Το έργο της θηροφυλακής της ΣΤ ΚΟΜΑΘ Μάρτιο-Απρίλιο 2020

Εισαγωγή

Η Στ Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης έχει μακρά εμπειρία στην αντιμετώπιση των ζωοανθρωπονόσων που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία 20 χρόνια στη χώρα μας (ιός Δυτικού Νείλου, Λύσσα, Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων κτλ). Κατ’ αυτόν τον τρόπο, δεν ήταν δύσκολο για το Διοικητικό Συμβούλιό της να αντιληφθεί τον κίνδυνο που διατρέχουν θηροφύλακες, υπάλληλοι, επιστημονικοί συνεργάτες και τα μέλη του από την εμφάνιση του ιού SARS-CoV-2 στις 26 Φεβρουαρίου 2020 στη χώρα μας.

Για το λόγο αυτό ακύρωσε άμεσα τις συναντήσεις που θα έφερναν κόσμο από διάφορα μέρη της Μακεδονίας και Θράκης στη Θεσσαλονίκη, όπως συνάντηση με τους Συντονιστές Θηροφύλακες για τον επιχειρησιακό συντονισμό της Θηροφυλακής, αλλά και τη συνεδρίαση του ΔΣ και ανέπτυξε περισσότερο τις τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές επικοινωνίες (αύξηση στα διαθέσιμα GB για 4G ίντερνετ σε όλα τα κινητά, συσκέψεις μέσω Viber κλήσεων, βελτίωση στην παρακολούθηση του στόλου της θηροφυλακής μέσω της εφαρμογής PowerFleet).

Με αυτόν τον τρόπο η επιχειρησιακή ικανότητα της Θηροφυλακής παρέμεινε πλήρης με μικρές τροποποιήσεις με στόχο την ασφάλεια των εργαζομένων. Σκοπός της παρούσας αναφοράς είναι να αναλυθεί το έργο της Θηροφυλακής της ΣΤ ΚΟΜΑΘ για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου 2020, κατά την περίοδο της καραντίνας.

Οδηγίες για την ασφάλεια των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων

Με την έναρξη των μέτρων που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση δόθηκε εντολή σε όλους τους θηροφύλακες να εργάζονται μόνοι τους στα οχήματά τους και οι κοινές περιπολίες να είναι συνδυασμός δύο θηροφύλακες-δύο οχήματα. Για να μην υπάρχει θηροφύλακας που θα κινείται σε νυχτερινές ώρες μόνος αποφασίστηκε τα ωράρια θηροφύλαξης να είναι από τις 06:00 έως τις 20:00. Οι νυχτερινές ώρες, όποτε χρειάστηκε, καλύφθηκαν μετά από ενημέρωση του Συντονιστή και εντολή του Διευθυντή Θηροφυλακής της ΣΤ ΚΟΜΑΘ, πάντα με ένα όχημα ανά θηροφύλακα.

Μετά την επιβολή πλήρους καραντίνας στις μετακινήσεις, οι οποίες για τους εργαζόμενους θα γίνονταν με την έκδοση βεβαίωσης του εργοδότη, η ΣΤ ΚΟΜΑΘ σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε άμεσα την παρακάτω βεβαίωση σε κάθε θηροφυλακα.

Λαθροθηρία στην περίοδο της καραντίνας

Κατά την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου 2020 εργάστηκαν 62 θηροφύλακες της ΣΤ ΚΟΜΑΘ για τη φύλαξη της άγριας πανίδας.

Κατά τον Μάρτιο 2020 έγιναν 715 έλεγχοι σε άτομα που κινούνταν στο ύπαιθρο, ενώ τα στοιχεία Απριλίου 2020 συλλέγονται ακόμα. Τα οχήματα της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής κατά την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου 2020 διένυσαν περίπου 190.000 χιλιόμετρα.

Συνολικά μηνύθηκαν 27 άτομα και δύο άγνωστοι δράστες των οποίων η ταυτότητα δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί. Τα 29 αυτά άτομα διέπραξαν συνολικά 73 παραπτώματα, τα οποία παρουσιάζονται στον Πίνακα 1. Σε όλες τις περιπτώσεις κλήθηκε και η αστυνομία για την επιβολή, όπου χρειαζόταν, του προστίμου των 150 € για άσκοπη μετακίνηση.

Πίνακας 1. Παραπτώματα στη διάρκεια της καραντίνας

ΠαράπτωμαΆτομα%Αθροιστικό %
 Θήρα εκτός κυνηγετικής περιόδου1723,323,3
Παράνομη οπλοφορία(Ν.2168/93)912,335,6
Απείθεια (169 Π.Κ.)79,645,2
Θήρα σε καταφύγιο, προστατευόμενη περιοχή, κλπ.68,253,4
Παράνομη εκγύμναση σκύλων68,261,6
Παράνομη αλιεία56,868,5
Παράνομη μεταφορά όπλου σε αυτοκίνητο γεμάτο και εκτός θήκης45,574,0
Παράνομη οπλοχρησία (άρθρο 14 2168/1993)45,579,5
Άρνηση ελέγχου34,183,6
Τριχωτά-Χρήση θηλιών, παγίδων, δοκάνων, διχτυών, δηλητηρίων κ.τ.λ.34,187,7
Παράνομη μεταφορά όπλου χωρίς άδεια από τις αρμόδιες αρχές22,790,4
Εξύβριση ( 361 Π.Κ.)11,491,8
Θήρα εντός ορίων 250 μ. από οικισμούς κλπ. ή 150 μ. από μεμονωμένες οικ11,493,2
Θήρα νύχτα – εκτός ωραρίου11,494,5
Όπλο χωρίς μειωτήρα (έφερε περισσότερα των τριών φυσιγγίων)11,495,9
Παραποίηση όπλου11,497,3
Συνέργεια (47 Π.Κ.)11,498,6
Χρήση αεροβόλου11,4100,0
Σύνολο73100,0 

