Σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει ότι έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία του νοσήματος του καταρροϊκού πυρετού (ορότυπος 4) των αιγοπροβάτων σε εκμεταλλεύσεις των ευρύτερων περιοχής της Βόνιτσας και της Αμφιλοχίας Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.
Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή τα μέτρα που προβλέπονται από το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του νοσήματος περιορίζοντας τις μετακινήσεις των αιγοπροβάτων ανάλογα με το επίπεδο υγειονομικού κινδύνου, προκειμένου να αποκλειστεί η περεταίρω εξάπλωση.
Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, τις οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με την εμπειρία από την εμφάνιση του νοσήματος στην υπόλοιπη Ελλάδα :
- Προτείνεται ισχυρά οι αιγοπροβατοτρόφοι σε όλη την έκταση της Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας να προχωρήσουν άμεσα σε εφαρμογή εντομοαπωθητικών –εντομοκτόνων στα ζώα τους και στους στάβλους, λασπώδη εδάφη πέριξ των ποτιστρών των ζώων, κ.α.. Επίσης, προτείνεται ο εμβολιασμός με αδρανοποιημένο εμβόλιο που κυκλοφορεί στην αγορά.
- Προτείνεται ισχυρά και οι αιγοπροβατοτρόφοι των Π.Ε Αχαΐας και Ηλείας να προχωρήσουν σε εμβολιασμούς των ζώων, καθώς η κίνηση των ανέμων διευκολύνει την μεταφορά των εντόμων Culicoides (σκνίπες) και πιθανώς το επόμενο διάστημα να υπάρξει κρούσμα και σε αυτές τις περιοχές. Επίσης, προτείνεται και η εφαρμογή εντομοαπωθητικών –εντομοκτόνων.
- Οι κτηνοτρόφοι πριν από οποιαδήποτε μετακίνηση των ζώων τους να ενημερώνουν και να λαμβάνουν σχετική άδεια από τα κατά τόπους Αγροτικά Κτηνιατρεία.
Τονίζεται, ότι το νόσημα του Καταρροϊκού Πυρετού δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος για την Δημόσια Υγεία.
Τα συμπτώματα του νοσήματος στα πρόβατα (τα οποία είναι τα πιο ευαίσθητα) είναι πυρετός, αδυναμία, ανορεξία, οίδημα χειλέων, στόματος, οφθαλμών και αυτιών, βλεννοπυώδες ρινικό έκκριμα, που φράσσει τα ρουθούνια, οίδημα γλώσσας, που μπορεί να γίνει κυανή, έλκη και νεκρώσεις του στόματος με έντονη σιελόρροια, χωλότητα, ποδοδερματίτιδα, έντονη ερυθρότητα και πετέχειες στην περιοχή της στεφάνης στο άνω τμήμα των χηλών. Η μόλυνση κατά την κυοφορία μπορεί να οδηγήσει σε αποβολές ή γέννηση θνησιγενών ζώων, τα οποία μπορεί να παρουσιάζουν και συγγενείς διαμαρτίες διάπλασης. Η “αυτοϊαση” έχει πιθανές συνέπειες την υπογονιμότητα, την καθυστερημένη ανάπτυξη και την απώλεια ερίου. Η θνησιμότητα ποικίλλει από 2-30% για τα πρόβατα, που είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και στα οποία μπορεί να αγγίξει και το 70%.
Στοιχεία επικοινωνίας υπεύθυνων κτηνιάτρων για τον Καταρροϊκό Πυρετό:
Π.Ε Αχαΐας: Σπαθή Ασημίνα , τηλ. 2613613726
Κασπίρης Ιωάννης, τηλ. 2613613728
Π.Ε Αιτ/νίας: Στάμος Γεράσιμος , τηλ.263155182
Μπαμπούρη Ιωάννα, τηλ. 2631051638
Π.Ε Ηλείας: Χατζηπανταζής Γεώργιος, τηλ. 2623054212
Γκούβας Γώργιος, τηλ. 2621360173
Πηγή: nafpaktianews