Επίκαιρη συνέντευξη για το θέμα της εμφάνισης των λύκων στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας μάς παραχώρησε ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γιώργος Αραμπατζής.

Ο πρόεδρος των Ελλήνων κυνηγών έθεσε τις βάσεις για τη συμμετοχή των οργανώσεων και του επιστημονικού τους προσωπικού στις προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος, αφού οι κυνηγοί έχουν πληγεί εδώ και χρόνια από τις επιθέσεις των λύκων στα κυνηγόσκυλα, με εκατοντάδες απώλειες κάθε χρόνο, όταν όλοι… σφύριζαν αδιάφορα στις προειδοποιήσεις της κυνηγετικής οικογένειας.

arabatzis
Ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργος Αραμπατζής

Κύριε πρόεδρε, μετά τα πρόσφατα περιστατικά στην Πάρνηθα και στον Διόνυσο οι λύκοι άρχισαν να συζητιούνται. Τι περιμένετε από όλο αυτό;

Δεν περιμένω πολλά, για να είμαι ειλικρινής. Έχετε δίκιο ότι άρχισε να συζητιέται, αλλά με έναν επιδερμικό και στρεβλό τρόπο, που κρύβει τις μεγάλες αλήθειες. Απλώς τώρα οι άνθρωποι της Αθήνας έμαθαν πως υπάρχουν λύκοι δίπλα τους. Απλώς τώρα άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι οι λύκοι σκοτώνουν και τρώνε σκυλιά. Αλλά αυτό εμείς το ζούμε χρόνια τώρα στην ύπαιθρο. Αυτό που ζει τώρα η Αθήνα το ζούσε η επαρχία πολύ καιρό τώρα.

Απ’ ό,τι καταλαβαίνω εσάς στην ΚΣΕ δεν σας αιφνιδίασε το γεγονός.

Ξέραμε και είχαμε προειδοποιήσει ότι οι λύκοι βρίσκονται στα πρόθυρα της Αττικής από το 2013 ακόμα, όταν γίνονταν επιθέσεις σε μαντριά γύρω από τη λίμνη Υλίκη. Τον Ιούνιο του 2015 η Δ’ ΚΟΣΕ είχε ενημερώσει τελεσίδικα για την εγκατάσταση λύκων στην Αττική, καθώς οι θηροφύλακες και το επιστημονικό προσωπικό είχαν κάνει αυτοψίες σε πτώματα κυνηγετικών και άλλων σκύλων στην περιοχή των Μεγάρων. Μερικούς μήνες αργότερα αυτό το γεγονός παραδέχτηκε επισήμως και η «Καλλιστώ», με τις κάμερες που είχε τοποθετήσει στην Πάρνηθα. Γιατί άργησαν τόσο να παραδεχτούν αυτό που εμείς λέγαμε πολύ καιρό πριν δεν μπορώ να το ξέρω. Υποθέτω, όμως, πως όταν συντηρείς με τόσο κόπο τον μύθο του «σπάνιου» και «απειλούμενου» είδους δυσκολεύεσαι να πεις στην κοινωνία ότι οι λύκοι είναι τόσοι πολλοί, που έχουν φτάσει έξω από την Αθήνα!

Ακόμα και τώρα η «Καλλιστώ» δεν αποδέχεται ότι λύκος έφαγε τα δύο αδέσποτα σκυλιά στον Διόνυσο. Αντιθέτως, ζητάει περαιτέρω διερεύνηση του περιστατικού.

Δεν χρειάζεται χρόνος, έξοδα, κάμερες, και μία ακόμα επιδοτούμενη μελέτη για να ξέρουμε ότι ήταν λύκος στην περίπτωση του Διονύσου. Η αλήθεια είναι ότι οι λύκοι πέρασαν και στην πλευρά της Πεντέλης. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ενδείξεις για παρουσία λύκου ακόμα και στο Ποικίλο Όρος πάνω από την Πετρούπολη, όπου επίσης βρέθηκαν δύο φαγωμένα σκυλιά. Την ψάχνουμε αυτή την τελευταία περίπτωση, αλλά το γεγονός είναι ένα: Δεν χρειάζεται άλλη έρευνα για να μάθουμε ότι οι λύκοι τρώνε μετ’ επιτάσεως σκύλους. Υπάρχει το μητρώο επιθέσεων λύκων σε σκύλους στη βόρεια Ελλάδα, όπου είναι καταγεγραμμένες εκατοντάδες τέτοιες επιθέσεις, χωρίς καμιά αμφισβήτηση. Και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα καθηγητής του ΑΠΘ ανακοίνωσε ότι ο λύκος έχει περάσει και στη βόρεια Πελοπόννησο, απ’ όπου είχε εκλείψει από το 1930.

Υπάρχει η άποψη ότι οι λύκοι αναγκάζονται να ψάχνουν την τροφή τους μέσα στον οικιστικό ιστό επειδή εμείς οι άνθρωποι αλλοιώσαμε τον βιότοπό τους. Εχει βάση αλήθειας αυτή η άποψη;

Με κάνει να γελάω αυτή η άποψη. Γι’ αυτό και σας είπα πριν ότι συζητάμε για τον λύκο με έναν επιδερμικό και στρεβλό τρόπο. Ο λύκος είναι ένα τέλειο αρπακτικό που ξέρει να προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες. Σήμερα υπάρχουν στην ύπαιθρο πολλά ζαρκάδια και άπειρα αγριογούρουνα για να τραφεί ο λύκος, αλλά αυτός προτιμά να αποικίζει ακόμα και στις παρυφές των χωριών και των πόλεων… Οι λύκοι δεν μετακινήθηκαν χαμηλότερα γιατί δεν υπάρχει τροφή στα βουνά και στα ορεινά δάση. Μετακινήθηκαν γιατί είναι έξυπνοι και ευκαιριακοί κυνηγοί, που αναζητούν ευκολότερες συνθήκες διατροφής, ανάμεσά τους και σκύλους! Το ότι έφτασαν μέχρι την Πάρνηθα, αποτελεί απόδειξη ότι αυξήθηκαν πληθυσμιακά και, επειδή οι αγέλες δεν ανέχονται η μία την άλλη μέσα στην επικράτεια της καθεμιάς, επέκτειναν τη ζώνη εξάπλωσής τους ακόμα και σε εδάφη που είχαν εκλείψει από τον 18ο αιώνα.

