Πάνω από 30 κυνηγοί εγγράφτηκαν τις τελευταίες μέρες στο σύλλογο λαμβάνοντας για πρώτη φορά άδεια θήρας
Συνεργεία για την αντιμετώπιση κρουσμάτων της πανώλης των χοίρων θα συγκροτηθούν από το Σύλλογο σε συνεργασία με το Δασαρχείο
Ξεκίνησε από τις 20 Αυγούστου η κυνηγετική περίοδος σε όλη τη χώρα, με τους κυνηγούς να ξεκινούν το κυνήγι συγκεκριμένων ειδών πανίδας, ενώ από τις 15 Σεπτεμβρίου ξεκινά και το κυνήγι ενδημικών θηραμάτων, όπως αγριογούρουνα, λαγοί, και υδρόβια ζώα.
Έτσι λοιπόν και οι κυνηγοί της περιοχής μας άρχισαν να ετοιμάζονται για την νέα περίοδο. Μάλιστα φέτος σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Παναγιώτη Χαλβατζή υπάρχουν και αρκετοί νέοι κυνηγοί, που ενδιαφέρθηκαν και απόκτησαν Άδεια Θήρας για πρώτη φορά.
Ενδιαφέρον και από τους νέους κυνηγούς
Όπως σημείωσε ο κ. Χαλβατζής, η έκδοση των αδειών εξελίχθηκε ομαλά, με προσέλευση του κόσμου με τις απαραίτητες υγειονομικές προφυλάξεις στα γραφεία του Συλλόγου.
Για αυτό και οι ίδιοι έχουν διαμορφώσει κατάλληλα το χώρο, ενώ εξυπηρετούν στο βαθμό που έχουν την δυνατότητα και εξ αποστάσεως τα μέλη τους ώστε να ελαχιστοποιήσουν την ώρα που θα έχουν απευθείας επαφή με το Σύλλογο.
Φέτος υπάρχει μια ελαφρά αύξηση των αδειών στο Σύλλογο, παρά την πανδημία, ενώ υπάρχει και ενδιαφέρον από νέους, με αρκετά άτομα να δίνουν εξετάσεις κάθε εβδομάδα.
Έτσι μέχρι σήμερα έχουν 30 κυνηγούς που βγάζουν άδεια για πρώτη φορά, οι οποίοι μπαίνουν στην οικογένεια του Συλλόγου, που αριθμεί περίπου 2.000 μέλη.
Από αυτά τα μέλη τα μισά βγάζουν άδεια για κυνήγι σε όλη την Περιφέρεια της Στ ΚΟΜΑΘ (Μακεδονία και Θράκη) και τα άλλα μισά μόνο για κυνήγι στη Ροδόπη, με μερικούς λίγους να βγάζουν άδεια κυνηγού για όλη την επικράτεια.
Έμφαση στην καταπολέμηση της λαθροθηρίας
Ο κ. Χαλβατζής αναφέρθηκε, με την ευκαιρία της νέας κυνηγετικής χρονιάς, στη δουλειά που γίνεται για την προστασία από τη λαθροθηρία και τους παραβάτες των ρυθμιστικών για τη θήρα, στην οποία συμμετέχουν όχι μόνο οι θηροφύλακες, αλλά και οι ίδιοι οι κυνηγοί.
Έτσι στην περιοχή μας υπάρχουν 6 θηροφύλακες, που συνδυάζοντας το με τους ελέγχους που γίνονται από το δασαρχείο, σημαίνει πως υπάρχει ένα στενό πλαίσιο που δεν επιτρέπει την παρανομία.
Επιπλέον ο κ. Χαλβατζής θεωρεί ότι πλέον οι κυνηγοί έχουν μια αυτοοργάνωση, ώστε και οι ίδιοι να αποβάλλουν τους λαθροθήρες από τις τάξεις τους, και να μην επιτρέπουν τις παρανομίες, ώστε να προστατέψουν την εικόνα της κυνηγετικής κοινότητας στην υπόλοιπη κοινωνία.
Μάλιστα θεωρεί πως είναι πολύ μικρό το ποσοστό των κυνηγών που παρανομούν, σημειώνοντας πως ο όρος κυνηγός, δεν θα πρέπει να αποδίδεται σε οποιοδήποτε έχει άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου, που είναι πολλαπλάσιοι, ακόμα και στη Ροδόπη, των κυνηγών που παίρνουν την άδεια, και κυνηγούν τηρώντας στους κανόνες.
Διαμορφώνεται το νέο σχέδιο για το μέλλον
Η καινούρια διοίκηση ανέλαβε σε μια δύσκολη περίοδο, λόγω κορωνοϊού αλλά και των διαδικασιών για την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, σκοπεύουν όμως σύντομα να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα δράσεων, που θα έχουν κυρίως φιλοθηραματικό χαρακτήρα, θα στοχεύουν στην ανάπτυξη της άγριας ζωής και τη γενικότερη ενίσχυση της χλωρίδας και της πανίδας.
Έτσι στοχεύουν στην πραγματοποίηση δεντροφυτεύσεων, και την προστασία περιοχών που έχουν ήδη φυτευτεί.
Αυτή την περίοδο ετοιμάζονται για την συγκρότηση συνεργείων, σε συνεργασία με το τοπικό δασαρχείο, για την αντιμετώπιση της πανώλης των χοίρων, που έχει εμφανιστεί ξανά στα βόρεια σύνορά μας.
Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κρούσμα, όμως αν παρουσιαστεί ανάγκη θα είναι έτοιμοι, σε συνεργασία πάντα με τις αρχές, να επέμβουν ώστε να μην επεκταθεί.
Κώστας Μαρκενδούδης
ΠΗΓΗ https://www.paratiritis-news.gr/