Οι ντόπιοι λένε πως η δράση των παράνομων αλιέων είναι τόσο έντονη που πλουτίζουν εις βάρος του επίσημου κράτους.

Εν μέσω πανελλήνιου σάλου για τους παράνομους κυνηγούς στο Εθνικό Πάρκο Στροφυλιάς – Κοτυχίου και τη μαφιόζικη επίθεση κατά οικολόγων, αλιείς χωρίς αιδώ συνεχίζουν ακάθεκτοι τη δράση τους στο Διβάρι του Πάπα, δίχως να λογαριάζουν τον εντοπισμό τους, αλλά και χωρίς να ενοχλούνται από το κύριο υπεύθυνο στο Οχυρό, που είναι το Πολεμικό Ναυτικό. Αντιθέτως, οι μαρτυρίες εχόντων καλή γνώση των πραγμάτων, αναφέρουν μεγάλη δράση των μη νόμιμων αλιέων, τόσο έντονη που πολλοί μιλούν για κάποιους που πλουτίζουν εις βάρος του επίσημου κράτους.

Στο σημείο, ψαρεύονται 2 – 3 φορές τη βδομάδα, πάνω από 200 κιλά τη φορά, με μπροστάρηδες ψαράδες από το Μετόχι και το Μεσολόγγι. Η ποσότητα είναι τόσο μεγάλη, που την εμπορεύονται από σπίτι σε σπίτι και από χωριό σε χωριό, χωρίς κανείς κρατικός παράγοντας να τους παρεμποδίσει, είτε την ώρα της παράνομης αλιείας, είτε στη διαδικασία πώλησης των ψαριών.«Έχουν θησαυρίσει αυτοί που το κάνουν ανενόχλητοι. Μιλάμε για πολύ χρήμα, από το οποίο πολλοί έχουν μερίδιο, ανάλογα το ρόλο τους στο γνωστό κύκλωμα.

Μέχρι και σπίτια έχουν φτιάξει από τα κέρδη τους. Έχουν πλουτίσει», λέει τοπικός αυτοδιοικητικός παράγοντας. Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν, μπορεί το κέρδος να ξεκινά από τα 3.000 ευρώ τη βραδιά και να φτάνει ακόμα και τα 6.000 ευρώ, αν οι βάρκες είναι πολλές.

Μάλιστα, οι δράστες (με βάση πάντα ντόπιες μαρτυρίες), έχοντας καταλάβει καλά ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος για να τους περιορίσει, δείχνουν περισσό θράσος όταν τους κάνουν παρατήρηση, παραβιάζοντας και ιδιωτικούς χώρους, κλέβοντας αρνιά και κατσίκια από στάβλους κτηνοτρόφων που μένουν στον οικισμό Γκέρμπεσι.

Όπως συνάγεται, η φύλαξη της λιμνοθάλασσας και της κτηνοτροφίας, καταδεικνύουν ένα μεγάλο κενό στην ασφάλεια του μέρους. Η λιμνοθάλασσα του Γκέρμπεσι είναι γνωστό ότι έχει πολλά ψάρια και μέσα στο επόμενο διάστημα είναι να λειτουργήσει το Διβάρι ως επιχείρηση ιχθυοκαλλιέργειας, αφού παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις, ο χώρος ακόμα δεν έχει μισθωθεί.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, πρόκειται εντός του Αυγούστου, να υπογράψει τη μείωση του απαιτητού μισθώματος, ώστε ο ιδιωτικός Αλιευτικός Συνεταιρισμός που θα το ενοικιάζει – για χρόνια νόμιμα – να είναι βιώσιμος και παράλληλα να μπορέσει να εκτελέσει έργα υποδομών σε αυτό. Καλώς εχόντων των εξελίξεων, η προκήρυξη μίσθωσης από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού θα βγει στις αρχές Σεπτεμβρίου, επαναφέροντας τη νομιμότητα και κανονικότητα στην αλιεία, ενός άνδρου παρανομίας τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: patratora.news

kaliakouda