Ακόμη μια φορά η πανώλη των χοίρων βρίσκεται στην πόρτα μας 1,5 χιλιόμετρο από τον Έβρο στο χωριό Γκενεράλοβο του Χασκόβου. Παρότι η πανώλη των χοίρων δεν είναι μεταδοτική στον άνθρωπο, ακόμη και με την κατανάλωση μολυσμένου κρέατος, είναι μια πάθηση άκρως μεταδοτική για τα χοιρινά και μπορεί σε χρόνο ρεκόρ να καταστρέψει έναν ολόκληρο κλάδο. Αν σε ένα χοιροστάσιο βρεθεί ένα θετικό κρούσμα τότε θανατώνονται όλα τα ζώα της εκτροφής και φυσικά δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε και σύντομη η ολική αντικατάσταση τους. Στην χοιροτροφική εκμετάλλευση που θα θανατωθούν τα ζώα θα πρέπει να γίνουν αλλεπάλληλες απολυμάνσεις, μετά από 1,5 μήνα ο παραγωγός θα μπορεί να τοποθετήσει κάποια λίγα χοιρινά ως “μάρτυρες” και εάν αυτά δε νοσήσουν μόνο τότε μπορεί να γίνει αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου.

Πως μεταδίδεται όμως η πανώλη των χοίρων; Ο μεγαλύτερος φορέας είναι ο αγριόχοιρος και ο ανεξέλεγκτος υπερπληθυσμός του. Πώς όμως μπορείς να διαφυλάξεις τα σύνορα σου από τον αγριόχοιρο όταν όλα τα Βαλκάνια έχουν γεμίσει με πανώλη των χοίρων; Η απάντηση είναι μια, με το κυνήγι. Μόνο οι κυνηγοί μπορούν να περιορίσουν τον υπερπληθυσμό του αγριόχοιρου και να λειτουργήσουν ως σύμμαχοι των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας,  παρατηρώντας τα ζώα, αν δείχνουν αστάθεια, κοκκινίλες στο δέρμα ή αν τα θηράματα που σκοτώνουν έχουν αιματώματα εσωτερικά.

Το ΑΚΚΕΛ έχει τονίσει πολλές φορές την σπουδαιότητα των κυνηγών στην καταπολέμηση της πανώλης των χοίρων στα συναρμόδια υπουργεία. Είχαμε ζητήσει να επιτρέπεται το κυνήγι του αγριογούρουνου όλο τον χρόνο και χωρίς περιορισμούς στον αριθμό θηραμάτων, ώστε να μειωθεί ο υπερπληθυσμός.  Κάτι το οποίο ευτυχώς εισακούστηκε. Αργότερα με τον κορονοϊό και το lockdown τονίσαμε πως ήταν λάθος να σταματήσει το κυνήγι και ειδικά αυτό του αγριόχοιρου λόγω της πανώλης των χοίρων αλλά και του ραγδαίου υπερπληθυσμού. Για ακόμη μια φορά μερικώς δικαιωθήκαμε, μετά από πολλές πιέσεις επέστρεψαν το κυνήγι του αγριογούρουνου στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Και έρχεται το δεύτερο lockdown και παντελώς ανόητα ξανακλείνουν το κυνήγι, αγνοώντας όλες μας τις ειδοποιήσεις. Σήμερα που τα καμπανάκια έγιναν καμπάνες, τώρα που η πανώλη όχι μόνο έφτασε στην πόρτα μας, αλλά κινδυνεύει να την σπάσει, η κυβέρνηση οφείλει να δει την λογική και να κλείσει τα αυτιά της σε κραυγές ΜΚΟ, «οικολόγων» και «φιλόζωων»  με … επιδοτήσεις από το εξωτερικό και να επιτρέψει και πάλι το κυνήγι. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και είναι ο υπερπληθυσμός του αγριογούρουνου, αν δεν πρυτανεύσει η λογική τότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ένα τεράστιο πλήγμα στην οικονομία της χώρας, την καταστροφή ενός κλάδου και η τιμή στα χοιρινά στα κρεοπωλεία να είναι μόνο για μεγάλα πορτοφόλια.

Προς Θεού όμως και οι κυνηγοί θα πρέπει να συμπεριφέρονται με συνείδηση και να θυμούνται πάντοτε πως το θήραμα μπορεί να είναι μολυσμένο και δεν πρέπει με τίποτα να περιφέρεται δεμένο στο καπό του τζιπ ως τρόπαιο. Ειδάλλως με τέτοιες πρακτικές όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά οι ίδιοι μπορεί να γίνουν αυτοί που μεταδίδουν την αρρώστια.

Με σύνεση, ενημέρωση και συνεργασία κυνηγοί και πολιτεία μπορούν να δημιουργήσουν αρραγές μέτωπο απέναντι σε έναν εχθρό που βρίσκεται ήδη στα σύνορα μας.

kaliakouda