Η Sahba Barakzai με τον σκύλο της Aseman

Η Sahba στο Χεράτ είναι διάσημη επειδή είχε αμφισβητήσει να συμβιβαστεί με το κατεστημένο: δίδασκε στα κορίτσια να κάνουν σπορ,όπως πολεμικές τέχνες και ειδικά να κάνουν ποδήλατο.

Σκότωσαν το σκύλο της ράτσας Ηusky μπροστά στα μάτια της.

“Σε μια χώρα όπου οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν δεν είναι ειδήσεις, πόσο μάλλον είχε νόημα να αναφέρω το θάνατο του Aseman μου,ενός σκυλιού, στην αστυνομία. Τι θα έβγαινε από αυτό; ” Η Sahba Barakzai θρηνεί τον σκύλο της, που ονομάστηκε ακριβώς όπως ο ουρανός, λόγω των γαλαζοπράσινων ματιών του.

Σκοτώθηκε λίγο έξω από το Χεράτ, στο δυτικό Αφγανιστάν την περασμένη εβδομάδα. Η Σάμπα και η οικογένειά της έβγαλαν τον σκύλο Aseman για μια βόλτα στο δάσος, όπως έκαναν κάθε Σαββατοκύριακο. Όπως εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν βόλτα τον σκύλο τους,κάθε Σαββατοκύριακο. Αλλά στο Herat, ακόμη και μια απλή χειρονομία – αφήνοντας το σκυλί σας να τρέξει στην ύπαιθρο – μπορεί να είναι ένα στοίχημα, ειδικά αν γίνει από μια γυναίκα.

Ένας άνδρας βγήκε από τα δέντρα και πυροβόλησε στο στήθος του σκύλου. Η Σάμπα φώναξε, έτρεξε στο ματωμένο σώμα του Aseman . Ζήτησε από τον άντρα να σταματήσει. Αλλά άλλοι ένοπλοι βγήκαν από τα δέντρα – είπε στο BBC η οικογένεια Barakzai – και πυροβόλησαν και πάλι τέσσερις φορές. Οι άνδρες, της διέταξαν να τον εγκαταλείψει εκεί που ήταν. «Μια γυναίκα δεν μπορεί να έχει ένα σκυλί», είπαν. Έτσι η γυναίκα δεν είχε άλλη επιλογή από το να φύγει.

Η Sahba στο Χεράτ για μια εβδομάδα ρώταγε τον εαυτό της γιατί να σκοτώσουν έτσι ψυχρά το αγαπητό της Ηusky. «Εξακολουθούμε να μην ξέρουμε τι πυροδότησε τους άνδρες αυτούς να σκοτώσουν έτσι ψυχρά έναν σκύλο. Αλλά πιστεύουμε ότι έχει να κάνει με το έργο της Sahba – λέει η αδελφή της Setayesh στο BBC. Ήταν η πρώτη γυναίκα που κατείχε ένα αθλητικό σωματείο,μια λέσχη. ” Την είχαν ήδη απειλήσει, αλλά για δέκα χρόνια συνέχιζε με την αθλητική δέσμευσή της. Και αυτά τα κορίτσια στη σέλα των ποδηλάτων τους, θεωρήθηκαν σαν ένα σκάνδαλο στη χώρα του Malala, στη χώρα όπου πριν από είκοσι χρόνια τα κορίτσια κρατιούνταν μακριά από τα σχολικά γραφεία, δεν πήγαιναν σχολείο, πόσο μάλλον να κάνουν βόλτα με ποδήλατο.

Μέχρι τώρα η Σάμπα είχε αντισταθεί. Αλλά ο θάνατος του Aseman την κέρδισε. Αποφάσισε να εγκαταλείψει το Αφγανιστάν.

PHOTO -μετάφραση από BBC

Κείμενο:Βαγγέλης Παπαδοκοτσώλης για το ΦΥΣΗ TV – www.fisi.tv

kaliakouda