Μια σημαντική ανακάλυψη έκανε μια ομάδα επιστημόνων, η οποία βρήκε τις σπάνιες γάτες Pallas’s (γάτες του Πάλλας) στο βουνό Έβερεστ. Οι γάτες αυτές που αλλιώς λέγονται manul, είναι ένα απειλούμενο, άγριο είδος, που αρχικά είχε εντοπιστεί στα λιβάδια και τις ορεινές στέπες της Κεντρικής Ασίας.

Το σπάνιο αυτό είδος, προσαρμοσμένο στις κρύες συνθήκες της Ασίας, μπορεί να μην είναι διάσημο όπως το λιοντάρι ή η τίγρης, αλλά είναι ένα απίστευτα… φωτογενές ζώο με προσωπικότητα και ξεχωριστή εμφάνιση. Έχει το μέγεθος ενός μικρού εξημερωμένου αιλουροειδούς, στρογγυλεμένα αυτιά, στιβαρό σώμα και μία μονίμως γκρινιάρικη έκφραση, όπως περιγράφει το CNET.

Πώς βρέθηκαν στο Έβερεστ

Όλα ξεκίνησαν από μια  αποστολή στο Έβερεστ για το National Geographic το 2019. Η ομάδα των ερευνητών συνέλεξε δείγματα περιττωμάτων γάτας Pallas από δύο διαφορετικές τοποθεσίες στο Εθνικό Πάρκο Sagarmatha του Νεπάλ στο βουνό.  Τα δείγματα προέρχονταν από τοποθεσίες σε υψόμετρο άνω των 5.000 μέτρων (16.400 πόδια).

Η ομάδα δημοσίευσε τα ευρήματά της στο χειμερινό τεύχος του 2022 του περιοδικού Cat News. «Είναι πρωτοφανές να ανακαλύπτουμε αποδείξεις αυτού του σπάνιου και αξιόλογου είδους στην κορυφή του κόσμου», δήλωσε η βιολόγος Tracie Seimon σε ανακοίνωση της Wildlife Conservation Society την Πέμπτη. Η Seimon ήταν μία από τους επικεφαλής της αποστολής, όπως μεταδίδει η ίδια πηγή.

«Η μελλοντική έρευνα θα βοηθήσει στο να προσδιορίσουμε πόσες ακριβώς τέτοιες γάτες ζουν στο Έβερεστ και θα βοηθήσει στην προστασία τους ώστε να συνεχίσουν να ζουν προστατευμένες στο φυσικό τους περιβάλλον», συμπλήρωσε.

Στο μέγεθος οι γάτες του Πάλλας,  είναι όπως οι κανονικές οικόσιτες γάτες, περίπου 4,5 κιλά, και ξεχωρίζουν γιατί έχουν πυκνό τρίχωμα για το κρύο, κοντά πόδια και περίεργα αφτιά.  Οι γάτες αυτές προτιμούν να μένουν μέσα σε σχισμές βράχων ή σε φυλλωσιές ώστε να μη γίνονται αντιληπτές, ενώ τρέφονται με μικρά τρωκτικά, λαγούς και πουλιά.

ΠΗΓΗ https://www.tanea.gr/