Τα πουλιά καθώς πετούσαν βρέθηκαν νεκρά στο οδόστρωμα της οδού Calle Alcalde Quintanilla Martinez, στη γειτονιά Caranza, του δήμου Ferrol της A Coruña

Ένα σμήνος αποτελούμενο από περίπου 150 ψαρόνια έπεσε νεκρό από τον ουρανό στους δρόμους της Γαλικίας στην Ισπανία. Το περιστατικό συνέβη το πωρί της Παρασκευής, 26 Νοεμβρίου. Τα πουλιά καθώς πετούσαν βρέθηκαν νεκρά στο οδόστρωμα της οδού Calle Alcalde Quintanilla Martinez, στη γειτονιά Caranza, του δήμου Ferrol της A Coruña. Σε αυτό το απίστευτο περιστατικό, τα πουλιά έπεσαν ξαφνικά πάνω από οχήματα στο δρόμο, ακόμα και πάνω στους πεζούς που περνούσαν κοντά στο νοσοκομείο Ribera Juan Cardano. Οι κάτοικοι ειδοποίησαν γρήγορα την τοπική αστυνομία Ferrol, η οποία κατέφθασε στο σημείο.

Στο σημείο μετέβει επίσης ένας τεχνικός περιβάλλοντος από το Xunta και τεχνικοί από την υπηρεσία παρατήρησης πτηνών από το Τμήμα Περιβάλλοντος Ferrol. Μαζί, προχώρησαν στην απομάκρυνση του νεκρού σμήνους του είδους Sturnus vulgaris. 

Από τα πεσμένα πτηνά, πέντε ανασύρθηκαν ζωντανά, αλλά δεν μπορούσαν να πετάξουν. Μεταφέρθηκαν σε φορείς στο Xunta’s Wild Fauna Recovery Centre, που βρίσκεται στο Oleiros, A Coruña. Εν τω μεταξύ, τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο του Ferrol όσο και το Xunta συνεργάστηκαν για να προσπαθήσουν να ανακαλύψουν τα αίτια του θανάτου αυτών των πτηνών. 

Όπως επισημαίνεται από την τοπική διοίκηση, η υπηρεσία παρατήρησης πουλιών Ferrol είχε εντοπίσει την περασμένη Πέμπτη, 25/11, ένα μικρό σμήνος περίπου 30 ψαρονιών στην περιοχή του Πανεπιστημίου. Η περιοχή όπου εμφανίστηκαν αυτά τα νεκρά και τραυματισμένα πουλιά, δεν είχε καταγραφεί σαν φωλιά ούτε υπήρχαν προηγούμενες μαρτυρίες για την ύπαρξη ψαρονιών.

Μια υπόθεση για το περιστατικό είναι ότι εάν ένα πουλί αγγίξει ένα καλώδιο υψηλής τάσης με ένα φτερό, μπορεί να συμβεί το φαινόμενο του ηλεκτρικού τόξου και αυτή η εκκένωση μεταδίδεται γρήγορα στο υπόλοιπο σμήνος, με θανατηφόρες συνέπειες.

ΠΗΓΗ https://www.meteo24news.gr/

kaliakouda