Σε διαβούλευση βρίσκεται νομοσχέδιο που θα επιτρέπει τη θήρα του αγριόχοιρου όλο το χρόνο. Πιο συγκεκριμένα λοιπόν,το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο άρθρο 15 αναφέρει :

“1. Προστίθεται παρ. 8 στο άρθρο 261 του ν.δ. 86/1969 (Α΄ 7) ως εξής:
«8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του κατά περίπτωση συναρμοδίου Υπουργού είναι δυνατόν να επιτρέπεται η θήρα αγριόχοιρων και ημίαιμων χοίρων κατά την διάρκεια του κυνηγετικού έτους ή της κυνηγετικής περιόδου κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις και σε περιοχές όπου δεν επιτρέπεται αυτή για λόγους δημόσιας υγείας, επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος, υγείας και προστασίας των ζώων, καθώς και για λόγους προστασίας της αγροτικής παραγωγής και πρόληψης σοβαρών ζημιών στις καλλιέργειες.».

2. Προστίθεται παρ. 10 στο άρθρο 57 του ν. 998/1979 (Α’ 289) ως εξής:
«10. Επιτρέπεται η επέμβαση σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα για τη δημιουργία εγκαταστάσεων χειρισμού θηραμάτων, καθώς και των συνοδών αυτών έργων. Δικαιούχος της ανωτέρω επέμβασης είναι ο εκάστοτε αρμόδιος φορέας ή το εκάστοτε αρμόδιο όργανο της κεντρικής ή αποκεντρωμένης διοίκησης ή της περιφέρειας ή ο οικείος Ο.Τ.Α., οι κατά χωρική αρμοδιότητα αντιστοίχως συνεργαζόμενοι με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυνηγετικές ομοσπονδίες και κυνηγετικοί σύλλογοι, , κατόπιν εκδόσεως έγκρισης επέμβασης κατά τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 45 του ν. 998/1979, με την επιφύλαξη της παρ. 4 της ανωτέρω διάταξης και με τις υποχρεώσεις που θέτει η παρ. 8 της ιδίας διάταξης».”

Η εισηγητική έκθεση για το εν λόγω νομοσχέδιο αναφέρει για το άρθρο 15 :Επί του άρθρου 15

Με την παρ. 1 του προτεινόμενου άρθρου εισάγεται νομοθετική ρύθμιση για την άσκηση της θήρας των αγριόχοιρων και ημίαιμων χοίρων καθ’ όλη τη διάρκεια του κυνηγετικού έτους ή της κυνηγετικής περιόδου και σε περιοχές όπου δεν επιτρέπεται αυτή για λόγους επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος, προστασίας της υγείας των ζώων, καθώς και για λόγους προστασίας της αγροτικής παραγωγής και της εθνικής οικονομίας.

Σε απόλυτη εναρμόνιση με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες στις περιοχές
που γειτνιάζουν με μολυσμένες περιοχές ή είναι ελεύθερες του νοσήματος της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, κρίνεται αναγκαία η σταδιακή μείωση της πυκνότητας του πληθυσμού των αγριόχοιρων, με στοχευμένη θήρευση των ενήλικων και της ηλικιακής κατηγορίας που ορίζεται πριν από την κατηγορία των ενηλίκων (αρσενικά και θηλυκά σε ποσοστό 50% ανά φύλο), στόχος που μπορεί να επιτευχθεί με παράταση της κυνηγετικής περιόδου και αύξηση της κάρπωσης.

Με την παρ. 2 του προτεινόμενου άρθρου εισάγεται νομοθετική ρύθμιση για τη δημιουργία εγκαταστάσεων χειρισμού θηραμάτων. Η ως άνω ρύθμιση κρίνεται απαραίτητη αφενός μενγια την προστασία της δημόσιας υγείας αφετέρου δε για τη διαχείριση της κρίσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενωσιακή νομοθεσία, το κρέας των μεγάλων άγριων θηραμάτων μπορεί να διατεθεί στην αγορά μόνον, εάν το σώμα μεταφερθεί σε εγκατάσταση χειρισμού θηραμάτων το συντομότερο δυνατό μετά από την εξέταση και επομένως, οι σχετικές προτεινόμενες υποδομές θα συμβάλλουν προς τον σκοπό αυτό.

Για τη διαχείριση της κρίσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, απαραίτητο μέτρο αποτελεί η μείωση του πληθυσμού των αγριόχοιρων μέσω της θήρας, ωστόσο μέχρι σήμερα, λόγω της έλλειψης των απαραίτητων υποδομών, δηλαδή των εγκαταστάσεων χειρισμού θηραμάτων, η εφαρμογή αυτού του μέτρου δεν ήταν εφικτή. Επομένως, η ως άνω νομοθετική ρύθμιση κρίνεται απολύτως αναγκαία.

Η διαβούλευση θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 14 Ιουλίου. Μπορείτε να συμμετέχετε στη διαβούλευση κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο που ακολουθεί http://www.opengov.gr/ypaat/?p=2605#comments

Στη Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις» προστέθηκαν λοιπόν δυο παράγραφοι που αφορούν στην θήρα των αγριογούρουνων κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων

kaliakouda