Εχουμε πανδημία και καθημερινά πεθαίνουν χιλιάδες συνάνθρωποί μας, είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας και νιώθουμε πιο ευάλωτοι από ποτέ. Κι όμως, κάποιοι συμπολίτες μας δε σταματούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους για να μοιράσουν το θάνατο σε αθώα πλάσματα που κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν.

Ένας μάλιστα τα ξημερώματα της Παρασκευής 10/4 αποπειράθηκε να δολοφονήσει 9 άλογα-θεραπευτές παιδιών ΑΜΕΑ στον Δάτο Καβάλας όπως και τα σκυλιά που βρίσκονταν στο χώρο των αλόγων αλλά και στο χωριό. Και τα κατάφερε, τα 2 άλογα είναι νεκρά, τα 3 σκυλιά στο κτήμα είναι νεκρά, τουλάχιστον άλλα 6 σκυλιά ξεψύχησαν στο χωριό Δάτος και τα υπόλοιπα 7 άλογα χαροπαλεύουν.

Μία πράξη που ούτως ή άλλως είναι καταδικαστέα, αποτρόπαια και αδιανόητη, αυτή ιδίως τη χρονική στιγμή ξεπερνά κάθε νοσηρή φαντασία. Κάποιος ή κάποιοι έσπασαν την πόρτα, τάισαν φόλα τα σκυλιά του κτήματος, στη συνέχεια έδωσαν ειδική τροφή-καρπό στα άλογα, πράγμα που δείχνει ότι γνώριζαν τα ζώα. Τα τρία σκυλιά και τα δύο άλογα τα βρήκαν νεκρά, πέθαναν μαρτυρικά και σύντομα. Για να δηλητηριάσει κάποιος ένα ζώο όπως το άλογο χρειάζεται ειδικό δηλητήριο και πολύ μεγάλη ποσότητα. Εδώ φαίνεται η καμένη γλώσσα ενός εκ των αλόγων.

Ένα από τα νεκρά άλογα είναι η Ηρώ. Κάποιος που στέκεται στα δυο του πόδια αγνοεί μάλλον ότι δεν σκότωσε μόνο την Ηρώ αλλά και το παιδί της φωτογραφίας, ένα παιδί μοναχικό που ξυπνούσε το πρωί κι έτρεχε για να τη συναντήσει, να περάσει πολλές ώρες μαζί της, να την ταΐσει, να τη χτενίσει, να πάνε βόλτα, να της κάνει ακόμη και κοτσιδάκια. Μόνο τότε χαμογελούσε αυτό το παιδί κι αυτός ο κάποιος, ο δολοφόνος, του το στέρησε.

Ο ιππικός όμιλος της Κωνταντίνας Κατσίτη, μιας νέας και σπουδαίας κοπέλας που λατρεύει τα άλογα και έχει περάσει τη ζωή της μαζί τους απορρίπτοντας κάθε άλλη πρόταση για δουλειά ακόμη και στο εξωτερικό, ξεκίνησε από τον πατέρα της. Η μικρή αδελφή της Κωνσταντίνας είχε δυσλεξία και η διέξοδος που βρήκε ο Θωμάς Κατσίτης ήταν τα άλογα.

Όλες αυτές τις μέρες τα άλογα φροντίζονται από όλη την οικογένεια Κατσίτη ενώ ανέλαβε από την πρώτη στιγμή την κτηνιατρική τους περίθαλψη μία από τις καλύτερες κτηνιάτρους του ΑΠΘ, η κ. Κλεοπάτρα Τριανταφύλλου.

«Ένα από τα πιο άγρια εγκλήματα με θύματα ανυπεράσπιστα ζώα που εμπιστεύθηκαν και πλησίασαν το δολοφόνο τους συνέβη πριν από λίγες ημέρες στην Καβάλα. Μια σχολή που έφτιαξε με πολύ κόπο και όνειρα τιμώντας τον τόπο της ένα νέο κορίτσι η Κωνσταντίνα Κατσίτη. Είναι αδύνατον κανένας να μη γνωρίζει ποιος το έκανε και πρέπει να μιλήσει. Ο κύκλος της βίας ξεκινά με τα ζώα αλλά δεν σταματά ποτέ σε αυτά. Ας μην ξεχνάμε πέρα από το συγκεκριμένο έγκλημα πως τα ιπποειδή στη χώρα μας ανήκουν σε μια κατηγορία που δεν προστατεύονται από τη νομοθεσία», δήλωσε η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγος Προστασίας Ιπποειδών «ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ» Ρόζα Ρούσσου.

