Νέο κρούσμα ευτυχώς… απλής επίσκεψης αυτή φορά και όχι επίθεσης από μικρό αγριογούρουνο σε ηλεκτρολογείο αυτοκινήτων μέσα στην πόλη του Τυρνάβου. Ο ιδιοκτήτης του συνεργείου κ. Πέτρος Τζαλής έμεινε άναυδος χθες όταν είδε σε απόσταση  ενός μέτρου το μικρό αγριογούρουνο, που υπολόγισε ότι ήταν βάρους 25 κιλών. Μάλιστα ιδιοκτήτης και άγριο ζώο «αντάλλαξαν βλέμματα»…

Το αγριογούρουνο ευρισκόμενο μακριά από την αγέλη του σε άγνωστο χώρο, έφυγε αμέσως προς την κοίτη του Τιταρήσιου ποταμού πίσω από το Δημοτικό Αμαξοστάσιο, προφανώς να ξαναβρεί την οικογένειά του. Κάποιοι μάλιστα έτρεξαν να το πιάσουν αλλά ήταν αδύνατο.
Σύμφωνα με αγρότες τα τελευταία χρόνια οι αγέλες αγριογούρουνων έχουν αυξηθεί επικίνδυνα και πλέον από τους ορεινούς όγκους έχουν εγκατασταθεί στον κάμπο μέσα σε αγροτικές, κτηνοτροφικές περιοχές αλλά και γύρω από επιχειρήσεις. Μάλιστα, τώρα τον χειμώνα όπου μπορούν να βρουν τροφή μπαίνουν και σε κατοικημένες περιοχές ενώ δεν λίγα τα περιστατικά όταν διέρχονται δρόμους, όπως έγινε πρόσφατα στον δρόμο Τυρνάβου – Αμπελώνα, όπου αυτοκίνητο συγκρούστηκε με αγέλη αγριογούρουνων.
Σε απόγνωση βρίσκονται εδώ και πολλές ημέρες δεκάδες αγρότες του Δαμασίου, της Λυγαριάς, του Αργυροπουλίου, αλλά και των Δελερίων και της Ροδιάς Τυρνάβου από τις συνεχείς επιδρομές αγριογούρουνων σε καλλιέργειες αλλά και αποθήκες κτηνοτρόφων με ζωοτροφές.

Η ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΩΝ ΜΕ ΟΙΚΟΣΙΤΑ
Ο υβριδισμός του αγριόχοιρου με τον οικόσιτο χοίρο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για τους φυσικούς πληθυσμούς αγριόχοιρου όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο υβριδισμός ουσιαστικά αποτελεί την επιμιξία άγριων και οικόσιτων χοίρων και την παραγωγή γόνιμων απογόνων (υβριδίων), γεγονός εξαιρετικά εύκολο αφού, παρά τις μορφολογικές τους διαφορές, ο αγριόχοιρος και ο οικόσιτος χοίρος ανήκουν στο ίδιο είδος.
Το πρόβλημα ξεκινά κυρίως από τις εκτατικές και χωρίς φύλαξη εκτροφές οικόσιτων και ημίαιμων χοίρων με αποτέλεσμα αυτοί να έρχονται σε επαφή με τους άγριους πληθυσμούς.
Παρέμβαση για το θέμα είχε κάνει με κατεπείγον έγγραφό του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος και στη Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων, αλλά και στο Δασαρχείο Λάρισας παλιότερα ο πρώην ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης.
Αλλά μέχρι τώρα δεν υπήρξε αποτελεσματική λύση.

Του Κώστα Τσόλα
ΠΗΓΗ https://www.eleftheria.gr/ 

kaliakouda