Το περιστέρι είχε πεθάνει, ενώ το γεράκι ήταν τραυματισμένο.

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Σε μια σύλληψη για αδίκημα που καταγράφεται ίσως για πρώτη φορά στα χρονικά προέβησαν άνδρες της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής και του Δασαρχείου. Πρόκειται για έναν «περιστερά», δηλαδή χομπίστα ιδιοκτήτη περιστεριών, ο οποίος, κατά παράβαση κάθε περιβαλλοντικού και φιλοζωικού ήθους, «εξόπλιζε» κάποια περιστέρια με παγίδες, έτσι ώστε, αν ο φυσικός θηρευτής τους -τα γεράκια εν προκειμένω- τους επιτεθεί, τότε να σκοτωθούν παγιδευμένα και τα δύο πτηνά! 

Το κίνητρο για αυτή την παρανοϊκή, όπως φαίνεται, ενέργεια είναι η… «εκδίκηση» κατά του θηρευτή των περιστεριών του, με τη λογική «θυσιάζω κάποια περιστέρια και “κερδίζω” από τον θάνατο ενός γερακιού που τα κυνηγάει»… Τον αποτρόπαιο θάνατο των δύο πτηνών, «αγκαλιασμένων» με ένα αγκίστρι καρφωμένο στους κορμούς τους…

Ο άνδρας συνελήφθη με κινηματογραφικό τρόπο, χάρη στις ενέργειες της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΑΝΙΜΑ και την οξυδέρκεια του Σταύρου Αθανασίου, προέδρου του Συλλόγου Ελληνικής Ιερακοτροφίας. Την Τρίτη 9 Μαρτίου στο Ίλιον, πολίτες εντόπισαν το παράξενο θέαμα των δύο εγκλωβισμένων στην παγίδα πτηνών στο έδαφος. Το περιστέρι είχε πεθάνει, ενώ το γεράκι ήταν τραυματισμένο. Οι πολίτες ειδοποίησαν την περιβαλλοντική οργάνωση και, σε συνεργασία με τη Θηροφυλακή της Δ ΚΟΣΕ, το Δασαρχείο και τον Σύλλογο Ελληνικής Ιερακοτροφίας, στήθηκε μια άλλη «παγίδα», ανθρώπινη αυτή τη φορά…

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σταύρος Αθανασίου εντόπισε το «δαχτυλίδι» που έφερε το περιστέρι στο πόδι του, όπως συνηθίζεται, το οποίο ανέγραφε τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του. Τον κάλεσε στο τηλέφωνο, του δήλωσε ότι είναι και αυτός «χομπίστας» με τα περιστέρια και τον κάλεσε να συναντηθούν για να του δώσει το πτηνό του.

Ο άνδρας «τσίμπησε»… το δόλωμα, το ραντεβού κλείστηκε και, μόλις εμφανίστηκε, αντί να παραλάβει το περιστέρι του, είδε τους άνδρες της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής και κατάλαβε αμέσως τι είχε συμβεί… Συνελήφθη χωρίς αντίσταση και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία. Πλέον αντιμετωπίζει ποινές που σχετίζονται με την κακοποίηση των ζώων και οι οποίες επιφέρουν πρόστιμο μέχρι 30.000 ευρώ.

Το γεράκι, μετά τη φροντίδα των ειδικών, αφέθηκε ελεύθερο να επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον.

ΠΗΓΗ https://www.zougla.gr/

kaliakouda