Φασιανός αρσενικός

Αφορμή για να γράψω τα παρακάτω ήταν η αγανάκτηση μου όταν διάβασα ότι σε πρόσφατη απελευθέρωση φασιανών στην Λέσβο από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Μυτιλήνης έγινε καταγγελία,ότι δύο κτηνοτρόφοι της περιοχής τα τελευταία χρόνια όποτε και αν εμφανιστούν ή απελευθερώσουν φασιανούς τους κυνηγάνε οδηγώντας τους σε περιφράξεις και τους πιάνουν ζωντανούς με απόχες και αυτούς που δεν καταφέρνουν να πιάσουν τους κυνηγάνε με αεροβόλα… Και όλα αυτά συμβαίνουν σε καταφύγιο άγριας ζωής.

Πότε θα καταλάβουμε επιτέλους ότι δεν μπορούμε να αφήνουμε έτσι τον κάθε τεμαχιάρη,σακουλιάρη..ανεγκέφαλο κ λαθροθήρα, πείτε τον όπως θέλετε,να μας κλέβει το θήραμα,να καταστρέφει κάθε προσπάθεια των Κυνηγετικών Οργανώσεων μας για εμπλουτισμό περιοχών με θηράματα,να ενεργούν εις βάρος όλης της κυνηγετικής οικογένειας. Κ μην μου πείτε ότι τα απελευθερωμένα θηράματα δεν μπορούν να επιβιώσουν γιατί απλά π.χ κοιτάξτε την δουλειά που έχει γίνει στη ευρύτερη περιοχή της Λέσβου, όπου απελευθερωμένες νησιώτικες πέρδικες κ φασιανοί αναπαράγοντε στο περιβάλλον δίνοντας φωλιές κ νεοσσούς που πολλάκις έχουν καταγραφεί τόσο από τον φωτογραφικό φακό όσο κ από μαρτυρίες ανθρώπων της φύσης.Γιατί όταν οι απελευθερώσεις γίνοντε σωστά με τις πρέπουσες προεργασίες κ όχι για το θεαθήναι, αλλά με μελέτες κ δράσεις βελτίωσης των βιοτόπων που αποσκοπούν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των θηραμάτων και την μέσω αυτής αύξηση της αναπαραγωγικής δυναμικής των θηραματικών πληθυσμών το αποτέλεσμα είναι το επιθυμητό. Κ σαν να μην έφταναν όλα τα γνωστά προβλήματα λαθροθηρίας έρχοντε κ κάποιοι ανεγκέφαλοι να εκπαιδεύσουν τα κυνηγόσκυλα τους αμέσως μετά από μια απελευθέρωση θηραμάτων κάνοντας την επιβίωση τους ακόμα πιο δύσκολη.Ειδικά κατά την περίοδο αναπαραγωγής των θηραμάτων,που απαγορεύεται κάθε χρόνο ηθικά η εκπαίδευση σκύλων όπως διέπουν κ οι νόμοι του κράτους άλλωστε, το να ενοχλείς την αναπαραγωγή κ τα θηράματα γενικά είναι έγκλημα.

Προσοχή λοιπόν στο θήραμα με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας μας!

Διαβάστε την ανάρτηση από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Μυτιλήνης και όσα αναφέρει σχετικά :

23 Μαρτίου 2020.Απελευθέρωση 20 φασιανών μέσα σε Καταφύγιο Άγριας Ζωής. Μια απελευθέρωση με πολύ υπομονή ώστε τα πουλιά να μην πετάξουν για να παραμείνουν στο χώρο που έχουμε επιλέξει,και πιστεύουμε ότι σαν βιότοπος είναι ιδανικός για να επιβιώσουν,αλλά και με τη προσδοκία να αναπαραχθούν. Δυστυχώς ή ευτυχώς, παρουσία του Δασοφύλακα της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου,που μας συνόδευε μας έγινε καταγγελία,ότι δύο κτηνοτρόφοι της περιοχής τα τελευταία χρόνια όποτε και αν εμφανιστούν ή απελευθερώσουμε φασιανούς τους κυνηγάνε οδηγώντας τους σε περιφράξεις και τους πιάνουν ζωντανούς με απόχες !!! Επίσης μας έγινε γνωστό ότι αυτούς που δεν καταφέρνουν να πιάσουν τους κυνηγάνε με αεροβόλα… Και ναι…. Όλα αυτά συμβαίνουν σε καταφύγιο άγριας ζωής.Όπου και διαπιστώσαμε και μεγάλη λαθραία υλοτομία. Κάναμε γνωστό το γεγονός στην επιστημονική συνεργάτιδα καθώς και σε θηροφύλακα της Ομοσπονδίας μας αναμένοντας τις ενέργειές τους ώστε να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία… Είναι πραγματικά κρίμα να μην έχουμε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα από τέτοιου είδους ενέργειες. Είμαστε αναγκασμένοι να δημοσιοποιήσουμε την παραπάνω καταγγελία ώστε οι συγκεκριμένοι κύριοί να μην δρουν ανενόχλητοι,και να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι… Για τους φίλους εκτός Λέσβου κάνουμε γνωστό ότι ο Σύλλογος μας δεν διαθέτει Θηροφύλακα.

Κείμενο: Βαγγέλης Παπαδοκοτσώλης www.fisi.tv

kaliakouda