Το μόνο παρήγορο είναι ότι, όπως μαθαίνουμε, τα άλογα πάνε καλύτερα. Επίσης, η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών «ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ» μας ενημέρωσε ότι υπήρξε άμεση ανταπόκριση από την κυβέρνηση και ιδίως από τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο, ο οποίος, όπως μας είπε, βοήθησε με κάθε δυνατό τρόπο τη νεαρή Κωνσταντίνα να περιθάλψει τα άλογά της.

Τα άλογα και γενικότερα τα ιπποειδή -και αυτά τα έρημα γαϊδούρια με την αστείρευτη υπομονή που κακοποιούνται δίχως έλεος θεών και ανθρώπων- πρέπει να αντιμετωπίζονται από το νόμο αποκλειστικά και μόνο ως ζώα συντροφιάς, κάτι το οποίο οφείλει να αναφέρεται ρητά στην ελληνική νομοθεσία. Σημειωτέον ότι ούτε καν η σφαγή των αλόγων δεν απαγορεύεται. Το νομοθετικό πλαίσιο είναι ελλιπές και διάτρητο, δυστυχώς δεν τα προστατεύει από τίποτα.

Μπορεί κτήνη να λένε τα ζώα, οι μεγαλύτερες κτηνωδίες όμως είναι από ανθρώπινα χέρια. Τα πλάσματα αυτά που προσέφεραν αγάπη και βοηθούσαν παιδιά με Ειδικές Ανάγκες δολοφονήθηκαν με βάναυσο τρόπο, πέθαναν φρικτά. Κι αυτά που προσπαθούν να ζήσουν από το δηλητήριο που τα τάισαν δεν είναι γνωστό ακόμα αν θα καταφέρουν. Το βέβαιο είναι ότι «άνθρωποι» σαν κι αυτόν που τάισε το θάνατο σε άλογα-θεραπευτές είναι τόσο άρρωστοι που δεν έχουν σωσμό και γιατρειά. «Άνθρωποι» που κρίνουν άλλα πλάσματα -είτε είναι άλογα είτε σκύλοι και γάτες- άχρηστα, είναι οι ίδιοι επιζήμιοι για την κοινωνία.

Σταματίνα Σταματάκου, δημοσιογράφος

Πηγή: https://marketnews.gr/

Διαβάστε επίσης

Σκότωσαν με φόλες άλογα-θεραπευτές για ΑΜΕΑ στο Δάτο Καβάλας

Έριξαν δηλητήριο και σε σκυλιά

Μόνο ντροπή προκαλεί το γεγονός που συνέβη την περασμένη εβδομάδα σε γνωστή σχολή ιππασίας στο Δάτο Καβάλας όταν άγνωστος ή άγνωστοι έριξαν φόλες με δηλητήριο σε 8 ανυποψίαστα άλογα αλλά και σκυλιά εντός του οικισμού.

Κάποια από τα άλογα μέχρι σήμερα χαροπαλεύουν ενώ οι αστυνομικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τη σύλληψη των δραστών.

Είναι γνωστή από την αρχαιότητα η θεραπευτική ιδιότητα των αλόγων. Η θεραπευτική ιππασία είναι μία ολιστική θεραπεία που απευθύνεται σε άτομα με νευρολογικές και αναπτυξιακές διαταραχές. Είναι η εφαρμογή ιππασίας σε άτομα με αναπηρία με βασικό σκοπό την αποκατάσταση (κινητική, νοητική, κοινωνική) του ασθενούς.

Στους ιππικούς ομίλους Βαρυμπόμπης και Βάρης πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια συνεδρίες θεραπευτικής ιππασίας που έχουν βοηθήσει να βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα ζωής πολλών ατόμων με κινητικά και νοητικά προβλήματα. Οι συνεδρίες διεξάγονται από τα μέλη της Επιστημονικής Εταιρείας Θεραπευτικής Ιππασίας και Ιπποθεραπείας Ελλάδος (ΕΕΘΙΙΕ) που είναι η μεγαλύτερη θεραπευτική ομάδα στην Ευρώπη πάνω σε αυτόν τον τομέα.

