Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου θα μπορούσε καταστεί η «σωτηρία» για τους πολίτες που απειλούνται από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Η ικανότητα των σκύλων να μυρίζουν σημάδια της ασθένειας παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από ιδιοκτήτες που υποστηρίζουν πως τα κατοικίδιά τους εντόπισαν τον καρκίνο τους.

Παρόλο που οι επιστήμονες ήταν στην αρχή επιφυλακτικοί, ερεύνησαν τους ισχυρισμούς και διαπίστωσαν πως οι ασθένειες συνοδεύονταν όντως από συγκεκριμένες μυρωδιές, απαρατήρητες σε εμάς αλλά προφανείς στους σκύλους.

Έκτοτε, έρευνες απέδειξαν πως οι σκύλοι μπορούν να εκπαιδευτούν για να ξεχωρίζουν την μυρωδιά από διάφορες άλλες ασθένειες, ανάμεσά τους η ελονοσία, το Πάρκινσον και οι βακτηριδιακές μολύνσεις.

Η φιλανθρωπική οργάνωση Medical Detection Dogs διεξάγει τώρα έρευνα σε συνεργασία με το London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) για να διαπιστώσει αν μπορούν να προσαρμόσουν τις ικανότητες των σκύλων στον κορωνοϊό.

«Θεωρητικά, είμαστε βέβαιοι πως οι σκύλοι θα μπορούσαν να εντοπίσουν τον ιό Covid-19», εξηγεί η Κλερ Γκεστ, επικεφαλής της οργάνωσης. «Τώρα ψάχνουμε πώς μπορούμε με ασφάλεια να πιάσουμε την οσμή του ιού από ασθενείς και να την παρουσιάσουμε σε σκύλους. Στόχος είναι οι σκύλοι να μπορούν να αναγνωρίζουν τους πάντες, ακόμη και τους ασυμπτωματικούς, και να μας λένε αν χρειάζεται να ελεγχθούν. Αυτό θα ήταν γρήγορο, αποτελεσματικό και μη επεμβατικό, εξασφαλίζοντας πως τα περιορισμένα τεστ του βρετανικού συστήματος υγείας θα χρησιμοποιούνταν μόνο όπου ήταν απολύτως απαραίτητα», προσθέτει.

Ο Τζέιμς Λόγκαν, από το LSHTM, λέει πως παλαιότερη έρευνα έδειξε ότι οι ικανότητες των σκύλων να εντοπίζουν την ελονοσία ξεπέρασαν τα στάνταρ που είχε θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Γνωρίζουμε πως άλλες ασθένειες του αναπνευστικού όπως ο ιός Covid-19, αλλάζουν την μυρωδιά του σώματός μας οπότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι σκύλοι να είναι σε θέση να το εντοπίσουν», εξήγησε ο ίδιος.

ΠΗΓΗ newmoney.gr