Νορβηγία: Την ευθανασία διάλεξαν οι αρχές για την Φρέγια

Δυσάρεστη ήταν τελικά η κατάληξη με την ιστορία στην οποία πρωταγωνίστησε ο θαλάσσιος ίππος με το όνομα Φρέγια που λιαζόταν στο Όσλο καθώς οι αρχές της Νορβηγίας ανακοίνωσαν ότι του έκαναν ευθανασία.

«Εξετάσαμε όλες τις πιθανές λύσεις. Καταλήξαμε ότι δεν μπορούσαμε να εγγυηθούμε την καλή ζωή του ζώου με όποιο μέσο κι αν προσπαθούσαμε» εξήγησε ο επικεφαλής της υπηρεσίας αλιείας της Νορβηγίας.

Η ευθανασία ήταν ένα από τα πιθανά σενάρια για την τύχη της Φρέγια καθώς είχαν αποδειχθεί άκαρπες οι συνεχείς εκκλήσεις στους κατοίκους του Όσλο να μην πλησιάζουν τον θηλυκό θαλάσσιο ίππο των 600 κιλών.

Ο θαλάσσιος ίππος, με το παρατσούκλι Φρέγια, έγινε γνωστός αφού σκαρφάλωσε σε βάρκες για να κάνει ηλιοθεραπεία – μερικές φορές βυθίζοντάς τα.

Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, οι άνθρωποι συέχιζαν να συγκεντρώνονται κοντά στον θαλάσσιο ίππο βάρους 600 κιλών, δήλωσε το υπουργείο Αλιείας. Η δήλωσή του περιελάμβανε μια φωτογραφία μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και παιδιά, που στέκονταν σε κοντινή απόσταση από το ζώο.

Εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι οι αρχές υπήρξαν μάρτυρες πολλών δυνητικά επικίνδυνων περιστατικών την τελευταία εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που κολυμπούσαν με τον θαλάσσιο θαλάσσιο ίππο, πλησίαζαν με τα παιδιά τους για να τραβήξουν φωτογραφίες και πετούσαν πράγματα στο ζώο.

“Το γεγονός ότι ο θαλάσσιος ίππος έχει γίνει πόλος έλξης κλιμακώνει την ανάγκη για περαιτέρω μέτρα. Ο μεγαλύτερος φόβος μας είναι ότι οι άνθρωποι μπορεί να πληγωθούν”, είπε. Η αστυνομία ενημερώθηκε για αυτά τα περιστατικά, πρόσθεσε.

Η ανάγκη να ληφθούν περαιτέρω μέτρα είναι επίσης για την ευημερία της Φρέγια, η οποία έχει σαφώς επιδεινωθεί, είπε. Ο θαλάσσιος ίππος δεν ξεκουράζεται αρκετά και ένας κτηνίατρος που την έχει αξιολογήσει πιστεύει ότι είναι στρεσαρισμένη.

Προστατευόμενο είδος, οι θαλάσσιοι ίπποι ζουν συνήθως βορειότερα στην Αρκτική. Συνήθως δεν επιτίθενται σε ανθρώπους, αλλά έχουν υπάρξει σπάνια περιστατικά. Σε ένα πάρκο άγριας ζωής στην Κίνα το 2016, ένας τουρίστας και ένας φύλακας ζωολογικού κήπου σκοτώθηκαν από θαλάσσιο ίππο. Ο τουρίστας φέρεται να έβγαζε σέλφι με το πλάσμα όταν το άρπαξαν και τον τράβηξαν κάτω από το νερό, ενώ ο φύλακας μπήκε μέσα για να τον σώσει και θανατώθηκε.

ΠΗΓΗ newsbomb.gr

kaliakouda