Μόλις λίγων ημερών ζαρκάδι, με κομμάτια ακόμη στο σώμα του από τον ομφάλιο λώρο, βρέθηκε με σπασμένο το πόδι στο Πάικο και μεταφέρθηκε άμεσα σε εγκαταστάσεις του «Αρκτούρου», καθώς οι πιθανότητες, για ένα άγριο ζώο, επιβίωσης στο δάσος με τέτοιο τραυματισμό, είναι μηδαμινές.

   Ο μικρός «Θωμάς», όπως ονομάστηκε το ζαρκαδάκι επειδή εντοπίστηκε την Κυριακή του Θωμά, μεταφέρθηκε αρχικά από δύο κυνηγούς στα Γιαννιτσά, στο κτηνιατρείο του Γιάννη Ρίντη, ο οποίος με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Κτηνιατρικής Νατάσας Κομνηνού, περιέθαλψε το άγριο ζώο.

   «Μου το έφεραν δύο κυνηγοί, οι οποίοι είχαν πάει για εκπαίδευση τα σκυλιά τους στο Πάικο και μύρισαν το ζαρκάδι. Όταν πλησίασαν οι κυνηγοί και απομάκρυναν τα σκυλιά τους, είδαν ότι το μικρό ήταν τραυματισμένο και η μάνα του το παρακολουθούσε ανήμπορη, λίγα μέτρα μακρύτερα. Το τύλιξαν σε μια κουβέρτα και μου το έφεραν γιατί το ζώο, μ’ αυτό το κάταγμα, στο πίσω του πόδι, ήταν καταδικασμένο να πεθάνει», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ρίντης προσθέτοντας ότι το τραύμα ήταν εμφανές ότι προέρχονταν από σπάσιμο-«προφανώς κάπου πιάστηκε το μωρό»- και όχι από δάγκωμα. Αφού επικοινώνησε στη συνέχεια με τον «Αρκτούρο», το ζαρκαδάκι μεταφέρθηκε στον Αετό Φλώρινας, προκειμένου να αναρρώσει και, αν όλα πάνε καλά, να επανενταχθεί όποτε κριθεί ότι είναι έτοιμο.

   Όπως διαπιστώθηκε στο κτηνιατρείο του «Αρκτούρου», το ζωάκι ζυγίζει μόλις 1,5 κιλό, είναι περίπου μίας εβδομάδας και έφερε ακόμη πάνω του κομμάτια από τον ομφάλιο λώρο. Αν και το κάταγμα είναι σε δύσκολο σημείο και έχει τοποθετηθεί ήδη νάρθηκας, εντούτοις οι αρμόδιοι πιστεύουν ότι το ζαρκαδάκι θα μπορέσει να ξανασταθεί στα πόδια του και να «δέσει» γρήγορα το οστό. Προς το παρόν, θα παραμείνει στη φροντίδα του «Αρκτούρου», πίνοντας με λαιμαργία το κατσικίσιο γάλα που το ταϊζουν και κάνοντας …παρέα στα χνουδωτά «αρκουδάκια» της περιβαλλοντικής οργάνωσης!

   Νατάσα Καραθάνου

   *φωτογραφία που παραχώρησε ο «Αρκτούρος»

ΠΗΓΗ www.amna.gr