Το ζώο βρέθηκε στο δάσος Rasura στην Ιταλία τον περασμένο μήνα

Ένα αγριόγιδο θετικό για μηνιγγοεγκεφαλίτιδα που μεταδίδεται από κρότωνες (TBE) ανακτήθηκε στο δάσος Rasura στις 13 Απριλίου στην βόρεια Ιταλία. Ήταν οι ιολογικές και ορολογικές αναλύσεις, που διεξήχθησαν στο πτώμα του ζώου, που τόνισαν τη θετικότητα. Είδηση ​​που προκαλεί ανησυχία, υπό το πρίσμα της σοβαρότητας της μεταδοτικότητας της ιογενούς νόσου στον άνθρωπο. Παρόμοια κρούσματα αναφέρθηκαν το περασμένο φθινόπωρο στην επαρχία Lecco.

Όπως εξηγείται από το Istituto Superiore della Sanità, «η μηνιγγοεγκεφαλίτιδα που προκαλείται από κρότωνες (Tbe: Tick Borne Encephalitis) ή μηνιγγοεγκεφαλίτιδα της άνοιξης-καλοκαιριού, είναι μια οξεία ιογενής νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος, που προκαλείται από έναν αρβοριό που ανήκει στο γένος Flavivirus, πολύ παρόμοιοι με τους ιούς που ευθύνονται για τον κίτρινο πυρετό και του δάγγειου πυρετού. Τα τσιμπούρια, και συγκεκριμένα το Ixodes ricinus και το Ixodes persulcatus, λειτουργούν τόσο ως φορείς όσο και ως δεξαμενές. Τα τσιμπούρια του γένους Dermacentor (τσιμπούρια σκύλου) και Haemaphysalis μπορούν επίσης να μεταδώσουν τη μόλυνση.

Λοίμωξη στον άνθρωπο
Μετά το τσίμπημα ενός μολυσμένου τσιμπουριού στον άνθρωπο, σε περίπου 70% των περιπτώσεων, εμφανίζεται μια μόλυνση χωρίς ή με ελάχιστα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να περάσουν απαρατήρητα. Στο υπόλοιπο 30% των περιπτώσεων, 3-28 ημέρες μετά το τσίμπημα του τσιμπουριού υπάρχει μια πρώτη φάση με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως υψηλό πυρετό, έντονο πονοκέφαλο, πονόλαιμο, κόπωση, πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις για 2-4 ημέρες. Μετά πέφτει η θερμοκρασία και γενικά δεν υπάρχουν περαιτέρω συνέπειες. Στο 10-20 τοις εκατό αυτών των περιπτώσεων, μετά από ένα απροβλημάτιστο διάστημα 8-20 ημερών, ξεκινά μια δεύτερη φάση που χαρακτηρίζεται από διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκεφαλίτιδα, χαλαρή παράλυση με θανατηφόρα έκβαση στο 1% των περιπτώσεων). Σε παιδιά και νεότερα άτομα, το Tbe γενικά παρουσιάζει μια πιο ήπια πορεία, με προοδευτική αύξηση της σοβαρότητας καθώς προχωρά η ηλικία.

Ειδική προφύλαξη
Το εμβόλιο κατά της φυματίωσης, το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό σε πολλές χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, καταγράφηκε πρόσφατα και στην Ιταλία με κοινοτική διαδικασία αμοιβαίας αναγνώρισης. Το εμβόλιο μπήκε στην αγορά της Ιταλίας στις αρχές του 2006. Ο βασικός εμβολιαστικός κύκλος περιλαμβάνει τη χορήγηση τριών δόσεων (σε ηλικία 0 ετών, 1-3 μηνών, 9-12 μηνών) με αναμνηστικά ανά τρία χρόνια, για ενδομυϊκά, κατά προτίμηση στη δελτοειδή περιοχή. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα παρακολούθησης ενός επιταχυνόμενου κύκλου εμβολιασμού, ο οποίος όμως δεν εγγυάται τα ίδια αποτελέσματα με τον κλασικό κύκλο, όσον αφορά την απόκριση αντισωμάτων.

 Για το ΦΥΣΗ TV-www.fisi.tv Βαγγέλης Παπαδοκοτσώλης ©

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Στροφεία ατσάλινα ή ορειχάλκινα, κόφτες, τρίτα στάδια,οδηγούς στροφείων, Θα τα βρείτε όπως κ όλα τα προιόντα της OMV,στις καλύτερες τιμές για τους φίλους ιδιογομωτές μας, στο κατάστημα μας ΦΥΣΗ EVER,

Θηβών 475,

ΑΙΓΑΛΕΩ ΤΚ 12243 ΑΘΗΝΑ

Τηλ: 2105900519 & 6970686849