Στο χείλος του λιμού βρίσκεται η ανατολική Αφρική, προειδοποιεί αξιωματούχος του ΟΗΕ, εφόσον δεν αντιμετωπιστούν τα τεράστια σμήνη ακρίδων που ρημάζουν τις σοδειές στη μεγαλύτερη εισβολή τέτοιων εντόμων μετά από 70 χρόνια στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδώσει καρπούς οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της εισβολής των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ακρίδων από την Υεμένη στο Κέρας της Αφρικής με αποτέλεσμα να απειλούνται με ανθρωπιστική καταστροφή λόγω έλλειψης τροφίμων η Αιθιοπία, η Σομαλία, η Ουγκάντα, η Κένυα και η Τανζανία, όπως δήλωσε στο BBC ο διευθυντής διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), Ντομινίκ Μπερζόν. Αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα «η κατάσταση θα χειροτερέψει και τότε θα χρειαστούν τεράστια στήριξη σε τρόφιμα για μια ανθρωπιστική καταστροφή που μπορεί να βγει εκτός ελέγχου», τόνισε.

Σύμφωνα με τον FAO οι ακρίδες πολλαπλασιάζονται τόσο γρήγορα, που μπορεί ο αριθμός τους να έχει αυξηθεί έως και 500 φορές (!) μέχρι τον Ιούνιο, λόγος για τον οποίο απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να παράσχει ένα ποσό της τάξης των 76 εκατ. δολαρίων για τον ψεκασμό από αέρος των πληγεισών περιοχών με εντομοκτόνα. Η Σομαλία έχει ήδη κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η Κένυα επιστράτευσε αεροσκάφη για ψεκασμούς, ενώ η Ουγκάντα ετοιμάζεται να στείλει στρατιώτες για να ψεκάσουν τις βόρειες περιοχές της.

Πηγή: iefimerida.gr

kaliakouda