Πουλί της χρονιάς ο παπαγάλος Kakapo

Είναι πουλί που μοιάζει με κοτόπουλο το περίφημο Kākāpō των Μαορί -γνωστό και σαν παπαγάλος της νύχτας, που κέρδισε τον τίτλο του πτηνού της χρονιάς από περιβαλλοντικό διαγωνισμό στη Νέα Ζηλανδία για το πολύπαθο 2020, γράφει χαρακτηριστικά ο Βρετανικός Guardian!

Το kākāpō -ένας πολύ απειλούμενος με εξαφάνιση πράσινος παπαγάλος- κέρδισε για πρώτη φορά τον τίτλο του πουλιού της χρονιάς το 2008, προκαλώντας μεγάλη και παγκόσμια έκπληξη, αφού δεν μπορεί να πετάξει και κρύβεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά ο μεγάλος παπαγάλος επιστρέφει στο προσκήνιο έχοντας χαρακτηρισθεί ως το πουλί της χρονιάς από τη Νέα Ζηλανδία σε μια άνευ προηγουμένου δεύτερη απονομή.

Νέα Ζηλανδία: Πουλί της χρονιάς ο παπαγάλος Kakapo

Ο πράσινος και σαν μικρό ελάφι kākāpō είναι ο βαρύτερος παπαγάλος με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στον κόσμο και μετά από ενατατικές προσπάθειες για τη διατήρησή του, ο πληθυσμός του αυξήθηκε από 50 κατά τη δεκαετία του 1990 σε 213 άτομα τώρα, καθώς επιβιώνει μόνο σε νησιά χωρίς αρπακτικά.

Νέα Ζηλανδία: Πουλί της χρονιάς ο παπαγάλος Kakapo

Το αρσενικό kākāpō εκπέμπει έναν δυνατό ήχο για να προσελκύσει τα θηλυκά και μυρίζει σαν το εσωτερικό μιας θήκης κλαρινέτου, με μούχλα και ρητίνη και ξύλο, δήλωσε η εκπρόσωπος του διαγωνισμού Laura Keown, που συνέχισε λέγοντας… «Τα πράγματα που κάνουν τα kākāpō μοναδικά τα καθιστούν επίσης ευάλωτα σε απειλές. Είναι αργοί εκτροφείς, φωλιάζουν στο έδαφος και η κύρια άμυνα τους είναι να μιμούνται έναν θάμνο, ιδιότητες που λειτούργησαν υπέροχα στο νησί στο οποίο εξελίχθηκαν, αλλά δεν ξεγελούν τους εισαγόμενους αρπακτικούς οργανισμούς όπως τους αρουραίους και τις γάτες».

Νέα Ζηλανδία: Πουλί της χρονιάς ο παπαγάλος Kakapo

Ο διαγωνισμός ενίσχυσε την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, ανέφεραν οι διοργανωτές, σε σύγκριση με πριν από 15 χρόνια όταν ξεκίνησε και επιδεικνύουν τον πιο διάσημο Kākāpō στον κόσμο που είναι ο Sirocco, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι ηλικίας 23 ετών και μπορεί να ζήσει για περίπου 60 χρόνια.

ΠΗΓΗ https://kontranews.gr/