Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυνηγετικού Συλλόγου Λαμίας συνεδρίασε προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση μετά τις εξελίξεις που αφορούν την κυνηγετική δραστηριότητα αλλά και να συζητήσει πρόσθετους τρόπους αντίδρασης μπροστά στον νέο κίνδυνο που διαγράφεται για τους κυνηγούς!

Το τελευταίο διάστημα ο κυνηγετικός κόσμος έχει στοχοποιηθεί αδίκως και χωρίς καμία λογική! Από τις 7/11/2020 έως και σήμερα έχει απαγορευτεί η μετακίνηση για άσκηση θήρας με διάλειμμα μόνο μιας εβδομάδας για την περίοδο των Χριστουγέννων. Από την πρώτη στιγμή ήμασταν σε άμεση επικοινωνία με την Ομοσπονδία η οποία ασκούσε συνεχείς πιέσεις στο Υπουργείο για άρση της απαγόρευσης. Συγχρόνως, ο Κυνηγετικός Σύλλογος απευθύνθηκε άμεσα σε όλους τους βουλευτές του Νομού και στους τοπικούς παράγοντες αυτοδιοίκησης εκθέτοντας εμπεριστατωμένα τους κοινωνικούς, οικονομικούς και υγειονομικούς λόγους για τους οποίους το κυνήγι θα έπρεπε να εξαιρεθεί από την απαγόρευση. Μετά την πρωτοβουλία μας, η οποία υιοθετήθηκε και από πολλούς άλλους συλλόγους ανά την Ελλάδα, το θέμα έφτασε στο κοινοβούλιο με συνεχόμενες σχετικές ερωτήσεις βουλευτών μέχρι και σήμερα. Παρ’ όλα αυτά, ο κυνηγετικός κόσμος έχει εισπράξει ανεξήγητη και εσκεμμένη αδιαφορία χωρίς να λαμβάνει απαντήσεις ιδιαίτερα στο βασικό ερώτημα όλων μας: πώς μεταδίδουν οι κυνηγοί τον ιό;

Το κυνήγι βάσει του Δασικού Κώδικα (αρ.251, παρ.1) είναι αναγνωρισμένο ως άθλημα το οποίο ασκείται σε υπαίθριες και μη κατοικήσιμες περιοχές. Η θήρα είναι απολύτως υγειονομικά ασφαλής όπως και άλλες υπαίθριες δραστηριότητες, π.χ. πεζοπορία, ορειβασία και ποδηλασία, οι οποίες και καλώς επιτρέπονται. Έτσι, δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά για τη διαφορετική στάση με την οποία αντιμετωπίζεται η κυνηγετική δραστηριότητα στη χώρα μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη επιτρέπεται η θηρευτική δραστηριότητα με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα. Οι κυνηγοί δικαιολογημένα αισθάνονται μεγάλη πικρία καθώς από την αρχή στάθηκαν αλληλέγγυοι και αρωγοί στην προσπάθεια της Πολιτείας μπροστά στην νέα αυτή υγειονομική πρόκληση.

Ερωτήματα που θέτουν οι κυνηγοί της Λαμίας

Αναρωτιούνται επίσης τι μέτρα θα λάβει η πολιτεία για την αποζημίωση των χρημάτων που έχουν καταβάλει για την έκδοση αδειών μιας κυνηγετικής περιόδου που χάθηκε. Συγχρόνως με τον άδικο διαχωρισμό τους, βλέπουν να ανοίγουν δραστηριότητες που προκαλούν εικόνες ακραίου συνωστισμού. Διερωτώνται λοιπόν: Πού κολλάει ο κορωνοιός; Στην ύπαιθρο όπου βρίσκονται ολιγάριθμοι διασκορπισμένοι κυνηγοί σε μεγάλες αποστάσεις ο ένας από τον άλλον ή όταν συνωστίζονται ο ένας δίπλα στον άλλο στα εμπορικά κέντρα;

Τέλος, επιφυλασσόμαστε για νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί και θα επιβάλει υποχρεωτική στείρωση σε όλους ανεξαιρέτως τους κυνηγετικούς σκύλους και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον Φεβρουάριο.

Η απαγόρευση της μετακίνησης των κυνηγών είναι άδική και παράνομη.

Καλούμε την Πολιτεία να καταργήσει άμεσα την αναστολή μετακίνησης για άσκηση θήρας εντός Νομού. Οι κυνηγοί πρέπει να παραμείνουν συσπειρωμένοι στις οργανώσεις τους για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά ιδεοληψίες και πολιτικές που στρέφονται εναντίον του κυνηγιού, αγνοώντας την συμβολή του κυνηγετικού κόσμου στην οικονομία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Καλούμε τα μέλη μας για μια ακόμη φορά να είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Σύλλογο καταθέτοντας τις δικές τους απόψεις και προτάσεις.

Το Δ.Σ.
του Κυνηγετικού Συλλόγου Λαμίας.

kaliakouda