Η κυβέρνηση ζητά από τους οπλοπώλες να δώσουν μπροστά μερικές χιλιάδες ευρώ γιατί ξαφνικά προέκυψε πρόβλημα… ασφάλειας!

Ενώ θα περίμενε κανείς ότι μέσα σε αυτό το κύμα οικονομικής ύφεσης, ανεργίας, μείωσης των εσόδων, αύξησης της φτώχειας με τις συνεχείς απαγορεύσεις της κυβέρνησης, η Νέα Δημοκρατία να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να ελαφρύνει τους πολίτες από περαιτέρω έξοδα, έπεσε έξω! Η κυβερνητική απόφαση της εξαίρεσης των κυνηγών από τις μετακινήσεις, οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό τους επαγγελματίες κυνηγετικών ειδών και ουσιαστικά βάζει οριστικό λουκέτο στα καταστήματα και τις εταιρείες του κλάδου. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία 1.400 καταστήματα και εταιρείες (εμπορίας, εισαγωγικές, εξαγωγικές, κατασκευαστικές) με 7.000 απασχολούμενους, βρίσκονται με τη θηλειά στο λαιμό. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήδη από τον Οκτώβριο με μια σειρά παράλογων απαιτήσεων η κυβέρνηση ζητά από τους οπλοπώλες να δώσουν μπροστά μερικές χιλιάδες ευρώ γιατί ξαφνικά προέκυψε πρόβλημα… ασφάλειας!

Η πολυαναμενόμενη υπουργική απόφαση για τα μέτρα ασφαλείας στα οπλοπωλεία δημοσιεύτηκε πριν από λίγο καιρό στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αλλά απαιτεί τόσο πολλά και τόσο δαπανηρά μέτρα, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο των μικρών καταστημάτων πώλησης κυνηγετικών ειδών. Eλαφρά τη καρδία και εν μέσω κορωνοϊού, κάποιοι αξιωματoύχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επιβάρυναν με πάνω από 1.500 ευρώ εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη την Ελλάδα και στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες, ειδικά στις ακριτικές περιοχές. Σε αυτό ήρθε να αντιδράσει ο επίσημος φορέας του συγκεκριμένου κλάδου, η Π.Ε.Β.Ε.Κ.Ε., προσφεύγοντας, όπως είναι λογικό, στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η Πανελλήνια Ένωση Εμπόρων Κυνηγετικών Ειδών είναι ένα αναγνωρισμένο σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε 1982, με σκοπό να εκπροσωπεί τους επαγγελματίες του κλάδου των κυνηγετικών ειδών και να τους ενημερώνει σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις.

Πιο συγκεκριμένα αίτηση για τροποποίηση ή ανάκληση της υπουργικής απόφασης που αφορά τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία έκδοσης αδειών λειτουργίας, όρους ασφαλούς φύλαξης όπλων από τα οπλοπωλεία, κατέθεσε η Π.Ε.Β.Ε.Κ.Ε. στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σε επιστολή προς τα μέλη της αναφέρει:

«Θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε σχετικά με τη νέα υπουργική απόφαση 3009/2/177-α, που δημοσιεύθηκε στις 23/10/2020 στο ΦΕΚ Β 4705 και αφορά δικαιολογητικά και διαδικασίας έκδοσης αδειών λειτουργίας, όρους ασφαλούς φύλαξης όπλων, τηρούμενα βιβλία, δικαιολογητικά χορήγησης αδειών αγοράς και κατοχής όπλων κ.λπ. Πρόκειται για ένα νόμο που σχεδιάστηκε και τέθηκε σε ισχύ στις 23 Οκτωβρίου χωρίς την παραμικρή ενημέρωση της Π.Ε.Β.Ε.Κ.Ε. Χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή ασάφεια και προχειρότητα, συμπεριλαμβάνει δε πρωτοφανή και αδικαιολόγητα μέτρα , τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι μη εφαρμόσιμα ή έχουν δυσανάλογο κόστος για το μέγεθος των επιχειρήσεων του κλάδου μας. Η Π.Ε.Β.Ε.Κ.Ε. κινήθηκε πολύ γρήγορα στέλνοντας επιστολή διαμαρτυρίας στις 11/11/2020 (κύριο σώμα και υπόμνημα) στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (με κοινοποίηση στο γραφείο του Πρωθυπουργού), ζητώντας παράλληλα επαφή με την σχετική ομάδα των αρμόδιων του Υπουργείου, προκειμένου να επικοινωνήσουμε τα προβληματικά σημεία ώστε να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές. Αντ’ αυτού, λάβαμε μια γενικόλογη και αόριστη απάντηση χωρίς την παραμικρή πρόθεση για τροποποιήσεις. Εν τω μεταξύ, μαθαίνουμε, ότι το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου ετοιμάζει διευκρινιστική, αντιλαμβανόμαστε προφανώς ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και ασάφειες. Σε κάθε περίπτωση, η Π.Ε.Β.Ε.Κ.Ε. δεν είχε άλλη λύση από το να αναθέσει το θέμα σε έμπειρους νομικούς. Πράγματι, σε αστραπιαίο χρόνο και με την εθελοντική βοήθεια μελών, εντός και εκτός ΔΣ, ετοιμάσαμε την γραμμή υπεράσπισής μας και καταθέσαμε στις 8/12/2020 ένα Υπόμνημα – Αίτηση για τροποποίηση ή ανάκληση με προοπτική αίτησης για ακύρωση της εν λόγω Υ.Α. στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Θα σας κρατάμε ενήμερους για τις εξελίξεις μέσα στον τρέχοντα μήνα. Στο ενδιάμεσο διάστημα η Π.Ε.Β.Ε.Κ.Ε. κατέθεσε και επιστολή διαμαρτυρίας στην Πολιτική Προστασία και στο υπουργείο Περιβάλλοντος στις 20/11/2020 όσον αφορά την παύση της κυνηγετικής δραστηριότητας κατά την περίοδο του lock down. Θεωρούμε αυτήν την κίνηση κατάφορα άδικη και προκλητική, κάτι που εξάλλου αναφέραμε και στην επιστολή μας».

Χ.Μ.

ΠΗΓΗ www.ellhnes.net/

kaliakouda