Η Άννα Κορακάκη

Το ταξίδι της για το Τόκιο ξεκινά η Ολυμπιακή Φλόγα, εν μέσω νέων δημοσιευμάτων που θέτουν σε αμφισβήτηση την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων φέτος λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού.

Η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας έγινε στην Αρχαία Ολυμπία, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκοπίου Παυλοπούλου (στην τελευταία δημόσια παρουσία του με αυτήν την ιδιότητα), του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ και του Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρου Καπράλου με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα, αν και σε βαριά ατμόσφαιρα λόγω κορωνοϊού.

Λόγω των μέτρων για τον COVID-19, η τελετή της αφής ήταν για πρώτη φορά κλειστή για το κοινό κ δεν υπήρχαν θεατές, για πρώτη φορά μετά το 1984 (Λος Άντζελες).

Η πρώτη γυναίκα λαμπαδηδρόμος

Η φλόγα άναψε με φυσικό τρόπο μέσω του κοίλου κατόπτρου στα χέρια της πρωθιέρειας Ξανθής Γεωργίου και η πρώτη λαμπαδηδρόμος ήταν η δις ολυμπιονίκης της σκοποβολής η Άννα Κορακάκη, η οποία στο μνημείο Πιερ Ντε Κουμπερντέν, παρέδωσε τη δάδα στη χρυσή Ολυμπιονίκη στο Μαραθώνιο το 2004 στην Αθήνα, Μιζούκι Νογκούτσι ενώ στη συνέχεια ως τρίτος λαμπαδηδρόμος έτρεξε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς και τέταρτη η Επίτροπος, Μαρία Γκάμπριελ. Πρώτος σταθμός της λαμπαδηδρομίας επί Ελληνικού εδάφους (διάρκεια 8 ημέρες) θα είναι απόψε η Καλαμάτα όμως λόγω του κορωνοϊού η λαμπαδηδρομία θα γίνει υπό διαφορετικό καθεστώς, καθώς υπάρχουν σχετικές οδηγίες για όλη την διάρκειά της.

“Αρχαίο Πνεύμα αθάνατον, αγνέ πατέρα
του ωραίου, του μεγάλου και τ’ αληθινού,
κατέβα, φανερώσου κι άστραψε εδώ πέρα
στη δόξα της δικής σου γης και τ’ ουρανού.

Στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι,
στων ευγενών Αγώνων λάμψε την ορμή,
και με το αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι
και σιδερένιο πλάσε και άξιο το κορμί.

Κάμποι, βουνά και θάλασσες φέγγουν μαζί σου
σαν ένας λευκοπόρφυρος μέγας ναός.
Και τρέχει στο ναό εδώ προσκυνητής σου,
Αρχαίο Πνεύμ’ αθάνατο, κάθε λαός, κάθε λαός
Αρχαίο Πνεύμ’ αθάνατο, κάθε λαός.”

Καλό ταξίδι, Ζωοδότρα, Νικηφόρα Ολυμπιακή Φλόγα!!!

Καλή επιτυχία στους Αγώνες της 32ης Ολυμπιάδας ΤΟΚΥΟ 2020!!!!