Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά στην απαγόρευση των πυρομαχικών με μόλυβδο

Δυστυχώς όπως πρώτοι γράψαμε με άρθρο μας στις 10/02/2020 ότι Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά στην απαγόρευση των πυρομαχικών με μόλυβδο πραγματοποιήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου μέσω διαδικτυακής συνάντησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και των εκπροσώπων των κρατών μελών ψηφοφορία για την απαγόρευση ή όχι των μολύβδινων σκαγιών στους υγροτόπους.

Ήδη 23 κράτη μέλη έχουν απαγορεύσει τη χρήση μολύβδινων σκαγίων  (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) για το κυνήγι σε υγρότοπους.Η FACE τονίζει ότι η απαγόρευση των μολύβδινων σκαγιών στους υγρότοπους έχει προκαλέσει απογοήτευση στην κυνηγετική κοινότητα.

Ο Γενικός Γραμματέας της FACE, Δρ David Scallan δήλωσε σχετικά: «Η διαδικασία λήψης αποφάσεων θα μπορούσε να είχε συμφωνηθεί πριν από χρόνια με μια λογική πρόταση. Αντί αυτού, βασικές συμβουλές από τους οργανισμούς της ΕΕ αγνοήθηκαν, η εμπιστοσύνη στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ καταστράφηκε και θα ακολουθήσουν εκτεταμένα νομικά προβλήματα για 7 εκατομμύρια κυνηγούς στην Ευρώπη».

Η FACE,είναι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για το κυνήγι και τη διατήρηση – ένας μη κερδοσκοπικός και μη κυβερνητικός οργανισμός που εκπροσωπεί τα συμφέροντα 7 εκατομμυρίων ευρωπαίων κυνηγών, του μεγαλύτερου αντιπροσωπευτικού δημοκρατικού σώματος κυνηγών στον κόσμο και ίσως ενός από τους μεγαλύτερους οργανισμούς της ευρωπαϊκής κοινωνίας των πολιτών,υποστηρίζει την εξάλειψη της χρήσης μολύβδου σε υγροτόπους, δεν υποστηρίζει αδιακρίτως την απαγόρευση των πυρομαχικών με μόλυβδο. “Από τη σκοπιά της FACE, κάθε μέτρο που υπερβαίνει τα σκάγια μολύβδου σε υγρότοπους πρέπει να είναι ανάλογο με τους κινδύνους που παρουσιάζονται για τον άγριο πληθυσμό και την ανθρώπινη υγεία μέσω της κατανάλωσης (λαμβανομένων υπόψη των μέτρων διαχείρισης του κινδύνου)”.

Η πρόταση θα υποβληθεί τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κ θα έχουν για τρεις μήνες προθεσμία να ελέγξουν αυτή την πρόταση όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος Anpam Stefano Fiocchi. Έτσι το θεσμικό όργανο της ΕΕ έχει τη δύναμη να απορρίψει αυτή την ανεφάρμοστη πρόταση, αλλά μπορεί κ να την ψηφίσει και να την αποδεχτεί.Η FACE θα συνεχίσει να ασχολείται με αυτό το θέμα τους επόμενους μήνες για να διασφαλίσει το κυνήγι 7 εκατομμυρίων ευρωπαίων κυνηγών.

Αυτή η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ECHA, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου του 2019, έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει εντελώς τη χρήση των πυρομαχικών με μόλυβδο από τη θήρα. Σήμερα, πολλοί κυνηγοί και εκπρόσωποι του κλάδου δεν κατανοούν πλήρως τις συνέπειες των μέτρων που προβλέπονται επί του παρόντος.

Μόλις γίνει το πρώτο βήμα σχετικά με τις απαγορεύσεις, θα ακολουθήσουν και άλλα – και αυτό πρέπει να αποφευχθεί με κάθε δύναμη και βάσιμα επιχειρήματα βασισμένα σε γεγονότα γιατί το επόμενο βήμα θα είναι η προσπάθεια πλήρους απαγόρευσης των μολύβδινων σκαγίων σε όλα τα κυνήγια με τεράστια προβλήματα αλλά μόλις απαγορευτεί τελείως ο μόλυβδος στα πυρομαχικά, θα βρεθούν γρήγορα νέα επιχειρήματα ακόμη και εναντίον των εναλλακτικών λύσεων του μολύβδου.

Ο μακρύς αγώνας στον οποίο οι ευρωπαίοι κυνηγοί και σκοπευτές πρέπει να αντιμετωπίσουν τις προσπάθειες περιορισμού της ΕΕ συνεχίζεται ακάθεκτα……

Για το ΦΥΣΗ TV-www.fisi.tv   Βαγγέλης Παπαδοκοτσώλης ©

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

ΦΥΣΗ EVER

Στροφεία ατσάλινα ή ορειχάλκινα, κόφτες, τρίτα στάδια,οδηγούς στροφείων, Θα τα βρείτε όπως κ όλα τα προιόντα της OMV,στις καλύτερες τιμές για τους φίλους ιδιογομωτές μας, στο κατάστημα μας ΦΥΣΗ EVER,

Θηβών 475,

ΑΙΓΑΛΕΩ ΤΚ 12243 ΑΘΗΝΑ

Τηλ: 2105900519 & 6970686849

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..