Μουμιοποιημένος σκύλος κολλημένος μέσα στον κορμό ενός κούφιου δέντρου

Μια απόκοσμη φωτογραφία που υποτίθεται δείχνει έναν μουμιοποιημένο σκύλο κολλημένο μέσα στον κορμό ενός κούφιου δέντρου κοινοποιείται συχνά στο διαδίκτυο με τίτλους όπως «Οι υλοτόμοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν τι βρήκαν μέσα σε αυτό το κούφιο δέντρο»

Ενώ ορισμένοι θεατές μπορεί να δυσκολεύονται να καταλάβουν αυτό που καταγράφει αυτή η εικόνα, είναι πάντως μια γνήσια φωτογραφία ενός σκύλου που πέθανε αφού κόλλησε στο κέντρο ενός κούφιου δέντρου. Η εικόνα καταγράφει τα λείψανα ενός σκύλου που ονομάστηκε μεταθανάτια «Stuckie», τα οποία εκτίθενται επί του παρόντος στο Southern Forest World, ένα μουσείο στη Τζόρτζια.

Πιστεύεται ότι ο Stuckie συνάντησε την ατυχή μοίρα του κάποια στιγμή στη δεκαετία του 1960. Ο κυνηγετικός σκύλος (δεν είμαστε απολύτως σίγουροι για τη ράτσα του, αλλά οι πρώτες αναφορές το αναγνώρισαν ως κυνηγόσκυλο) κυνηγούσε ένα ζώο όταν παγιδεύτηκε μέσα στο κοίλο μέρος ενός δέντρου. Ο σκύλος χάθηκε εκεί και παρέμεινε ενταφιασμένος μέσα στο δέντρο για περίπου 20 χρόνια, έως ότου το έκοψαν υλοτόμοι από την Georgia Kraft Corp. Αν και δεν μπορέσαμε να βρούμε καμία από πρώτο χέρι αφήγηση της ανακάλυψης, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι οι υλοτόμοι πράγματι «δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτό που βρήκαν μέσα σε αυτό το κούφιο δέντρο», καθώς αποφάσισαν ότι άξιζε να διατηρηθεί στο μουσείο Southern Forest World.

Ένα άρθρο του 1985 που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Atlantic Constitution εξιστόρησε την ιστορία του Stuckie και περιλάμβανε σχόλια από τον W.J. Martin, τότε εκτελεστικό διευθυντή στο Southern Forest World, ο οποίος εξήγησε ότι «εμφανίστηκε ένα φαινόμενο καμινάδας στο κούφιο δέντρο, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα ένα ανοδικό σχέδιο αέρα… Αυτό έκανε το άρωμα του νεκρού ζώου να παρασυρθεί και να μην έλκονται από έντομα και άλλους οργανισμούς».

Ο Stuckie εκτίθεται σε αυτό το μουσείο της Τζόρτζια

Ενώ ο Stuckie εκτίθεται σε αυτό το μουσείο της Τζόρτζια από τη δεκαετία του 1980, οι φωτογραφίες των διατηρημένων υπολειμμάτων του ζώου δεν έφτασαν στο διαδίκτυο μέχρι το 2018. Εκείνη την εποχή, το Newsweek μίλησε με την Kristina Killgrove, μια βιολογική ανθρωπολόγο στο Πανεπιστήμιο του Δυτική Φλόριντα που μελετά την αποσύνθεση στους ανθρώπους, για το πώς αυτό το σκυλί μουμιοποιήθηκε στο κέντρο ενός δέντρου.

Κανονικά όταν ένα άτομο ή ένα ζώο πεθαίνει, τα μικρόβια στο σώμα μένουν ανεξέλεγκτα από βιολογικές διεργασίες που τα κρατούν υπό έλεγχο στα ζωντανά πλάσματα. Χωρίς τους συνήθεις φύλακες στη θέση τους, αρχίζουν να τρώνε το σώμα και στη συνέχεια οι μικροοργανισμοί στο έντερο ξεκινούν τη διαδικασία της σήψης. «Μεγαλώνουν, αναπαράγονται και αρχίζουν να κυριαρχούν στο σώμα», είπε ο Killgrove στο Newsweek. «Αυτό είναι το αηδιαστικό μέρος». Το σώμα φουσκώνει και αποσυντίθεται και βακτήρια, μύκητες, έντομα και άλλα ζώα έρχονται να φάνε τα υπολείμματα.

Αλλά αυτό δεν συνέβη με τον Stuckie σε εκείνη την βελανιδιά που θα γινόταν το φέρετρό του. Οι βελανιδιές περιέχουν τανίνη, η οποία χρησιμοποιείται για το μαύρισμα των δερμάτων ζώων και την πρόληψη της τερηδόνας. Η τανίνη είναι ένα φυσικό «αφυγραντικό» ή υλικό που απορροφά την υγρασία και στεγνώνει το περιβάλλον του.

Το περιβάλλον χαμηλής υγρασίας σταμάτησε τη μικροβιακή δραστηριότητα, εξήγησε ο Killgrove. Και καμία μικροβιακή δραστηριότητα δεν σημαίνει αποσύνθεση.

Οι αναγνώστες μπορούν να δουν πιο προσεκτικά τον Stuckie στο παρακάτω βίντεο από την εκπομπή George Public Broadcasting «Ταξιδιώτης Γεωργίας»

Για το ΦΥΣΗ ΤV-www.fisi.tv  Βαγγέλης Αθ.Παπαδοκοτσώλης 

ΠΗΓΕΣ

Dan Evon.4 December 2019

Sharpe, Joshua.   “Southern Forest World Tries to Recapture an Audience.”
    Jacksonville.com.   18 November 2012.

Hugo, Kristin.   “Photos: Strange Phenomenon Left Dog Stuck in Tree for Almost 60 Years Without Rotting.”
    Newsweek.   19 January 2018.

The Atlanta Constitution.   “Hound Dog Story.”
    4 August 1985.