Ο κρητικός αίγαγρος (Capra aegagrus creticus), μερικές φορές αποκαλούμενο κρητική αίγααγρίμι, είναι ένα μεγάλο οπληφόρο θηλαστικό γηγενές της ανατολικής Μεσογείου το οποίο σήμερα βρίσκεται στην Κρήτη, σε τρία μικρά νησάκια κοντά της (νήσοι ΔίαΘεοδωρού, και Άγιοι Πάντες). Υπάρχει και σημαντικός πληθυσμός στη Sapientza των  μεσσηνιακών Οινουσσών, ενώ κρητικοί αίγαγροι εντοπίζονται και στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας.

Ο λόγος για έναν 66χρονο υπάλληλο του Δασαρχείου Λασιθίου ο οποίος καταδικάστηκε την περασμένη εβδομάδα από το Τριμελές Δικαστήριο Νεαπόλεως. Ο δασοφύλακας, σύμφωνα με την δικογραφία, κατηγορείται ότι πούλησε λαθραία 45 κρι κρι σε ιδιώτη, ένα είδος προστατευόμενο σύμφωνα με τη Συνθήκη της Βέρνης.

Μάλιστα όπως προέκυψε από τις έρευνες των αρμόδιων Αρχών, αλλά και από δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου, τα 45 κρητικά κρι κρί, που είχαν φύγει παράνομα από την Κρήτη τα έτη 2016, 2017 και 2018, μεταφέρθηκαν από τον Ηπειρώτη αγοραστή σε Σκόπια και Βουλγαρία για λαθραίο κυνήγι. Δηλαδή τα πανέμορφα και περήφανα αυτά άγρια ζώα της κρητικής φύσης, που κινδυνεύουν με αφανισμό, στάλθηκαν εκτός των ελληνικών συνόρων για να θανατωθούν.

Εμπλοκή του 66χρονου και σε διακίνηση ελαφιών

Κατά τη διάρκεια μάλιστα της ακροαματικής διαδικασίας, και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του cretapost, προέκυψε ότι ο εν λόγω υπάλληλος του Δασαρχείου Λασιθίου είχε εμπλοκή και σε παράνομη διακίνηση ελαφιών.

Κάποια μάλιστα από τα οποία είχαν κατασχεθεί από τουριστική εγκατάσταση στο Οροπέδιο Λασιθίου ενώ κάποια άλλα ελάφια είχαν φθάσει στην Κρήτη από τον Ηπειρώτη αγοραστή των κρι κρι ως παράνομη «ανταλλαγή» άγριων ζώων.

Καταδίκη σε 8 μήνες φυλάκισης

Με ομόφωνη απόφαση το Τριμελές Δικαστήριο Λασιθίου καταδίκασε τον 66χρονο σε οκτώ μήνες φυλάκισης ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε βάρος του εκκρεμούν πειθαρχικές διώξεις από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Συγκεκριμένα η Αποκεντρωμένη έχει διατάξει εις βάρος του δύο Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις (ΕΔΕ) στις οποίες καταλογίζονται στον 66χρονο υπάλληλο πολλαπλές ευθύνες για παράβαση καθήκοντος οι οποίες έχουν παραπεμφθεί στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο του Υπουργείου Εσωτερικών με το ερώτημα της απόλυσης.

Πηγή: cretapost.gr