Λοιπές λειτουργίες της θηροφυλακής

Κατά την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου 2020 οι θηροφύλακες της ΣΤ ΚΟΜΑΘ έκαναν την καθημερινή τους εργασία ως είθισται:
1. Συμμετοχή θηροφυλάκων σε ημερίδα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας στη Φλώρινα για τα δηλητηριασμένα δολώματα
2. Συμμετοχή σε συνεργεία αντιμετώπισης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στο πλαίσιο της συνεργασίας των Κυνηγετικών Οργανώσεων με το ΥΠΑΑΤ
3. Συλλογή νεκρής από τροχαίο αρκούδας 1 έτους στο Αμύνταιο, παρουσία 3 δασοφυλάκων και του Αρκτούρου
4. Συμμετοχή στις προσπάθειες απομάκρυνσης αρκούδας από περιοχή της Φλώρινας
5. Συλλογή νεκρής βίδρας από τροχαίο
6. Τέσσερις αναφορές στη Διεύθυνση Δασών Πιερίας για παράνομη εκπαίδευση σκύλων
7. Συμμετοχή σε συλλογή διχτυών 500 μέτρων, παρουσία δασοφύλακα, σε γεώφραγμα στην περιοχή Ποντίνης Γρεβενών
8. Συμμετοχή μαζί με τη Διεύθυνση Δασών Γρεβενών σε καταγραφή ζημιών από αρκούδα σε κοτέτσια στα χωριά Τριφύλλι και Κατάκαλη
9. Συμμετοχή μαζί με τη Διεύθυνση Δασών Φλώρινας σε καταγραφή ζημιών από αρκούδα σε κοτέτσια στη Φλώρινα
10. Εντοπισμός και συλλογή μετά από καταγγελία ιχθυαλιευμάτων μέσα σε μπλε νάιλον σακούλες, ποτισμένα με δηλητήρια στην περιοχή (ΖΕΣ Κάτω Ποταμιάς) Νότια πλευρά της πόλης του Κιλκίς.
11. Διάσωση ζαρκαδιού βόρεια της Ορεστιάδας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, μεταφορά του σε τοπικό Κτηνιατρείο και παράδοση στη Δασική Υπηρεσία
12. Συμμετοχή στις ετήσιες καταμετρήσεις Κολχικών Φασιανών που κάνουν οι Επιστημονικοί συνεργάτες της ΚΟΜΑΘ στο Δέλτα του Νέστου
13. Μεταφορά αλεπούδων στο πλαίσιο του προγράμματος επιτήρησης της λύσσας στο πλαίσιο της συνεργασίας των Κυνηγετικών Οργανώσεων με το ΥΠΑΑΤ

 small
zarkadi karantina

Αναβάθμιση προγράμματος PowerFleet
Η ΣΤ ΚΟΜΑΘ στο πλαίσιο της καλύτερης απομακρυσμένης διαχείρισης της Θηροφυλακής στην περίοδο της καραντίνας συνεργάστηκε με την iLink, την εταιρία που παρέχει το λογισμικό για την παρακολούθηση του στόλου οχημάτων, για τη βελτίωση της παρεχόμενης υπηρεσίας.

Έτσι, η εφαρμογή δουλεύει πια με καινούριο interface, αναβαθμισμένους χάρτες και application για κινητά για πλήρη επόπτευση του στόλου, συμβουλές μετακίνησης των οχημάτων για φύλαξη, στατιστικά στοιχεία κινήσεων και γεωχωρική κατανομή των μηνύσεων.

power fleet 1

Επίλογος
Παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει όλος ο κόσμος, η Θηροφυλακή της ΣΤ ΚΟΜΑΘ συνέχισε να παράγει έργο με πολλά οφέλη για τη φύλαξη της άγριας ζωής και του περιβάλλοντος στηριζόμενη έμπρακτα από το Διοικητικό Συμβούλιο και το επιστημονικό προσωπικό της ΣΤ ΚΟΜΑΘ.

Επετεύχθη τόσο η πρόληψη και καταστολή της παραβατικότητας, όσο και η μη εμφάνιση κρούσματος σε θηροφύλακα της Ομοσπονδίας.

Οι θηροφύλακες μέσα στο δίμηνο καραντίνας ήταν συνεχώς στο δρόμο, με χιόνι, κρύο και ζέστη για να προσφέρουν φύλαξη υψηλής ποιότητας.

Θεσσαλονίκη, 5 Μαΐου 2020
Ο Διευθυντής Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής ΣΤ ΚΟΜΑΘ

Κωνσταντίνος Γ. Παπασπυρόπουλος
Δρ. Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος

Μπορείτε στον παρακάτω σύνδεσμο να δείτε την αναφορά Μαρτίου – Απριλίου

Αναφορά θηροφυλακής για την καραντίνα

kaliakouda