κείμενο: Ντίνος Παπατσαρούχας

Το είδαμε και αυτό…
Σήμερα, Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 έγινε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για τροποποιήσεις στο νόμο περί όπλων. Είχα την τιμή να προσκληθώ και να θέσω κάποια θέματα για τα προβλήματα της υπάρχουσας νομοθεσίας, τα οποία γνωρίζω.
Σε αυτή την επιτροπή είχε κληθεί και η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος δηλαδή το ανώτατο συνδικαλιστικό μας όργανο.
Εσείς όλοι οι Κυνηγοί και σκοπευτές που διαβάζετε τώρα αυτές τις γραμμές τι θα περιμένατε στα αλήθεια να θέσει ως αιτήματα η Κ.Σ.Ε. στην Πολιτεία όσον αφορά τη νομοθεσία περί όπλων;
Σκεφτείτε λίγο αν είσαστε εσείς τι θα ζητάγατε; Εγώ πάντως όταν άκουσα το μοναδικό σχεδόν αίτημα τους κόντεψα να λιποθυμήσω!
Γραπτά και μετ’ επιτάσεως, ζήτησαν να κατάσχονται τα όπλα όσων τα κατέχουν νόμιμα και για οποιοδήποτε λόγο δεν έχουν εν ισχύ άδεια κυνηγίου.
Θα παιχτεί κάποια στιγμή στο κανάλι της Βουλής… Βάλτε το ψάξτε το για να το ακούσετε με τα αυτιά σας και να το δείτε με τα μάτια σας!!!
Όταν ήρθε η σειρά μου να μιλήσω, αντέκρουσα την πρόταση αυτή και είπα ότι διαφωνώ κάθετα. Διότι δεν είναι δυνατόν όπλα που είναι οικογενειακά κειμήλια ή αντικείμενα μεγάλης συλλεκτικής ή καλλιτεχνικής ή οικονομικής αξίας, επειδή ο κάτοχος τους σταμάτησε λόγω υγείας, λόγω ηλικίας, λόγω οικονομικής δυσπραγίας ή φευ και λόγω θανάτου, να εκδίδει άδεια κυνηγίου, τα όπλα αυτά να μην μπορούν να κατέχονται νόμιμα από τα παιδιά ή τα εγγόνια μέχρις έως πάλι γίνουν ενεργά από κάποιον γιό ή εγγονό, ανιψιό ή φίλο του αρχικού ιδιοκτήτη.
Εκτός αυτού υπάρχουν άνθρωποι που λατρεύουν τα όπλα ως αντικείμενα ή έργα τέχνης και τα συλλέγουν χωρίς να είναι κυνηγοί. Γιατί όχι; Τι κακό κάνουν;
Βεβαίως, πουθενά δεν εξήγησαν επαρκώς ΠΟΙΟ κίνητρο έχουν για μία τέτοια πρόταση; Έχουν μήπως κάποιες εγκληματολογικές στατιστικές;
Ένα θέμα που ενδεχομένως μόνο η αστυνομία αν είχε πρόβλημα να θέσει, δεν το θέτει… αλλά το κάνουν αυτοί!!! Βασιλικότεροι του βασιλέως και αστυνομικότεροι της αστυνομίας!!!

Στη δευτερολογία τους επανήλθαν δριμύτεροι, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα λες και θα λυθούν όλα τα προβλήματα στον υπάρχοντα νόμο με την κατάσχεση των όπλων.
Φυσικά τότε δεν άντεξα και εξήγησα στο εν πολλοίς απονήρευτο ακροατήριο τον ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ λόγο της πρότασης αυτής, δηλαδή να αναγκάσουμε τη γιαγιά, τη χήρα, τον υπερήλικα, να βγάλει άδεια κυνηγίου έτσι ώστε να αυξηθούν τα έσοδα της Κ.Σ.Ε., τα οποία λόγω συρρίκνωσης του κυνηγετικού πληθυσμού (λόγω οικονομικής κρίσης και έλλειψης της οποιασδήποτε διαχείρισης) έχουν και αυτά συρρικνωθεί.
Τι κουτοπονηριά, τι διαστροφή, αυτοευνουχισμός!
Θα έπρεπε να κοιτάξουν με καμπάνιες και με αποτελεσματικά έργα να προσελκύσουν νέους στην κυνηγετική μας οικογένεια.
Quelle décadence, να το πω και στα Γαλλικά μήπως και γίνω πιο κατανοητός.
Ο θλιβερός τους αντίλογος ήταν ότι τα λέμε αυτά για να κερδίσουμε από… νέες πωλήσεις όπλων.
Πώς τεκμαίρεται αυτό; Βγάλτε εσείς συμπέρασμα.
Εν πάση περιπτώσει, επειδή όπως λένε δεν έχουν… κανένα οικονομικό κίνητρο, εμείς καλοπροαίρετα τους προτείνουμε μία συμβιβαστική λύση την οποία φαντάζομαι θα είναι αδύνατον να μην αποδεχτούν.
Όλα τα μη εν χρήση κυνηγετικά όπλα να βγάζουν άδεια κατοχής κάθε χρόνο αλλά όχι χρήσης, με κάποιο μικρό αντίτιμο 10 ευρώ ας πούμε, το οποίο πόσο να πηγαίνει στο Δημόσιο για γραφειοκρατικά έξοδα και με προϋπόθεση την ασφαλή φύλαξή τους.
Ελάτε να την καταθέσουμε μαζί.
Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα!
ΥΓ: Θέλω να ευχαριστήσω θερμά εκ μέρους όλων των Κυνηγών, τους βουλευτές κ. Αθ. Δαβάκη της Νέας Δημοκρατίας και κ. Αθ. Παφίλη του ΚΚΕ, για τη φιλοκυνηγετική τους θέση.

Ντίνος Παπατσαρούχας