνουν τα μάτια στα προβλήματα, στην οποία αναφερόταν στο ίδιο κείμενο το πρόβλημα αλλά και ότι η αρκούδα είναι σπάνιο είδος! Έτσι, αποφασίσαμε να βγάλουμε σε συνέντευξη έναν ειδικό, κάτοικο επαρχίας που ζει καθημερινά το πρόβλημα! Αναφερόμαστε στον Μάνθο Παππά, υπεύθυνο Θήρας στο Δασαρχείο Ιωαννίνων. Η συνέντευξη που ακολουθεί είναι άκρως ενδιαφέρουσα!

Στον Χάρη Μπερτίδη

Τι συμβαίνει πραγματικά με τις αρκούδες; Είναι σπάνιο είδος; Ο πληθυσμός τους έχει υπολογιστεί από το κράτος;

Ο πληθυσμός των  αρκούδων κατά την δική μου εκτίμηση δεν πέρασε ποτέ πληθυσμιακή κρίση λόγω του κυνηγίου όπως πολλές ΜΚΟ ισχυρίζονται! Αυτό το αποδεικνύουν οι μαρτυρίες των ανθρώπων που ζήσανε κοντά στη φύση και οι εμφανίσεις των αρκούδων ήταν πολλές και συνεχίζουν να  είναι πολλές. Τα τελευταία όμως χρόνια τα περιστατικά αυτά αυξάνονται συνεχώς και μάλιστα οι προσεγγίσεις των αρκούδων πέραν των ορεινών οικισμών της Πίνδου – σε εμάς –  φθάνουν μέχρι τον αστικό ιστό της πόλης των Ιωαννίνων. Τα γεγονότα αυτά και ο κίνδυνος να έχουμε επιθέσεις αρκούδων σε ανθρώπους ειδικά στα ορεινά χωριά και όχι μόνο, μετά από εισηγήσεις των αρμοδίων των Δασικών υπηρεσιών, ανάγκασαν την πολιτεία να δημιουργήσει ειδικές ομάδες (ομάδες άμεσης επέμβασης) με σκοπό την απομάκρυνση των αρκούδων από οικισμούς, εφοδιάζοντας αυτές με αποτρεπτικά μέσα όπως κροτίδες κρότου λάμψης, σπρέι πιπεριού και εκπαιδευμένους σκύλους.

Γιατί βλέπουμε πλέον συνεχώς αρκούδες στις παρυφές του κοινωνικού ιστού;

Το πρόβλημα με τις εμφανίσεις των αρκούδων αρχίζει να εντείνεται τους μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού που τα χωριά γεμίζουν από κόσμο και οι επισκέψεις των αρκούδων στους σκουπιδοτενεκέδες είναι σε καθημερινή βάση. Αυτό βέβαια είναι αποτέλεσμα της εγκατάλειψης της κτηνοτροφίας και της γεωργίας που καθιστά την αναζήτηση τροφής για αυτές δύσκολη. Γενικά όμως η παρουσία αρκούδων και σε περιοχές μακριά από τον κλασικό βιότοπο της αρκούδας γεννά ερωτήματα για την μεγάλη αύξηση του πληθυσμού διότι έχουμε παρουσίες αρκούδων και σε γεωργικές εκτάσεις (καλλιέργειες καλαμποκιών) όπου μαζί με τα αγριογούρουνα προκαλούν τεράστιες καταστροφές.

Είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο; Χρειάζεται προσοχή;

Οι αρκούδες γενικά είναι «δειλά» ζώα όμως είναι πολύ επικίνδυνες όταν έχουν μικρά! Γι’ αυτόν τον λόγο όταν συναντήσεις αρκούδα πρέπει να μην την ενοχλήσεις και να απομακρυνθείς από την περιοχή διατηρώντας την ψυχραιμία σου

Η ελληνική πολιτεία έχει αρμόδια όργανα, τα οποία έχουν την ευθύνη των αποφάσεων της διαχείρισης και της καταμέτρησης των μεγάλων σαρκοφάγων. Οι ΜΚΟ έχουν υπερβάλλει στο ρόλο τους και παρουσιάζονται ως παντογνώστες! Ασκούν τελική πολιτική;

Δεν έχουμε μελέτες για τον ακριβή πληθυσμό των αρκούδων, θα πρέπει η πολιτεία να χρηματοδοτήσει μελέτες που θα γίνουν από φορείς του Δημοσίου και όχι από ΜΚΟ οι οποίες πάντα κινδυνολογούν και παρουσιάζουν ελλιπή στοιχεία για να έχουν λόγο ύπαρξης και να απομυζούν κρατικά κονδύλια. Οι πληθυσμιακές μελέτες πρέπει να γίνουν και σε ζώα της πανίδας όπως ο λύκος, το ζαρκάδι, το αγριογούρουνο κλπ., τα οποία παρουσιάζουν και αυτά ραγδαία αύξηση. Ένα άλλο θέμα που απειλεί την ισορροπία της ελληνικής πανίδας και δεν έχει πάρει την πρέπουσα διάσταση είναι η παρουσία μυοκαστόρων στα υδάτινα οικοσυστήματα. Αλλά για να γίνουν αυτά, χρειάζεται ενδιαφέρον για την πανίδα της χώρας μας και όραμα!

ΠΗΓΗ https://enoplois.gr/

kaliakouda