Ο διευθυντής της ΕΕΘΙΙΕ, Γιάννης Νικολάου, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε ότι «η θεραπευτική ιππασία είναι η μεγάλη “ομπρέλα” όπου σε αυτή ανήκουν η ιππική θεραπευτική εκπαίδευση και η ιπποθεραπεία».

Όσον αφορά την πρώτη, είπε πως «επικεντρώνεται στο να μπορέσουμε να πάρουμε όλα τα οφέλη που μπορεί να μας δώσει το άλογο. Με αυτή ασχολούνται κυρίως ειδικοί παιδαγωγοί, κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδευτές ιππασίας για άτομα με ειδικές ανάγκες και καθηγητές φυσικής αγωγής».

Η ιπποθεραπεία είναι ένα εξειδικευμένο κομμάτι που ασχολούνται καθαρά θεραπευτές. «Η ιπποθεραπεία είναι μια θεραπευτική συνεδρία που αντί να γίνει μέσα στο φυσιοθεραπευτήριο ή σε μια αίθουσα, γίνεται στην ιππική αρένα. Αντί να χρησιμοποιούμε κάποιο άλλο κύριο θεραπευτικό μέσο εμείς χρησιμοποιούμε το άλογο. Ουσιαστικά κάνουμε φυσιοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, αλλά αλλάζει ο χώρος και το μέσο», επισήμανε ο κ. Νικολάου. Και πρόσθεσε: «Το μεγάλο πλεονέκτημα που υπάρχει στην θεραπευτική ιππασία έναντι των άλλων μεθόδων αποκατάστασης είναι ότι έχεις ένα έτοιμο φυσικό πολυαισθητηριακό περιβάλλον, το άλογο. Ένα περιβάλλον που πρέπει να δημιουργήσει κάποιος σε μία αίθουσα εμείς το έχουμε ήδη έτοιμο και είναι εξαιρετικά πλούσιο, τόσο πλούσιο που δεν μπορεί να αντιγραφεί τεχνικά».

Η θεραπευτική ιππασία μπορεί να εφαρμοστεί και να έχει πάρα πολλά οφέλη σε μια ευρεία γκάμα παθήσεων. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Νικολάου μερικές από αυτές είναι η εγκεφαλική παράλυση, αυτισμός, σύνδρομο Down, ημιπληγίες, παραπληγίες, προβλήματα συμπεριφοράς και επικοινωνίας, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η θεραπευτική ιδιότητα των αλόγων είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Συγκεκριμένα τον 5ο αιώνα πΧ ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, Ιπποκράτης, μίλησε για τα ιατρικά οφέλη που έχει η ιππασία στους πνεύμονες και στους μυς, ενώ ο Ασκληπιός υποστήριζε πως τα άλογα στάλθηκαν στους ανθρώπους για να τους θεραπεύσουν. Κλινικά τα κινητικά οφέλη που έχει η θεραπευτική ιππασία στους ασθενείς έχουν αποδειχθεί πέρα από κάθε αμφισβήτηση εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Τα ευεργετικά αποτελέσματα της όμως δεν περιορίζονται μόνο στην κίνηση του ατόμου όπως δήλωσε ο κ. Νικολάου αλλά και στην ψυχική του σφαίρα. «Αποδείχθηκε πρόσφατα μέσα από έρευνες πως η θεραπευτική ιππασία επιδρά θετικά στην ψυχολογία, στην αυτοεκτίμηση και στην αυτοπεποίθηση του ασθενή παρεμβαίνοντας στο ορμονικό του σύστημα. Προκαλεί την αύξηση ορμονών όπως είναι η ωκυτοκίνη αλλά και άλλων που είναι άμεσα συνδεμένες με το πόσο “ανοικτός” είναι στην επικοινωνία κάποιος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για άτομα που πάσχουν πχ από αυτισμό και έχουν ανάγκη από επικοινωνία».

ΠΗΓΗ http://www.neapolisnews.gr/

kaliakouda