«Η συνεργασία αμυγδαλοπαραγωγών και μελισσοκόμων, προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή επικονίαση και καρπόδεση για την αμυγδαλιά και παράλληλα να προστατευθούν οι μέλισσες και οι άλλοι επικονιαστές μέσα από ορθές γεωργικές πρακτικές, είναι εφικτή και απαραίτητη».

Αυτά τονίστηκαν σε ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Συκούριο του Δήμου Τεμπών, με βασικούς ομιλητές την κτηνίατρο, επόπτρια μελισσοκομίας Κατερίνα Καρατάσου και τον Αθανάσιο Λιακατά, γεωπόνο της ΔΑΟΚ ΠΕ Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ο κ. Λιακατάς αναφέρθηκε στις βέλτιστες καλλιεργητικές πρακτικές και στις αρχές ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων που οφείλουν οι γεωργοί να ακολουθούν, προκειμένου να ελαχιστοποιούνται οι αρνητικές επιπτώσεις των γεωργικών φαρμάκων στις μέλισσες. Εστίασε, δε, στην τακτική συντήρηση και βαθμονόμηση των ψεκαστικών μηχανημάτων για την αποφυγή δημιουργίας μετακινούμενου ψεκαστικού νέφους σε φυτά και οργανισμούς μη-στόχους, και στην αποφυγή μόλυνσης των επιφανειακών υδάτων από τα φάρμακα.

Από την πλευρά της, η επόπτρια μελισσοκομίας του ΜΚ Λάρισας, κα Καρατάσου, χαιρέτισε την πρωτοβουλία αμυγδαλοπαραγωγών της περιοχής του Συκουρίου, οι οποίοι από κοινού με μελισσοκόμους καλούσαν τους συναδέλφους αγρότες να μην ψεκάζουν όσο είναι εκεί τα μελίσσια, έβαζαν λουκέτο στα δημοτικά σημεία λήψης νερού για τους ψεκασμούς, είχαν ομάδες περιφρούρησης για να μη γίνονται ψεκασμοί την ημέρα κ.ά.

ΠΗΓΗ https://www.mirmidones.gr/

kaliakouda