Θηροφύλακας της ΚΟΜΑΘ βρήκε και μάζεψε δηλητηριασμένα δολώματα στη Βλάστη Κοζάνης

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ο πολύπλευρος ρόλος της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής όχι μόνο για την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας αλλά και για την προστασία της άγριας πανίδας και των κυνηγετικών (και όχι μόνο) σκύλων.

Αυτή τη φορά συνέβη περιστατικό σχετικά με την χρήση και τοποθέτηση πιθανόν δηλητηριασμένου δολώματος, για την κατασκευή του οποίου άγνωστοι χρησιμοποίησαν ζωοτροφή (καλαμποκάλευρο) εμποτισμένη πιθανόν με γεωργικό φυτοφάρμακο, που ως αποτέλεσμα από την κατανάλωση αυτής, ήταν πιθανόν και η θανάτωση ενός (1) κυνηγετικού σκύλου δίωξης και ενός (1) ποιμενικού σκύλου σε περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Βλάστης του Δήμου Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης ενημερώθηκε από κυνηγό-μέλος του Κυνηγετικού Συλλόγου Εορδαίας, κάτοικο Πτολεμαΐδας, ότι μετά το πέρας της άσκησης θήρας που διενήργησε τις πρωινές ώρες της ίδιας ημέρας, στη θέση «ΓΚΑΒΟΛΑΚΑΣ» περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Βλάστης με τη συμμετοχή και άλλου κυνηγού-μέλος του Κυνηγετικού Συλλόγου Εορδαίας, διαπίστωσαν πως ένα από τα κυνηγετικά σκυλιά δίωξης τους παρουσίασε συμπτώματα δηλητηρίασης (σιελόρροια, αδιαθεσία, σπασμούς) και αμέσως το μετέφεραν σε κτηνίατρο. Μετά την εξέταση από τον κτηνίατρο, ο οποίος ανέφερε ότι επρόκειτο για δηλητηρίαση, παρασχέθηκε θεραπεία στο σκύλο αλλά δυστυχώς τις απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας ο σκύλος κατέληξε. Άμεσα ενημερώθηκε και ο Κ.Σ. Εορδαίας και δασικός υπάλληλος. Κατόπιν συνεννόησης μετέβησαν στην περιοχή για έρευνα για την ύπαρξη τυχόν και άλλων δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Εκεί βρέθηκε ένα νεκρό τσομπανόσκυλο ενώ ένας κτηνοτρόφος ανέφερε πως άλλο ένα τσομπανόσκυλό του, είναι αδιάθετο από την προηγούμενη ημέρα και δεν τρώει. Από έρευνα που έγινε με την συμμετοχή του προέδρου του Κυνηγετικού Συλλόγου Εορδαίας και του παθόντα κυνηγού βρέθηκε μια μισανοιγμένη νάιλον σακούλα μέσα στην οποία ήταν τοποθετημένη ποσότητα περίπου εκατόν πενήντα (150) γραμμαρίων καλαμποκάλευρου. Δίπλα ακριβώς υπήρχαν στο έδαφος υπολείμματα όμοιου υλικού που είχε τοποθετηθεί σε παλαιότερο χρόνο (περίπου δέκα ημερών). Μάλλον πρόκειται για υλικό στο οποίο πιθανό να είχαν αναμείξει κάποιου είδους δηλητήριο σε μορφή σκόνης. Από την αναφερόμενη γεωγραφική θέση είχε περάσει ο κυνηγός με το σκύλο του, διαδρομή η οποία αποτυπώθηκε και στη συσκευή GPS που χρησιμοποιήθηκε για τον έλεγχο της διαδρομής των κυνηγόσκυλων. Αφού τηρήθηκαν τα μέτρα βιοασφάλειας προχώρησε ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας στην συλλογή της ποσότητας του καλαμποκάλευρου με σκοπό την αποστολή του δείγματος για ανάλυση. Ο Θηροφύλακας της ΚΟΜΑΘ ενημέρωσε τους κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή Βλάστης και Άρδασσας Κοζάνης, όπου δυο από αυτούς ενημέρωσαν πως μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν δηλητηριαστεί άλλα 9 σκυλιά τους.

Ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας της ΚΟΜΑΘ μαζί με Δασοφύλακα του Δασαρχείου πραγματοποίησαν εκτενή έρευνα, μαζί και με τον Θηροφύλακα του Κυνηγετικού Συλλόγου Εορδαίας, γύρω από την περιοχή που βρέθηκε το μείγμα με το καλαμποκάλευρο χωρίς όμως εντοπιστεί κάποιο άλλο νεκρό ζώο ή πτηνό.
Επειδή η πράξη αυτή, δηλαδή η χρήση και τοποθέτηση δηλητηριασμένων δολωμάτων θα μπορούσε να επιφέρει το θάνατο ειδών της άγριας πανίδας τόσο θηλαστικών όσο και πτηνών, η οποία και προβλέπονται από την δασική νομοθεσία θα γίνει τοξικολογική ανάλυση ώστε να υποβληθεί μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την ανωτέρω παράνομη πράξη στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι πρόκειται για δηλητηριασμένο μείγμα με το οποίο παρασκευάστηκε το δόλωμα.

ΠΗΓΗ www.hunters.gr/