ΚΥΠΡΟΣ : Τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της Eπ. Περιβάλλοντος της Βουλής φαίνεται να εξασφαλίζει η πρόταση του υπ. Περιβάλλοντος με την οποία σε περίπτωση που κυνηγετικός σκύλος δεν έχει στειρωθεί δεν θα δίνεται άδεια κυνηγίου σε νέο ή υφιστάμενο κυνηγό.

Όπως πληροφορείται ο «Π», το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια κυνηγετικών περιόδων εντοπίζονται εγκαταλελειμμένα σκυλιά ώθησε το αρμόδιο υπουργείο να προβεί στην εν λόγω νομοθετική ρύθμιση. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής Αδάμο Αδάμου, το τροποποιητικό νομοσχέδιο εκτός απροόπτου αναμένεται σε 15 ημέρες να οδηγηθεί στην ολομέλεια προς ψήφιση.

Στο μεταξύ την Τετάρτη θα ξεκινήσει η συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά τα καταστήματα κατοικίδιων ζώων και τον περιορισμό των ειδών ζώων που μπορούν να πωλούν.

Φθινόπωρο η Αστυνομία ζώων

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η συζήτηση στην Επ. Νομικών της Βουλής αναφορικά με την ίδρυση της αστυνομίας ζώων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Γιώργο Γεωργίου.

Το νομοσχέδιο, το οποίο οδηγήθηκε στην επιτροπή έπειτα από τρία χρόνια που παρέμενε στα συρτάρια της Νομικής Υπηρεσίας, έμεινε στον «πάγο» λόγω της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, ανέφερε ο κ. Γεωργίου στον «Π». Ως εκ τούτου με το πέρας της συζήτησης για τα προαναφερθέντα νομοσχέδια δεν αποκλείεται ακόμη και τον Ιούλιο να ξεκινήσει μέσω τηλεδιασκέψεων η συζήτηση για την ίδρυση της αστυνομίας ζώων.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η αστυνομία ζώων θα παρεμβαίνει σε περιπτώσεις κατά τις οποίες πρόσωπο χορηγεί ή προμηθεύει οποιοδήποτε δηλητήριο ή άλλη βλαβερή ουσία σε ζώο ή προκαλεί τη λήψη από οποιοδήποτε ζώο ή, όντας ιδιοκτήτης ή κάτοχος ζώου, επιτρέπει τη χορήγηση ή προμήθεια δηλητηρίου ή άλλης βλαβερής ουσίας σε ζώο, αλλά και σε περίπτωση που γίνεται θανάτωση ζώου για σκοπούς ψυχαγωγίας ή άλλους ανεπίτρεπτους σκοπούς συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ζώων ως στόχων εξάσκησης.

Επίσης η αστυνομία ζώων θα παρεμβαίνει εάν διαπιστώνεται με οποιοδήποτε τρόπο περιαγωγή ζώου σε κατάσταση επέλευσης φρικτού θανάτου, καθώς και σε περιπτώσεις που διοργανώνονται αγώνες μεταξύ ζώων ή με ζώα, κατά τη διάρκεια των οποίων το ζώο υφίσταται κακομεταχείριση ή θανατώνεται.

Επιπρόσθετα στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως η αστυνομία ζώων δύναται να επέμβει όταν γίνεται χρήση ζωντανών ζώων για εκπαίδευση σκύλων ή έλεγχο της επιθετικότητάς τους, εκτός όταν οι σκύλοι εκπαιδεύονται ή δοκιμάζονται σε τεχνητή φωλιά και σε συνθήκες που καθορίζονται με κανονισμούς, καθώς και όταν γίνεται χρήση ζώων για εκθέσεις, διαφημίσεις, παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών ή για παρόμοιους σκοπούς, όταν αυτό συνεπάγεται την πρόκληση πόνου, ταλαιπωρίας ή τραυματισμού σε αυτά. Τέλος, η ομάδα δύναται να επέμβει σε περίπτωση που γίνει καταγγελία για πρόσδεση και έλκυση του ζώου σε αυτοκινούμενο όχημα, με τρόπο που δυνατόν να του προκαλέσει καταπόνηση, τραυματισμό ή ταλαιπωρία.

Πηγή : https://politis.com.cy/

kaliakouda