Συμμετοχή της ΚΟΜΑΘ σε σύσκεψη για την αφρικανική πανώλη των χοίρων, παρουσία εμπειρογνωμόνων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στο πλαίσιο της επίσκεψης της EUVET αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παροχή τεχνικής βοήθειας σε συνέχεια της καταγραφής εστίας Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων σε εκτροφή στην ΠΕ Σερρών, διοργανώθηκε εναρκτήρια σύσκεψη εργασίας στις 18-02-2020, στα γραφεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Σερρών. Οι απεσταλμένοι της Ε.Ε. ήταν ειδικοί επιστήμονες από την Λιθουανία και τη Βουλγαρία με μεγάλη εμπειρία στα μέτρα αντιμετώπισης της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ).

Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχε το επιστημονικό προσωπικό της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ), όπου παρουσίασε στοιχεία για το έργο των κυνηγετικών οργανώσεων σχετικά με την ενημέρωση των κυνηγών-μελών των Κυνηγετικών Συλλόγων, για το υφιστάμενο πλαίσιο ενεργοποίησης των συνεργείων δίωξης, για την επιχειρησιακή δυνατότητα της Ομοσπονδίας με το επιστημονικό προσωπικό και την Ομοσπονδιακή της Θηροφυλακή για την επιτήρηση της νόσου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δόθηκαν εκ μέρους της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας απαντήσεις για τα στοιχεία κάρπωσης του αγριόχοιρου στη Μακεδονία, ειδικά στοιχεία για το Νομό Σερρών, για την άσκηση της θήρας καθώς και πληροφορίες για τους πληθυσμούς των αγριόχοιρων, συνυπολογιζόμενων και των στοιχείων που προέρχονται από τη μακρόχρονη καταγραφή μέσα από το Πρόγραμμα ΑΡΤΕΜΙΣ. Η συγκέντρωση νέων στοιχείων για τη θήρα του αγριόχοιρου γίνεται σε συνεργασία με το Τμήμα Δασολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν επίσης η Προϊσταμένη της Δ.νσης Κτηνιατρικής από το ΥΠΑΑΤ και Κτηνίατροι από τη Γενική Δ/νση Κτηνιατρικής, από τη Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς, ο προϊστάμενος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Σερρών, η Διευθύντρια της Δ/νσης Δασών Σερρών, η Συντονίστρια του Τοπικού Κέντρου Ασθένειας, ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Σιδηροκάστρου και Κτηνίατροι από την Π.Ε. Σερρών και τα τοπικά Κτηνιατρικά Κέντρα.

Τις προηγούμενες ημέρες η ΚΟΜΑΘ συμμετείχε σε συναντήσεις εργασίας με την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αραμπατζή και υπηρεσιακούς παράγοντες, ενώ αντίστοιχες συναντήσεις έγιναν και με τη συμμετοχή της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας. Το κρούσμα της ΑΠΧ εντοπίσθηκε στη Νικόκλεια Σερρών και συνεργεία δίωξης έχουν δραστηριοποιηθεί τόσο στο νομό Σερρών, όσο και στις γύρω περιοχές.

ΚΟΜΑΘ

kaliakouda