lykos
Λύκος στην Πάρνηθα (πλάνο από βίντεο)

Αυτή τη στιγμή λύκοι κυνηγάνε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, μέσα στα Μέγαρα, έξω από το Νοσοκομείο της Ελευσίνας, στις παρυφές της Κηφισιάς.

Σε μελέτη που ανατέθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης της Πάρνηθας διαπιστώθηκε ότι οι λύκοι σιτίζονται με τα κόκκινα ελάφια του εθνικού δρυμού και με τα αδέσποτα σκυλιά που φιλοζωικές οργανώσεις φροντίζουν στους δήμους που «ακουμπάνε» την Πάρνηθα. Στην ίδια μελέτη, μάλιστα, το συμπέρασμα είναι ότι η αρπακτικότητα του λύκου στα κόκκινα ελάφια είναι μεγαλύτερη της ετήσιας αναπαραγωγής των ελαφιών. Δηλαδή, εάν η κατάσταση συνεχιστεί αμετάβλητη, τα ελάφια δεν θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα. Το περίφημο επιχείρημα πως οι επιθέσεις λύκων αυξάνονται γιατί δεν υπάρχει πληθυσμός άγριων ζώων να τους θρέψει, είναι είτε βλακώδες είτε… δόλιο!

Ολα αυτά τα έχετε πει στους αρμοδίους; Τα γνωρίζουν όλοι αυτοί που θα έπρεπε να τα γνωρίζουν;

Τα έχουμε πει, τα λέμε, και τα έχουμε στείλει και γραπτώς εδώ και χρόνια. Την περασμένη εβδομάδα εγώ και ο κ. Σταθόπουλος από τη Δ’ ΚΟΣΕ είχαμε την ευκαιρία να τα πούμε και προφορικά στον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Αμυρά και στους συνεργάτες του. Tου κάναμε εκτενή ενημέρωση των στοιχείων που έχει συλλέξει το επιστημονικό μας προσωπικό, όπως και της κατάστασης που επικρατεί και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, με έμφαση στις απώλειες κυνηγετικών σκύλων. Του ζητήσαμε μία αξιόπιστη και αντικειμενική μελέτη που θα ανατεθεί σε δημόσιο φορέα, ώστε να καταμετρηθεί με ακρίβεια ο πληθυσμός των λύκων στη χώρα μας, η αλληλεπίδραση με την πρωτογενή παραγωγή και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες. Μία μελέτη που να δείχνει αντικειμενικά και τη φέρουσα ικανότητα των οικοσυστημάτων μας ως προς τον πληθυσμό του είδους. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε με τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις μας σε αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία και τις πολιτικές διαχείρισης που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Κρατάω αυτό που λέτε για μία «αξιόπιστη και αντικειμενική μελέτη από δημόσιο φορέα». Υπάρχει υπαινιγμός για μελέτες κάποιων ΜΚΟ;

Ξέρετε, έχουν δει πολλά τα μάτια μας και δικαιούμαστε να είμαστε καχύποπτοι! Εχω δει «μελέτες» που αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους της υπαίθρου ως… χρήσιμους ηλίθιους. Εχουμε δει εργασίες που δεν κάνουν επιστήμη, κάνουν απλώς… πολιτική! Που περιγράφουν ως «φυσικό το γεγονός πως οι λύκοι κυνηγούν μέσα στην Ελευσίνα ή δίπλα από ταβέρνες στην Πεντέλη. Την ίδια στιγμή που λύκοι κατασπαράσσουν σκύλους όλων των ειδών ακόμα και μέσα στις αυλές των χωριών, κάποιοι «μελετητές» μάς καλούν να… αποδεχτούμε το φαινόμενο! Σαν ρόλος και καθήκον των κυνηγών, των βοσκών και των ανθρώπων της υπαίθρου είναι να… ταΐζουν με τα ζώα τους τον λύκο. Υπήρξαν «μελετητές» που παραδέχονται την κατακόρυφη αύξηση των επιθέσεων, παραδέχονται ότι τα τελευταία χρόνια οι λύκοι έχουν στραφεί και εξειδικεύονται στην κατανάλωση σκύλων, αλλά ως λύση προτείνουν να… χρησιμοποιούμε μεγαλύτερους σε μέγεθος σκύλους!

Εγώ θα ήθελα, όμως, κι άλλες απαντήσεις: Γιατί οι λύκοι κατασπαράσσουν κατά εκατοντάδες σκύλους, ενώ σε όλη τη χώρα έχουν αυξήσει κατακόρυφα τους πληθυσμούς τους οι αγριόχοιροι και τα ζαρκάδια, που αποτελούν τη φυσική λεία τους; Γιατί οι λύκοι δείχνουν περιφρόνηση προς τους ανθρώπους, πραγματοποιώντας επιθέσεις σε αποστάσεις μερικών δεκάδων μέτρων από αυτούς; Ποιος είναι ο ανεκτός πληθυσμός και η πυκνότητα του είδους στα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν και οι λύκοι, αλλά και οι παραδοσιακές δραστηριότητες των ανθρώπων;

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΗΓΗ newsbreak.gr

kaliakouda