Το θέμα για το 2020 είναι: «Ώρα για την Φύση».

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου.

Αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

«Καθώς εργαζόμαστε για να ανακάμψουμε καλύτεροι, ας θέσουμε τη φύση εκεί που ανήκει. Στο κέντρο της λήψης αποφάσεων» τονίζει σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και επισημαίνει πως «για να φροντίσουμε τον άνθρωπο πρέπει να φροντίσουμε τη φύση» και ότι σε αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, είναι η ώρα της φύσης.

Ειδικότερα, ο κ. Γκουτέρες υπογραμμίζει την ανάγκη ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα να αλλάξει πορεία και προτρέπει να «αναθεωρήσουμε τι αγοράζουμε και τι χρησιμοποιούμε», να «υιοθετήσουμε βιώσιμες συνήθειες, βιώσιμα γεωργικά και επιχειρησιακά πρότυπα», να «προστατέψουμε τα εναπομείναντα άγρια περιβάλλοντα και την άγρια φύση», να «δεσμευτούμε για ένα πράσινο και ανθεκτικό μέλλον».

Το θέμα για το 2020 είναι: «Ώρα για την Φύση». Εμείς σαν πραγματικοί άνθρωποι της φύσης γνωρίζουμε καλύτερα από όλους ότι η φύση που είναι το σπίτι μας βιάζεται κ καταστρέφεται καθημερινά.

Κ το διαπιστώνουμε όχι μόνο στο κυνήγι κ στο ψάρεμα αλλά κ καθημερινά στην ζωή μας.Τα τρόφιμα που τρώμε, ο αέρας που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε και το κλίμα που καθιστά τον πλανήτη μας κατοικήσιμο, όλα προέρχονται από την μάνα-φύση. Είναι η ίδια φύση που μας στέλνει τώρα το μήνυμα: Για να φροντίζουμε τον εαυτό μας πρέπει να φροντίζουμε τη φύση.Γιατί εμείς είμαστε μέρος της, κομμάτι της αναπόσπαστο…..

Συχνά όμως το ξεχνάμε αυτό.Το περιβάλλον, μας χρειάζεται σύμμαχους δίπλα του.Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι σαν κυνηγοί κ ψαράδες οφείλουμε να την προστατεύσουμε όσο περισσότερο μπορούμε.Όχι λοιπόν στα πλαστικά,πλαστικές σακούλες.Μαζεύουμε και ανακυκλώνουμε πλαστικούς κάλυκες αλλά κ πλαστικά ποτηράκια,καλαμάκια και σακούλες από τους κυνηγοτόπους και ψαροτόπους, δείχνοντας αγάπη και σεβασμό για την φύση.Κάνοντας μικρές πράξεις στην αρχή, θα δείξουμε ποιοί είμαστε.

Στο χέρι μας λοιπόν είναι να βοήθησουμε κ να έχουμε πιο καθαρό το σπίτι μας……

Για το ΦΥΣΗ TV-www.fisi.tv ©.

Βαγγέλης Παπαδοκοτσώλης 

kaliakouda